Talous    |   HS-analyysi

Kilpailuvirasto hyökkäsi apteekkarien jättituloja vastaan: Miksi apteekkarit pysyivät niin rauhallisina?

Apteekkariliitto ei hätkähtänyt Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtajan esitystä, joka kutistaisi apteekkarien huimia voittoja. Apteekkarit ovat selvästi valmiita myönnytyksiin, jos saavat pitää lupansa. Myönnytykset voivat kuitenkin tulla heille kalliiksi.

Luvanvaraisella toiminnalla jättituloja tahkoavat apteekkarit ovat jo pitkään olleet tikun nokassa.

Viimeksi lauantaina Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) pääjohtaja Kirsi Leivo sanoi HS:n haastattelussa, että suomalaiset maksavat lääkkeistään liikaa.

Lue lisää: Suomalaiset maksavat lääkkeistään liikaa, sanoo KKV:n Kirsi Leivo – näillä nopeilla keinoilla hän rajoittaisi apteekkien ylisuuria voittoja

Leivo katsoi, että liian suuri osa lääkkeiden hinnasta menee apteekkarien taskuun. Apteekkien voittoja voi hänen mukaansa pitää ylisuurina etenkin riskiin nähden. Lupajärjestelmän suojaamilla apteekeilla liiketoimintariskit ovat pienempiä kuin vapaasti kilpailluilla markkinoilla toimivilla yrityksillä.

Leivo esitti, että lääketaksan ja apteekkiveron muutoksilla voitaisiin karsia ylisuuria voittoja. Näin säästyisi rahaa sekä kuluttajilta että valtiolta, jolle Kelan lääkekorvaukset tulevat kalliiksi.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että Leivon esitys saisi apteekkarit kauhuihinsa. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Lauantaina Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen vastasi puhelimeen levollisen oloisena.

”Olemme itsekin esittäneet, että lääketaksa- ja apteekkiveromekanismia kannattaa uudistaa”, Hirvonen sanoi.

Lääketaksa on säännelty hinta, jonka apteekit saavat lisätä lääkkeen tukkuhintaan. Siitä syntyvät apteekkien voitot.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston Leivon mukaan lääketaksaa pitäisi pienentää.

Apteekkariliiton Hirvonen sanoo, että lääketaksaa olisi mielekästä muuttaa niin, että se olisi kiinteämpi. Nyt suuri osa taksasta määräytyy lääkkeen hinnan mukaan, vaikka apteekkien työ on pitkälti sama halpojen ja kalliiden lääkkeiden osalta. Kiinteämmät lääketaksat painaisivat kalleimpien lääkkeiden hintoja alaspäin.

Apteekkivero puolestaan perustuu yritysten lääkemyynnin liikevaihtoon, ja sitä maksavat yli 871 000 euron liikevaihtoa tekevät apteekit. Apteekkiveron muutoksilla voitaisiin Leivon mukaan varmistaa, että apteekkitoiminta olisi kannattavaa syrjäseuduillakin, mutta ylisuuriin tuottoihin kannattavimmilla alueilla pystyttäisiin puuttumaan.

Myös apteekkiveron muutokset Apteekkariliitto voisi hyväksyä osana kokonaisuutta.

Kun tilannetta tarkastelee laajemmin, on Apteekkariliiton myönteisyys uudistuksiin ymmärrettävää.

Paine apteekkijärjestelmän uudistamiseen on kasvanut jo pitkään. Markkinaliberaalit ovat äänekkäästi vaatineet apteekkitoiminnan avaamista vapaalle kilpailulle.

Taksien vapauttamisen jälkeen apteekkien on arveltu olevan seuraavana jonossa.

Nykyisille apteekkareille ensisijaista lienee lupien säilyttäminen. Jos lupien yleinen hyväksyntä vaatii hyvätuloisimpien apteekkarien voittojen karsimista, valtaosa apteekkareista lienee siihen valmis.

Pitää muistaa, että apteekkarien tulot jakautuvat hyvin epätasaisesti.

HS:n selvitys vuonna 2016 kertoi, että apteekkarit ansaitsivat vuonna 2015 keskimäärin 252 000 euroa. Se oli noin kuusi kertaa niin paljon kuin keskiverto suomalainen.

Yli puolen miljoonan euron vuosituloille pääsi 45 apteekkaria, ja heistä kuusi ansaitsi yli miljoonan. Toisessa päässä monet apteekkarit ansaitsivat tavallisen palkansaajan verran.

Tuntuu hyvin mahdolliselta, että apteekkijärjestelmän uudistamisessa edetään Kirsi Leivon esittämällä tavalla.

Hallitusohjelmassa apteekkijärjestelmän uudistamisen tavoitteeksi on kirjattu ”parantaa lääkehuollon kustannustehokkuutta varmistaen lääketurvallisuus ja neuvonta sekä palveluiden sujuvuus, saatavuus ja saavutettavuus”.

Vasemmistovetoisen hallituksen linjaan sopisi hyvin luvanvaraisuuden säilyttäminen, mutta suurituloisimpien apteekkarien ylisuurien voittojen karsiminen. Keskusta haluaa sääntelyllä huolehtia harvemmin asuttujen seutujen apteekkiverkostosta.

Tuoreessa muistissa ovat myös taksien vapauttamisesta syntyneet negatiiviset reaktiot. Lääkehuollossa on kyse vakavammasta asiasta kuin kyydeissä. Apteekkien vapauttaminen olisi poliitikoille suurempi riski.

Lääketaksojen ja apteekkiverojen muuttaminen onnistuisi myös helpommin ja nopeammin kuin luvanvaraisuuden purkaminen.

Jos apteekkien uudistamista aletaan toteuttaa lääketaksojen ja apteekkiverojen kautta, Apteekkariliitto pyrkii tietysti lobbaamaan apteekkarien tulojen puolesta.

Apteekkarien tuloista voisi kuitenkin kadota iso siivu. On helppo kuvitella, että sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) ja pääministeri Sanna Marinin (sd) sympatiat kallistuisivat kuluttajien ja valtion kirstun suuntaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koululaisten talviloma alkaa Etelä-Suomessa, jossa talvi on jättänyt tulematta: ”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut”

  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  4. 4

   Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

  5. 5

   Helsingin keskustakirjasto Oodissa välienselvittely, jossa käytettiin teräasetta – epäilty yhä karkuteillä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  4. 4

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardööri lähetti kolme toimittajaa tutkimaan venäläisiä palkka­sotilaita – toimittajat tapettiin, ja nyt virallisen totuuden takaa aukeaa hyytävä tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  3. 3

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää