Talous

HS-analyysi: Lentokonevalmistaja Boeingin kivuliaat ratkaisut kertovat yhtiön kriisistä

Edellisen kerran Airbus oli Boeingia suurempi vuonna 2011.

Yhdysvaltalaisen lentokonevalmistaja Boeingin vaikeudet sen uuden Boeing 737 Max -konemallin kanssa kärjistyvät päivä päivältä.

Yksi selkeä osoitus tästä nähtiin perjantaina, kun Boeingin suuri alihankkija Spirit AeroSystems ilmoitti aikovansa irtisanoa peräti 2800 työntekijäänsä Kansasin tehtailtaan.

Syyksi irtisanomisiin Spirit kertoi sen, että Boeing keskeytti joulukuussa Max-konemallin tuotannon. Maxin koneenosien tuotannon oli määrä vastata puolta yhtiön vuotuisesta liikevaihdosta.


Boeingilla ja sen alihankkijoilla on varastoituna noin 400 Max-konetta, jota ei maaliskuussa 2019 annetun lentokiellon takia saada käyttöön.

Spiritin halleissa on sen perjantaisen ilmoituksen mukaan halleissaan sata Max-konetta.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Spirit on tehnyt peräti 70 prosenttia kyseisen kapearunkoisen lentokoneen rakenteista.

Kun koneiden runkotoimittaja Spirit nyt irtisanoo 16 prosenttia työvoimastaan, se samalla vaarantaa 737 Maxin tulevaisuuden. Ainakin irtisanomiset hidastavat sitä, kuinka nopeasti Maxin tuotanto saadaan uudestaan jaloilleen.

737 Maxin tuotantovaikeudet voivat iskeä moneen muuhunkin yhtiöön. The New York Timesin mukaan Boeing ostaa osia Maxiin 600 eri yhtiöltä.

Lentokiellon syynä on kaksi erillistä onnettomuutta, joissa kuoli 346 ihmistä. Syyksi on epäilty automaattisen sakkauksenestojärjestelmän vikaa.Boeingilla viestintäosastolla yhtiön kriisi on hyvin tiedostettu. Sen pitää saada pöytä mahdollisimman nopeasti puhtaaksi, jotta Max-konemallin selvittelyssä päästäisiin nopeasti eteenpäin.

Vaikka se tekisi kipeää.

Tämän näki kuluneella viikolla siitäkin, että yhtiö päätti itse julkaista työntekijöidensä sisäisiä viestejä, joissa nämä pitivät Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA:ta pilkkanaan ja irvailivat Max-mallin olevan ”apinoiden valvomien pellejen suunnittelema”.

Tällainen kova kielenkäyttö voi olla joskus ihan normaaliakin paineenpurkua yhtiöiden sisäisessä viestinnässä, mutta jos tiedot olisivat tulleet vuotoina ilmi, se olisi voinut olla Boeingille kohtalokasta.

Siksi yhtiö päätti ennemmin ottaa loat päälleen kuin saada moitteet tietojen pimittämiseksi. Boeingin dokumenteissa on yli sata sivua viestejä, sähköposteja ja muistioita, joissa haukutaan niin Maxia kuin viranomaisiakin.

Yhtiön tuskaa lisäsi sekin, että Irakin keskiviikkona 8. tammikuuta ohjuksilla alasampuma ukrainalainen matkustajakone oli Boeing 737–800 NG. Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat.


Kun Iranilta meni pari päivää sen tunnustamiseen, että konetta ammuttiin Iranin vallankumouskaartin ”inhimillisen virheen” takia, mediassa muistuteltiin, että Boeing 737–800 Next Generation eli NG on 737-mallin kolmas versio ja juuri Maxia edeltävää mallia.

Tällöin perin turvalliseksi tunnetun konemallin yllekin levisi epäilyksen varjo.

Matkustajalentokoneiden markkina on pitkälti amerikkalaisen Boeingin ja eurooppalaisen Airbusin välistä taistelua.

Lue Airbusin ja Boeingin kilpavarustelukierteen historiasta ja Maxin kehityksestä tarkemmin tästä.

Viime aikoina ne ovat vahvistaneet markkina-asemaansa myös alle 230-paikkaisten lentokoneiden segmentissä liittoutumalla kapearunkoisten konevalmistajien kanssa.

Näiden koneiden kysynnän ennustetaan kasvavan nopeasti.

Kun Boeing ajautuu vaikeuksiin, se on usein Airbusille positiivinen uutinen.

Niin nytkin.

Airbus ilmoitti tammikuussa luovuttaneensa viime vuonna 869 uutta lentokonetta asiakkailleen ja palanneensa sen ansiosta maailman suurimmaksi konevalmistajaksi – ensimmäisen kerran sitten vuoden 2011.

Airbus löi omat tuotantotavoitteensa kolmella koneella konetoimitusten kasvaessa 7,9 prosenttia vuodentakaisesta, vaikka silläkin oli syksyllä erilaisia tuotantovaikeuksia.

Myyntiä toi nimenomaan Maxin kanssa kilpaileva A320-koneperhe, erityisesti sen pidennetty versio A321.

Boeingin varastot ovat sen sijaan täynnä lentokiellossa olevia Maxeja. Se toimitti asiakkailleen vain 345 suihkulentokonetta tammi–marraskuussa. Vuonna 2018 Boeing toimitti asiakkailleen 806 konetta.

737-mallin koneiden myynti on perinteisesti ollut Boeingille perin tuottoisaa. Vaikutukset yhtiön tulokseen näkyvät, kun Boeing myöhemmin julkistaa vuoden 2019 tilinpäätöksen.


Joulukuussa potkut saanutta Boeingin toimitusjohtaja Dennis Muilenburgia yhtiön vaikeudet koskevat vain osittain.

Boeingin palveluksesa 34 vuotta palvellut Muilenburg, 56, ei saanut potkujensa yhteydessä erillistä erokorvausta ja joutui luopumaan arviolta jopa yli 30 miljoonan arvoisesta kannustimistaan, jos tietyt asetetut tavoitteet olisivat täyttyneet.

Hänelle ei myöskään annettu bonuspalkkiota vuodelta 2019.

Muilenburg ei kuitenkaan jäänyt aivan tyhjän päälle. Hän sai pitää tähänastiset osakekannustimensa, jotka eläketulon ja viivästettyjen palkkioiden kanssa nousevat uutistoimisto Bloombergin laskelmien mukaan runsaaseen 80 miljoonaan dollariin eli noin 72 miljoonaan euroon.

Summaa on verrattu siihen 50 miljoonaan dollariin, jonka Boeing on pannut syrjään koneturmissa kuolleiden korvauksia varten.

Bloomberg laski myös, että koneturmat pyyhkivät yli 50 miljardia dollaria pois Boeingin markkina-arvosta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  3. 3

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  4. 4

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  5. 5

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  6. 6

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  9. 9

   Sophie Mannerheim käveli Kalliossa ja järkyttyi: Sitten hän keksi ovelan juonen, jolla koko Suomi saatiin syytämään apua äärimmäisessä köyhyydessä eläville lapsille

  10. 10

   Jussi-ehdokkaat julki, eniten ehdokkuuksia Auroralle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  9. 9

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää