Talous

Suomalaislääkäri kehitti sovelluksen, jossa nuoret kirurgit voivat harjoitella ennen oikeita leikkauksia: ”Jos tällä estetään yksikin hoitovirhe, laite maksaa itsensä takaisin”

Arne Schlenzka erikoistui itsekin ortopedian kirurgiksi, kunnes innostui virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksista leikkauksien harjoittelussa.

Leikkauspöydällä on ihmisen ranne, johon uppoaa pian terävä kirurgin veitsi.

Alkamassa on ranteen keskihermon vapautus, joka on yleisimpiä Suomessa tehtäviä kirurgisia toimenpiteitä.

Usein leikkauksen tekee lääkäri, joka on vasta erikoistumassa kirurgiksi. Vaikka vieressä neuvoo kokeneempi kollega, vastuu toimenpiteen onnistumisesta on painava. Hoitovirheellä voisi olla jopa peruuttamattomia seurauksia potilaan terveydelle.

Tänään leikkaus on kuitenkin vain harjoitus.

Kun lääkäri laittaa päähänsä vr- eli virtuaalitodellisuuslasit, silmien eteen aukeaa hämmentävän tarkka kuva ihmisen ranteesta. Kädessä hänellä on niin sanottu haptinen kynä, jolla voi tehdä merkintöjä ja valintoja virtuaalitodellisuuden sisällä.

Pian tällainen virtuaaliharjoittelu saattaa olla sairaaloiden arkipäivää Suomessa ja maailmalla.

Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä tunnetaan korkealaatuisena. Silti vuonna 2018 tehtiin yli 9 500 potilasvahinkoilmoitusta, joiden perusteella maksettiin korvauksia runsaasta 2 400 vahingosta.

Tapauksista yli tuhat liittyi leikkaustoimenpiteisiin, ja yhteenlaskettu korvaussumma kasvoi yli 40 miljoonaan euroon.

Lääkäri Arne Schlenzka sanoo, että parhaillekin kirurgeille sattuu virheitä. Vuosittain tapahtuvista hoitovirheistä maailmanlaajuisesti jopa viisi miljoonaa on sellaisia, jotka liittyvät leikkaavan lääkärin kokemattomuuteen tai koulutuksen puutteisiin.

Tämä on ongelma, johon Schlenzka halusi löytää ratkaisun. Eräs uusi mahdollisuus on vr-lasien avulla kuvattava virtuaalitodellisuus, jonka tekniset ominaisuudet ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti.

Kirurgiksi opitaan teorian opiskelun ohella käytännön työssä: kirurgiksi erikoistuva lääkäri seuraa ensin toimenpiteitä sivusta, kunnes hän alkaa suorittaa perustason leikkaustoimenpiteitä itse kokeneemman lääkärin ohjauksessa.

Sen sijaan harjoittelumahdollisuuksia ilman hoitovirheen riskiä on tarjolla vähän.

”Anatomiaa opiskellaan edelleen aika paljon kirjojen sivuilta. Tiettyjä toimenpiteitä puolestaan pääsee harjoittelemaan ainoastaan lääketieteen käyttöön lahjoitetuilla vainajilla. Se on kallista”, Schlenzka sanoo.

Hänellä on omakohtaista kokemusta siitä, millaista on tehdä vaativia leikkauksia ensi kertaa. Schlenzka erikoistui ortopedian kirurgiaan kolmen vuoden ajan, jolloin hän suoritti satoja leikkauksia kokeneemman lääkärin valvonnassa.

Seuraavaksi hän jäi isyysvapaalle lääkärin työstä, mutta lääkärien puutteellinen harjoittelu jäi edelleen kytemään mieleen ongelmana, johon pitäisi löytää ratkaisu. Sitten hän päätyi Icebreaker-nimisen pääomasijoittajan tilaisuuteen, jossa etsittiin uusia teknologiayrityksiä.

Schlenzka oli jo tutustunut virtuaalilaseihin ja ehdotti, että niihin perustuva tekniikka voisi soveltua lääkärien kouluttamiseen.


Kaksi vuotta sitten hän jättäytyi pois päivätyöstään lääkärinä ja perusti Osgenic-nimisen yrityksen, jolla on kunnianhimoinen tavoite: tehdä leikkauksista turvallisempia lääkäreille ja potilaille.

Nyt Schlenzkan yrityksen sovelluksessa voi harjoitella kahta kirurgista toimenpidettä: ranteen keskihermon vapautusta ja lonkan tekonivelen asennuksen yhteydessä käytettävää lonkan taka-avausta.

Markkinoilla on muitakin, jokseenkin samanlaisia tuotteita. Esimerkiksi tableteille ja älypuhelimille on jo vuosia ollut saatavilla Touch Surgery -niminen sovellus, jolla voi käydä läpi toimenpiteiden vaihetta.

Osgenic pyrkii erottautumaan graafisella toteutuksella, joka on suunniteltu nimenomaan leikkausten simuloimiseen. Sopivia osaajia piti etsiä ympäri maailmaa: esimerkiksi pääomasijoittajan välityksellä löytynyt ohjelmistokehittäjä Mark Gillard innostui ideasta niin paljon, että muutti yrityksen perässä Australiasta Suomeen.

Schlenzka taas palkkasi omien verkostojensa kautta yritykseen brittiläisen anatomian mallintajan, Matt Briggsin, joka on alallaan maailman huipputasoa.

Kolmanneksi yhteistyökumppaniksi tuli suomalaisyritys Varjo, joka kertoi pari vuotta sitten alkavansa valmistaa ammattilaiskäyttöön suunnattuja suuren resoluution vr-laseja.

Kuusitoista ihmistä työllistävä yritys pyrkii nyt tuomaan uudenlaisen lisän lääkärien koulutukseen ympäri maailmaa – ja päihittää samalla kansainväliset kilpailijansa.

”Meillä on hieman erilainen lähestymistapa: keskitymme ennen kaikkea anatomiaan ja komplikaatioiden läpikäymiseen”, Schlenzka sanoo.

Vr-tekniikan tarjoamat mahdollisuudet kiinnostavat suomalaisia keskussairaaloita. Jo tällä hetkellä Päijät-Hämeen keskussairaalassa erikoistuvat kirurgit harjoittelevat leikkauksia Osgenicin laitteistolla.

Ylilääkäri Jussi Haapala pitää sovelluksen perusideaa hyvänä: se tarjoaa lisäharjoitusta juuri niissä toimenpiteissä, joissa tulee paljon potilasvahinkoja. Sellaisia ovat esimerkiksi ne ranne- ja lonkkatoimenpiteet, joita Osgenicin laitteella harjoitellaan.

Tekninen toteutus ei vielä ole aivan niin pitkällä, että sovelluksella voitaisiin kuvata aitoa leikkausympäristöä.

”Kudostuntemuksessa on vielä kehitettävää, ennen kuin virtuaalileikkauksella voidaan simuloida oikeaa leikkaustilannetta. Ohjelma tuo kuitenkin hyvin esille ne anatomiset kohdat, jotka leikkaavan lääkärin pitää huomioida”, Haapala sanoo puhelimitse.

Hän on itse työskennellyt ortopedina 25 vuoden ajan. Haapala muistaa edelleen ensimmäiset kokemuksensa leikkauksien tekemisestä.

”Siinä kajotaan ihmiseen tavalla, joka on kaikilta osin kiellettyä, ennen kuin se tulee ammattiin liittyen esiin. Mutta onhan se myös kiehtovaa aikaa, kun saa tehdä käytännössä ja oppia koko ajan uutta.”

Virtuaaliharjoittelun parhaana puolena Haapala pitää mahdollisuutta tutustua anatomiaan kiireettömässä tilanteessa, jossa ei tarvitse hätäillä. Hiljattain sairaala on päättänyt, että virtuaalileikkauksista tulee pakollisia kaikille erikoistuville kirurgeille.

”Ei tällä kuitenkaan varsinaisesti korvata nykyisiä opetuskäytäntöjä, vaan tämä on hyvä lisä niiden päälle.”


Jatkossa Osgenicin laitteita saatetaan käyttää myös muissa Suomen keskussairaaloissa. Nyt päätavoite on tosin Suomen ulkopuolella: Schlenzka on käynyt puhumassa tekniikan eduista sairaaloissa Yhdysvalloissa ja Saksassa, jossa jo kaksi yliopistosairaalaa on tilannut laitteistot itselleen.

Minkälaisia markkinat ovat yhtiölle, joka myy varsin rajalliseen käyttöön tarkoitettua ammattilaistekniikkaa?

Osgenic on kerännyt rahoitusta tähän mennessä 1,6 miljoonaa euroa. Ensimmäisen sijoituskierroksen vetänyt Icebreaker kiinnostui yhtiöstä, koska katsoi sen perustaneella Schlenzkalla olevan riittävästi asiantuntemusta omalta erikoisalaltaan.

”Usein tietyn alan ammattilaisilla on se haaste, että verkostot ovat rakentuneet pitkälti oman alan kontaktien ympärille. Me voimme auttaa muilla osa-alueilla”, sanoo sijoitusyhtiön toimitusjohtaja Lasse Lehtinen.

Hänen mukaansa vielä tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kuinka suureksi Osgenic voi kasvaa. Sijoitusyhtiössä tarkastellaan toimialan kokoa siitä näkökulmasta, kuinka monella ihmisellä ja yrityksellä on sama ongelma.

Kilpailevia yrityksiä Lehtinen pitää vain vääjäämättömänä tosiasiana, joka kertoo osaltaan, että tuotteelle on olemassa markkinat.

Mistä sitten tietää, kenellä aloittelevalla yrittäjällä on todella asiantuntemusta toimialaltaan? Tätä kysytään Lehtisen mukaan usein.

”Ainakin yksi merkki on, että jos pystyy luennoimaan aiheesta vaivatta parin tunnin ajan, tietää aiheesta luultavasti aika paljon.”

Arne Schlenzkalla on toistaiseksi enemmän kokemusta lääkärinä kuin yrittäjänä. Tuotteen esittelyssä ja rahoituksen keräämisessä hän on joutunut opiskelemaan uuden lähestymistavan.

Alaa tuntemattomille sijoittajille hän on verrannut laitteistoa lentosimulaattoriin: lentäjät tarvitsevat harjoittelua välttääkseen virheitä, ja niin tarvitsevat myös lääkärit.

Muille lääkäreille puhuessaan hän ei koskaan käyttäisi tällaista rinnastusta.

”Lentosimulaattori antaa väärän käsityksen. Kyseessä on virtuaalitodellisuusympäristö, jossa voi valmistautua leikkauksiin perehtymällä sen kannalta olennaiseen tietoon, kuten anatomiaan, potentiaalisiin komplikaatioihin ja toimenpiteen vaiheisiin, mutta aitoa leikkaustuntumaa laitteella ei saada.”

Sovelluksessa harjoiteltavien toimenpiteiden kirjon on tarkoitus laajentua esimerkiksi lonkan kokotekonivelen asennukseen ja koniotomiaan eli hätäilmatien avaukseen, jossa siis tehdään reikä henkitorveen ihon läpi.

Asiakkaat maksavat yhtiölle lisenssimaksua, joka riippuu sairaalan koosta. Ohjelmiston hankkiminen ei ole varsinaisesti halpaa. Yhtiöllä on kuitenkin hyvät perustelut, kun se myy tuotetta asiakkaille.

”Inhimillistä kärsimystä hoitovirheestä ei voi korvata millään, mutta sairaaloiden näkökulmasta jo yksi vältetty hoitovirhe vuodessa maksaa itsensä takaisin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  2. 2

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  3. 3

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  4. 4

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  5. 5

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  6. 6

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   Sophie Mannerheim käveli Kalliossa ja järkyttyi: Sitten hän keksi ovelan juonen, jolla koko Suomi saatiin syytämään apua äärimmäisessä köyhyydessä eläville lapsille

  9. 9

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  10. 10

   Jussi-ehdokkaat julki, eniten ehdokkuuksia Auroralle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  3. 3

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  4. 4

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  9. 9

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  10. 10

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää