Teslan osakkeiden arvo on noussut huimasti huolimatta toimitusjohtajan oikukkaasta käytöksestä ja kilpailijoihin nähden pienistä myyntiluvuista - Talous | HS.fi
Talous

Teslan osakkeiden arvo on noussut huimasti huolimatta toimitusjohtajan oikukkaasta käytöksestä ja kilpailijoihin nähden pienistä myyntiluvuista

Vaikka sähköautovalmistajan myyntiluvut ovat edelleen vain murto-osa kilpailijoiden myyntiluvuista, yrityksen osakkeiden arvo on ylittänyt General Motorsin ja Fordin osakkeiden yhteenlasketun arvon.

Teslan tehdas Shanghaissa on yrityksen ensimmäinen Yhdysvaltojen ulkopuolella sijaitseva tehdas. Kuva: ALY SONG / Reuters

Julkaistu: 8.1. 22:59

Teslan osakkeiden arvo on noussut suuremmaksi kuin General Motorsin ja Fordin osakkeiden arvo yhteensä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Sähköautoja valmistavan Teslan arvo osakemarkkinoilla on nyt 88 miljardia dollaria (noin 79 miljardia euroa), kun perinteisten autovalmistajien General Motorsin ja Fordin osakkeiden markkina-arvot ovat 49 miljardia (noin 44 miljardia euroa) ja 37 miljardia dollaria (noin 33 miljardia euroa).

Teslan osakkeiden arvo on lähes tuplaantunut viimeisen kolmen kuukauden aikana ja se on nyt kaikkien aikojen arvokkain yhdysvaltalainen autovalmistaja.

Osakkeiden arvon nouseminen on Reutersin mukaan seurausta esimerkiksi odotettua paremmasta viennistä ja Kiinassa sijaitsevan uuden tehtaan nopeasta edistyksestä, mikä on lisännyt sijoittajien luottamusta autovalmistajaa ja yrityksen toimitusjohtajaa Elon Muskia kohtaan.

Teslan valmistamien autojen kysyntä on kuitenkin toistaiseksi pientä sen kilpailijoihin nähden. Kun sekä General Motorsin että Fordin vienti ylitti viime vuonna kahden miljoonan ajoneuvon rajan pelkästään Yhdysvalloissa, Teslan maailmanlaajuinen vienti oli 367 500, eli noin kuudesosa kummankin kilpailijan Yhdysvaltojen viennistä.

General Motorsin osakkeiden arvossa ei ole tapahtunut viimeisen vuoden aikana muutoksia. Fordin arvo taas on noussut noin 10 prosenttia. Molempien vienti Kiinassa on vähentynyt, mikä on vaikuttanut sijoittajien käsityksiin yrityksistä. Teslan alle vuosi sitten perustettu tehdas Shanghaissa on sen sijaan menestynyt tähän mennessä hyvin. Tehtaalla valmistettuja sähköautoja aletaan toimittamaan jo tällä viikolla.

Shanghain-yksikkö on Teslan ensimmäinen Yhdysvaltojen ulkopuolella sijaitseva tehdas. Seuraavaksi yritys on avaamassa ensimmäisen Euroopan-tehtaansa Berliinin alueelle.

Viimeaikaisesta menestyksestä huolimatta monet analyytikot ja sijoittajat suhtautuvat edelleen pessimistisesti Teslan kykyyn tuottaa tasaisesti voittoa.

Yritys on esimerkiksi viime vuosien aikana toistuvasti jäänyt jälkeen tavoitteistaan. Teslan uusimman automallin julkistamistilaisuudessa tapahtui myös kiusallinen välikohtaus, kun vahingoittumattomaksi väitetyn auton ikkunat rikkoutuivat.

Myös Muskin oikukkaana pidetty käyttäytyminen on vaikuttanut sijoittajiin. Hän oli esimerkiksi vastikään syytettynä kunnianloukkauksesta haukuttuaan Thaimaan luolapoikien pelastajaa ”pedofiiliksi”. Musk vapautui syytteistä joulukuussa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta