Talous

Suomalainen miljardööri Boris Rotenberg hävisi riitansa pankkeja vastaan Helsingin käräjäoikeudessa

Käräjäoikeus hylkäsi suomalais-venäläisen miljardöörin nostaman kanteen neljää pankkia vastaan ja velvoitti hänet maksamaan 530 000 euroa pankkien oikeudenkäyntikuluja.

Suomessa toimivat pankit eivät ole syyllistyneet sopimusrikkomukseen tai syrjintään estäessään suomalais-venäläisen miljardöörin Boris Rotenbergin maksujen välittämisen, katsoo Helsingin käräjäoikeus maanantaina antamassaan tuomiossa.

Kanteessa oli kyse siitä, että Handelsbanken oli estänyt Rotenbergin yritykset siirtää ulkomailta varoja hänen pankissa olevalle tililleen.

Muut pankit olivat kieltäytyneet toimittamasta Rotenbergin Handelsbankenin tililtä tulevia Rotenbergin maksuja asiakkailleen.

Käräjäoikeus velvoitti Rotenbergin on korvaamaan pankkien 530 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Yhdysvallat on määrännyt Rotenbergia vastaan pakotteet, minkä takia Handelsbanken, Nordea, OP ja Danske Bank ovat estäneet hänen maksujen välittämisen.

Rotenbergia vastaan määrättiin pakotteet, koska Yhdysvallat katsoo hänen olevan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirissä. Yhdysvallat on määrännyt pakotteet myös hänen poikaansa Roman Rotenbergia vastaan.

Pakotteilla Yhdysvallat pyrkii painostamaan Venäjää lopettamaan Krimin niemimaan miehityksen ja Itä-Ukrainan kapinallisten tukemisen.

Yhdysvaltaisen aikakauslehden Forbesin mukaan Rotenbergin omaisuuden arvo on 1,1 miljardia dollaria eli 990 miljoonaa euroa.

Pankkien mielestä asiointi pakotteisiin määrätyn kanssa vaarantaisi niiden talouden eikä pankeilla lain ja tilisopimusten mukaan ollut mahdollisuutta ottaa sellaista riskiä.

Jos pankit olisivat sallineet Rotenbergin maksujen välittämisen, ne olisivat ottaneet riskin joutua Yhdysvaltojen pakotteiden kohteeksi.

Rotenberg katsoi kanteessaan myös, että pankkipalvelujen epäämisen olevan yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettua suoraa syrjintää häntä kohtaa verrattuna muihin tilinomistajiin.

Käräjäoikeuden mukaan pankeille aiheutuisi Rotenbergin pakotteiden takia huomattava taloudellinen riski, jos ne välittäisivät hänen maksujaan. Siksi pankeilla oli käräjäoikeuden mukaan perusteltu syy kieltäytyä pankkipalvelujen tarjoamisesta Rotenbergille.

Käräjäoikeus toteaa myös, että huomattavan taloudellisen riskin ottaminen olisi myös luottolaitoslain riskinottoa koskevan sääntelyn vastaista. Tuomioistuimen mukaan pankkien menettely ei ole myöskään yhdenvertaisuuslain tarkoittamaa syrjintää.

Käräjäoikeus ratkaisi asian kolmen tuomarin kokoonpanossa ja tuomio oli yksimielinen. Ratkaisuun voi hakea muutosta Helsingin hovioikeudesta tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmasta oikeudesta.

Asianajaja Michael Saarikosken mukaan Rotenberg ei ole vielä päättänyt, aikooko tämä valittaa käräjäoikeuden tuomiosta.

”Handelsbankenilla ei ollut vuonna 2017 Pankkilautakunnan mukaan oikeutta irtisanoa Rotenbergin tilisopimusta sillä perustella, että se olisi voinut aiheuttaa pankille riskin merkittävästä taloudellisesta vahingosta. Nyt sitten käräjäoikeus toteaa, että pelkästään maksujen välittäminen olisi aiheuttanut riskin merkittävästä taloudellisesta vahingosta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  2. 2

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  3. 3

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläisen taloyhtiön osakas ajautui taloyhtiön kanssa riitoihin hybridiauton lataamisesta, kiista tuli osakkaalle kalliiksi

  5. 5

   Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  5. 5

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää