Talous

Suomalainen miljardööri Boris Rotenberg hävisi riitansa pankkeja vastaan Helsingin käräjäoikeudessa

Käräjäoikeus hylkäsi suomalais-venäläisen miljardöörin nostaman kanteen neljää pankkia vastaan ja velvoitti hänet maksamaan 530 000 euroa pankkien oikeudenkäyntikuluja.

Suomessa toimivat pankit eivät ole syyllistyneet sopimusrikkomukseen tai syrjintään estäessään suomalais-venäläisen miljardöörin Boris Rotenbergin maksujen välittämisen, katsoo Helsingin käräjäoikeus maanantaina antamassaan tuomiossa.

Kanteessa oli kyse siitä, että Handelsbanken oli estänyt Rotenbergin yritykset siirtää ulkomailta varoja hänen pankissa olevalle tililleen.

Muut pankit olivat kieltäytyneet toimittamasta Rotenbergin Handelsbankenin tililtä tulevia Rotenbergin maksuja asiakkailleen.

Käräjäoikeus velvoitti Rotenbergin on korvaamaan pankkien 530 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Yhdysvallat on määrännyt Rotenbergia vastaan pakotteet, minkä takia Handelsbanken, Nordea, OP ja Danske Bank ovat estäneet hänen maksujen välittämisen.

Rotenbergia vastaan määrättiin pakotteet, koska Yhdysvallat katsoo hänen olevan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirissä. Yhdysvallat on määrännyt pakotteet myös hänen poikaansa Roman Rotenbergia vastaan.

Pakotteilla Yhdysvallat pyrkii painostamaan Venäjää lopettamaan Krimin niemimaan miehityksen ja Itä-Ukrainan kapinallisten tukemisen.

Yhdysvaltaisen aikakauslehden Forbesin mukaan Rotenbergin omaisuuden arvo on 1,1 miljardia dollaria eli 990 miljoonaa euroa.

Pankkien mielestä asiointi pakotteisiin määrätyn kanssa vaarantaisi niiden talouden eikä pankeilla lain ja tilisopimusten mukaan ollut mahdollisuutta ottaa sellaista riskiä.

Jos pankit olisivat sallineet Rotenbergin maksujen välittämisen, ne olisivat ottaneet riskin joutua Yhdysvaltojen pakotteiden kohteeksi.

Rotenberg katsoi kanteessaan myös, että pankkipalvelujen epäämisen olevan yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettua suoraa syrjintää häntä kohtaa verrattuna muihin tilinomistajiin.

Käräjäoikeuden mukaan pankeille aiheutuisi Rotenbergin pakotteiden takia huomattava taloudellinen riski, jos ne välittäisivät hänen maksujaan. Siksi pankeilla oli käräjäoikeuden mukaan perusteltu syy kieltäytyä pankkipalvelujen tarjoamisesta Rotenbergille.

Käräjäoikeus toteaa myös, että huomattavan taloudellisen riskin ottaminen olisi myös luottolaitoslain riskinottoa koskevan sääntelyn vastaista. Tuomioistuimen mukaan pankkien menettely ei ole myöskään yhdenvertaisuuslain tarkoittamaa syrjintää.

Käräjäoikeus ratkaisi asian kolmen tuomarin kokoonpanossa ja tuomio oli yksimielinen. Ratkaisuun voi hakea muutosta Helsingin hovioikeudesta tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmasta oikeudesta.

Asianajaja Michael Saarikosken mukaan Rotenberg ei ole vielä päättänyt, aikooko tämä valittaa käräjäoikeuden tuomiosta.

”Handelsbankenilla ei ollut vuonna 2017 Pankkilautakunnan mukaan oikeutta irtisanoa Rotenbergin tilisopimusta sillä perustella, että se olisi voinut aiheuttaa pankille riskin merkittävästä taloudellisesta vahingosta. Nyt sitten käräjäoikeus toteaa, että pelkästään maksujen välittäminen olisi aiheuttanut riskin merkittävästä taloudellisesta vahingosta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Sillanpää oikeudessa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä: ”Syytekuvaus on aika raju, mutta tiedän mitä on tapahtunut”

  2. 2

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  3. 3

   Vantaan Peltolan koulussa on todettu tuberkuloositapaus

  4. 4

   Keskustan Kulmuni: Euroopan pitäisi rakentaa oma käyttöjärjestelmä ja www-selain

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää