Talous

Maailmalla parkkihalleihin iltaisin ilmestyvät ”haamukeittiöt” osoittavat, kuinka raivokkaasti ruuanjakeluyhtiöt kilpailevat asiakkaista

”Uskomme, että ruoka on alku jollekin suuremmalle, niin kuin kirjat olivat Amazonille”, espanjalaisen Glovon 27-vuotias toimitusjohtaja Oscar Pierre sanoo. Samaan aikaan kilpailijat panostavat esimerkiksi niin sanottuihin haamukeittiöihin.

Espanjalainen ruuanvälitysyhtiö Glovo pyrkii laajentumaan nopeasti kansainvälisille markkinoille niin, että sen ruokalähetit vievät asiakkaille kaikkea muutakin tavaraa.

Glovo on Suomessa toimivien Woltin tai Foodoran kaltainen ruokakuskipalvelu, jonka pääkonttori ja puolet sen 1 500 työntekijästä toimivat Barcelonassa.

Yhtiö toimii 26 maassa ja 288 kaupungissa 50 000 lähetin avulla, jotka pääasiassa vievät mobiilisovelluksilla tilattua ruokaa ravintoloista asiakkaille, uutistoimisto AFP kertoo.

Glovo eroaa toiminnassaan monista kilpailijoistaan siinä, että sen lähetit eivät kuljeta vain ruokaa.

”Tilaa mitä haluat”, sovellus lupaa asiakkaille, ja tarjolla on niin vaippoja, lääkkeitä kuin kukkiakin, AFP kertoo.

Ruokakuljetukset tuovat nykyisin Glovon liikevaihdosta kaksi kolmasosaa.

”Mutta uskomme, että ruoka on alku jollekin suuremmalle, niin kuin kirjat olivat Amazonille”, yhtiön 27-vuotias toimitusjohtaja Oscar Pierre kertoo AFP:lle.


Yhtiöllä on jo seitsemän ”tummaa supermarkettia” eli varastoa, joista vain lähetit voivat hakea moninaisia tuotteita. Näiden vain lähettien käyttöön varattujen tavaratukkujen määrä on tarkoitus kasvattaa sataan vuoden 2021 loppuun mennessä.

Tavoitteena on toimittaa tavaroita asiakkaille 15 minuutissa ja laajentaa sovellusta niin, että sillä voi esimerkiksi varata lippuja tapahtumiin.

Tavaroiden kotiinkuljetuksen nopean kehityksen näkee hyvin monissa Aasian maissa, erityisesti suurissa kaupungeissa, joissa väkeä on paljon ja työvoima on halpaa.

Esimerkiksi Pekingissä on mahdollista tilata juomavedet lähettipalvelulla kotiin, koska vesi on näin halvempaa kuin lähikaupasta ostettuna eikä hankinnasta ole vaivaa.

Tuotteiden myyjät voivat pitää hinnat alhaisina, kun rahaa ei kulu myymälöihin eikä myyjiin.

Vuonna 2015 perustettu Glovo on kasvanut nopeasti pääomasijoittajien 460 miljoonan euron pääomapanostusten turvin, niin kuin alalla on tapana.

Pierren mukaan yhtiön liikevaihto on kasvanut viime vuonna 200 prosenttia ja päätynee noin 250 miljoonan euroon, AFP kertoo. Vuonna 2018 myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna 350 prosenttia.

Pierre sanoo yhtiön olevan jo kannattava Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa. Hän ennustaa AFP:lle, että koko yhtiö tekisi voittoa ”18 kuukauden sisällä”.


Markkinoiden valtaaminen yhtiötä nopeasti kasvattamalla on tyypillistä koko alalle.

Ajatuksena on se, että lopulta jakelumarkkinat päätyvät muutaman suuren toimijan käsiin, kun ne maineensa, toimitusvarmuutensa ja kokonsa ansiosta pystyvät sijoittamaan enemmän varoja tuotekehitykseen kuin kilpailijansa.

Markkinoiden ennustetaan kehittyvän niin, että jakelusta tulee vähäkatteista mutta suurivolyymista toimintaa.

Tällöin olennaista on saavuttaa hallitseva markkina-asema tilausten vastaanottoalustana.

Tässäkin Amazon toimii esimerkkinä: Muille toimijoille jää vain muruja, tai isot toimijat ostavat ne pois kuleksimasta.

Sijoittajat arvostavat aggressiivista laajentumista.

Tämä nähtiin selkeästi joulukuussa, kun saksalainen ravintolaruoan kuljetusyhtiö Delivery Hero osti neljän miljardin dollarin eli noin 3,6 miljardin euron hinnalla eteläkorealaisen Woowa Brothers -ruoanjakeluyhtiön.

Kauppahintaa pidettiin ensiarvioissa kovana, koska Etelä-Korean jakelumarkkinoilla katteet on ajettu pieniksi ja toiminta on usein tappiollista. Sijoittajat olivat toista mieltä – Saksan pörssiin listatun Delivery Heron kurssi ampaisi kaupan jälkeen 50 euron tasolta nopeasti yli 70 euroon.

Nyt alkuvuodesta Delivery Heron kurssi on laskenut 65 euron tasoille, mutta yhtiön markkina-arvo on yhä muhkeat 12,4 miljardia euroa.

Delivery Hero toimii yli 40 maassa. Suomessa se tunnetaan nimellä Foodora.


Muita suuria ruokalähettitoimijoita ovat esimerkiksi amerikkalaiset UberEats ja DoorDash, brittiläinen Deliveroo ja intialainen Swiggy.

Euroopassa saatiin perjantaina sovittua toinen ruoanvälitysyhtiöiden yhdistyminen. Se oli samalla yksi maailman suurimpia ruoanvälitysyhtiöiden yhdistymisiä koskaan.

Kaupassa hollantilainen Takeaway.com kävi tarjouskilpailua sijoitusyhtiö Propusta vastaan brittiläisestä Just Eat -yhtiöstä.

Se voitti lopulta monivaiheisen jo elokuussa alkaneen kisan 5,9 miljardin punnan eli lähes seitsemän miljardin euron kaikkien osakkeiden ostohinnalla. Uusi yhtiö pitää pääkonttorinsa Hollannissa, mutta pörssilistauksen Lontoossa.

Yhdistyvät yhtiöt käsittelevät vuodessa 360 miljoonaa tilausta, joiden arvo on 7,3 miljardia euroa, BBC kertoi perjantaina.

Alun perin Tanskassa jo 2001 perustetun Just Eatin kurssi ehti nousta lokakuun puolivälin jälkeen tarjouskilpailun myötä noin 1,5-kertaiseksi lokakuun tasosta.

Yhdessä yhtiöillä on 23 tytäryhtiötä, joista valtaosa toimii Euroopassa. Se toimii myös Kanadassa, Australiassa ja Etelä-Amerikassa.

Yksin Just Eatilla on 3 600 työntekijää, ilman lähettejä.

Vertailun vuoksi: viisi vuotta sitten perustetulla suomalaisella Woltilla oli joulukuussa 700 työntekijää 20 maassa ja yli 20 000 lähettiä verkostossaan.


Espanjalainen Glovo aikoo puolestaan kasvaa lähitulevaisuudessa keskittymällä laajentumiseen läntistä Eurooppaa vähemmän kilpailluilla markkinoilla kuten Marokossa, Norsunluurannikolla, Ukrainassa ja joissain latinalaisen Amerikan maissa, toimitusjohtaja Pierre kertoo AFP:lle.

Glovo aikoo värvätä tänä vuonna tietotekniikkayksikköönsä 300 uutta työntekijää. Heidän tehtävänään on kehittää sovelluksen koneoppimiskykyä niin, että se oppisi paremmin arviomaan tilauksen valmistusajankohtaa.

Näin lähetit ehtisivät toimittaa kolme lähetystä tunnissa nykyisen kahden sijaan, yhtiön teknologiajohtaja Mustafa Sezgin kertoo AFP:lle.

Toiset ruokakuriiriyhtiöt, kuten Deliveroo, etsivät kasvua tytäryhtiöidensä avulla esimerkiksi niin sanotuista haamukeittiöistä (ghost kitchen).

Niissä älypuhelimilla tilattavaa ruokaa valmistetaan ilman ravintolatiloja keittiöissä, jotka sijaitsevat eri jakelupalveluiden lähettien kannalta helpoissa kohteissa, mutta vuokrien kannalta edullisimmissa paikoissa.

Haamukeittiöiden liikeidea perustuu siihen, että kun annosten tilaaminen kotiin ja työpaikalle lisääntyy, kunnianhimoista brändättyä ravintolaruokaa voi tarjota myös ilman ravintolatiloja.


Niissä myös skaalautuvuus kysynnän mukaan on paljon nopeampaa, niin kasvun kuin epäonnistuneiden kokeilujenkin osalta.

Yksi tuoreimmista ideoista ovat niin sanotut mobiilit haamukeittiöt, jossa keittiöt voidaan siirtää keskustan parkkihalleihin tai keskeisille parkkipaikoille iltaisin, kun niissä on tilaa.

Esimerkiksi japanilainen Softbank on sijoittanut satoja miljoonia parkkipaikkayhtiöihin. Lähtökohtana on se, että ne ovat strategisesti tärkeää omaisuutta keskeisillä paikoilla kaupungeissa, mutta alikäytettyjä.

”Näen parkkipaikat uuden talouden varastotiloina”, Softbankin rahoittaman amerikkalaisen ParkJockeyn toimitusjohtaja Ari Ojalvo selitti syyskuussa Financial Timesille.

Näin ruuan ja tavaroiden jakelu koteihin kehittyy samaan aikaan lukuisia eri reittejä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

  2. 2

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  3. 3

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  5. 5

   Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion korkeimmassa oikeudessa – Tutkija: Sopii ennakkotapaukseksi myös Suomessa

  6. 6

   Suomalaisen urheiluvalmennuksen legenda Kalevi Tuominen on kuollut

  7. 7

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  8. 8

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  9. 9

   Keskiolut on poistunut keskuudestamme kaikessa hiljaisuudessa, sanoo tutkija – Oispa kaljaa -näyttelyssä voi jättää sille muistokirjoituksen

  10. 10

   The Wolf of Wall Street -elokuvassa esitetty pörssimeklari vaatii tuottajilta 300 miljoonan dollarin korvauksia – Kokee tulleensa huijatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  2. 2

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Suomi putoaa muiden Pohjois­maiden kelkasta syntyvyydessä, eikä selitys löydy perinteisistä syistä: ”Jokin on menossa väärään suuntaan”, sanoo ruotsalais­professori

  5. 5

   Kummitus ajoi siivoojan ulos: Helsingin ja Vantaan rajalla on tehdas, jossa kukaan ei halua olla öisin töissä

  6. 6

   Matkailupomo Kalevi Keihänen näki enemmän suomalaista örveltämistä kuin ehkä kukaan muu – Konkurssin jälkeen hän haukkui sekä miesten viinapään että naisten seksimoraalin

   Tilaajille
  7. 7

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Aurinko paahtoi Hakaniemessä olevan talon seinään edesmenneelle yritykselle haamumainoksen

  10. 10

   Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää