Talous

Talousrikoksista syytetyn Carlos Ghosnin pako Japanista oli taitavasti valmisteltu operaatio, mutta joitain osia tarinasta on liioiteltu

Autonvalmistaja Nissanin ex-johtaja Ghosnin tiedetään nyt poistuneen asunnostaan itse ja astuneen luotijunaan Tokiossa. Pakoa valmisteli useita henkilöitä viikkojen ajan.

Autoalan tunnetuimpiin johtajiin kuuluvasta Carlos Ghosnista on tullut yksi viime viikkojen kuumimmista puheenaiheista.

Entistä Nissan-johtajaa syytetään vakavista talousrikoksista, joihin hän olisi joutunut vastaamaan vielä tänä vuonna japanilaisessa tuomioistuimessa. Ghosn kuitenkin pakeni vuodenvaihteessa Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin. Erikoista pakoa kuvattiin julkisuudessa kuin James Bond -elokuvasta repäistyksi.

Libanonilaismedia kertoi muun muassa, että Ghosn olisi paennut Tokion-kodistaan soitinkoteloon piiloutuneena.

Keskiviikkona Ghosn tuli ensimmäistä kertaa julkisuuteen pakonsa jälkeen. Hän käytti yli kaksituntisen tiedotustilaisuuden selittääkseen, kuinka häntä vastaan nostetut syytteet ovat osa häntä vastaan juoniteltua salaliittoa.

Sen sijaan omaa pakoaan hän kommentoi vähemmän. Ghosn tyytyi lähinnä toteamaan, että tapahtumista esitetyt tiedot ovat epätarkkoja.

Mitä paosta sitten tiedetään?

Viimeisimpien tietojen mukaan tarinaa soitinkoteloineen on liioiteltu. Yksi asia näyttää silti todennäköiseltä: Ghosn vaikuttaa saaneen apua lukuisilta, mahdollisesti jopa kymmeniltä ihmisiltä poistuakseen maasta huomaamatta.


Esivalmisteluja oli tehty jo viikkojen ajan, kertoo The New York Times -lehti.

Sen mukaan Ghosn maksoi satoja tuhansia dollareita joukolle turvallisuusalan ammattilaisia, jotka selvittivät mahdollisia pakopaikkoja Indonesiassa, Filippiineillä, Etelä-Koreassa, Taiwanissa ja Thaimaassa.

Tavoite oli löytää heikkouksia maahantulojärjestelyissä. Lopulta kohteeksi valikoitui Libanon, jonka kansalaisuus Ghosnilla on libanonilaistaustaisten vanhempiensa ansiosta. Hänellä on myös Ranskan ja synnyinmaansa Brasilian passit.

Pakomatkan ensimmäinen vaihe näyttää olleen arkisempi kuin on tähän mennessä kerrottu. Japanilainen mediayhtiö NHK kertoo, että Ghosnin liikkeistä paljastuu oleellista tietoa valvontakameroiden kuvista.

Ghosn vaikuttaa poistuneen Tokion kodistaan iltapäivällä 29. joulukuuta. Hän ei ollut piiloutuneena soitinkoteloon, vaan oli liikkeellä kävellen.

Talousrikoksista epäilty Ghosn oli Japanissa kotiarestissa. Hänen epäillään salanneen tulojaan Japanissa yli 72 miljoonan euron arvosta vuosina 2010–2015 ja käyttäneen 15 miljoonaa euron verran Nissanin varoja omien sijoitustappioidensa kuittaamiseen. Lisäksi Ghosnin epäillään kanavoineen noin 13 miljoonan euron arvosta Nissanin varoja saudiarabialaiselle liikemiehelle.

Ghosn on kiistänyt häneen kohdistuneet syytökset.

Ghosn vietti kotiarestiaan talossaan Tokion hienostoalueella Hiroossa. Taloa valvoivat niin poliisi, syyttäjänvirasto kuin Nissanin palkkaama yksityinen vartiointiliike.

Ghosn oli matkustuskiellossa, mutta sai liikkua Japanin sisällä suhteellisen vapaasti eikä hänen tarvinnut käyttää sähköistä valvontapantaa.

Lähdettyään kotoaan joulukuun 29. päivänä Ghosn meni 500 metrin päässä sijaitsevaan luksushotelliin, jossa hänen seuraansa liittyi kaksi miestä.


Pian kolmikko suuntasi Tokiossa Shinagawan rautatieasemalle, joka on vilkkaimpia paikkoja koko kaupungissa. Ghosn ja hänen avustajansa astuivat seuraavaksi luotijunaan kohti Osakaa, jonne he saapuivat kello 19.30.

Ghosn nähtiin vielä menemässä Kansain lentokentän lähellä sijaitsevaan hotelliin, mutta tämän jälkeen häntä ei enää ole havaittu valvontakameroiden kuvissa.

Väitetty laatikkotemppu näyttääkin tapahtuneen vasta hieman ennen lentokoneeseen siirtymistä. Kahden Ghosnia avustaneen miehen nähtiin poistuvan lentokenttähotellista vetäen perässään kahta suurta laatikkoa – mutta ilman Ghosnia.

Todennäköisin selitys on, että yritysjohtaja oli piiloutunut toiseen laatikoista. The Wall Street Journal -lehti (WSJ) kertoi jo aikaisemmin, että Ghosn olisi kuljetettu lentokoneeseen äänentoistolaitteille tarkoitetussa laatikossa.

Miehet siirtyivät yksityiskoneille tarkoitettuun terminaaliin. Japanilaisviranomaiset ovat myöntäneet, että yksityiskoneissa matkustavien matkatavarat tarkistetaan normaaliin tapaan, mutta vip-asiakkaille myönnetään toisinaan poikkeuksia, kertoo uutistoimisto AFP.

Lentokoneen virallisessa matkustajaluettelossa on ollut kaksi ihmistä. Toinen heistä oli turkkilaisten medialähteiden mukaan yhdysvaltalainen Michael Taylor, joka on entinen erikoisjoukkojen sotilas.


Ghosn näyttää saaneen ulkopuolista apua myös koneen tehtyä välilaskun Istanbuliin. Turkkilainen lentoyhtiö on myöntänyt, että syytetty yritysjohtaja on matkustanut yhdessä sen koneista, mutta yhtiön mukaan sen kaksi työntekijää on toiminut asiassa omin päin.

Lisäksi Turkki ilmoitti aikaisemmin tällä viikolla pidättäneensä seitsemän ihmistä, mukaan lukien neljä lentäjää, osallisuudesta salakuljetukseen.

Libanoniin Ghosn on saapunut tiettävästi normaalin maahantulokäsittelyn kautta Ranskan passilla ja libanonilaisella henkilöllisyystodistuksella. Tosin Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian on kiistänyt, että Ghosn olisi käyttänyt ranskalaista passia.

Joka tapauksessa Ghosnin tulevaisuus näyttää epävarmalta. Libanon ei aio luovuttaa häntä oikeudenkäyntiä varten ulkomaille, mutta torstaina maan kerrottiin julistaneen Ghosnin matkustuskieltoon.

Myös Ranska on kiristänyt suhtautumistaan asiassa. Ulkoministeri Le Drian totesi hiljattain, että Ghosnia käsitellään aivan samalla tavalla kuin ketä tahansa rikoksesta syytettyä ranskalaista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  3. 3

   Kommentti: Keskustan toivonvire tyssäsi HS-gallupiin – kannatusahdinko saattaa pakottaa Katri Kulmunin täyttämään lupauksensa tahtopolitiikasta

   Tilaajille
  4. 4

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  8. 8

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  9. 9

   Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

  10. 10

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää