Talous

Kommentti: Osakesäästötili ei nosta yhtään suomalaista ryysyistä rikkauksiin

On turha teeskennellä, etteikö osakesäästötili olisi hyvinvoivalle keskiluokalle suunnattu veroetu, kirjoittaa HS:n taloustoimittaja Tuomas Niskakangas.

Suomessa eletään kansankapitalismin nousukautta.

Yhä useampi suomalainen sijoittaa – vieläpä pörssiosakkeisiin – mikä on ollut varovaiselle ja pessimistiselle kansalle perinteisesti vaikeaa. Rahoja on mieluummin makuutettu säästötilillä.

Koko kansan sijoittaminen on jo vuosia näkynyt ilmiönä: Internet on tuonut osakesäästämisen helposti ja edullisesti tavallisten kansalaisten saataville. Blogeissa, podcasteissa ja sosiaalisessa mediassa jaetaan vinkkejä aloittelijoille.

Lainsäädännössäkin ilmiö näkyy. Vuodenvaihteessa otettiin käyttöön osakesäästötili, jonka on tarkoitus tukea piensijoittajien osakesäästämistä.

Osakesäästötili tarjoaa veroedun sijoittajille, koska sen kautta on mahdollista lykätä osinkojen ja myyntivoittojen verotusta. Tuotot voi pistää poikimaan ilman verotuksen laimentavaa vaikutusta.

Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva julkisti maanantaina raportin nimeltä Ryysyistä rikkauksiin, jossa kartoitetaan suomalaisten osakesäästämistä erityisesti suhteessa muihin Pohjoismaihin.

Raportin viesti on se, että suomalaiset suhtautuvat aiempaa positiivisemmin sijoittamiseen, mutta ovat vielä takamatkalla muihin Pohjoismaihin ja etenkin Ruotsiin verrattuna. Raportin ovat kirjoittaneet Evan johtaja Emilia Kullas ja taloustoimittaja Annukka Oksanen.

Evan lähtökohta on se, että suomalaisten pitäisi omistaa enemmän osakkeita. ”Suomi ei tarvitse vappusatasia vaan enemmän kansankapitalismia”, julisti raportin alaotsikko.

Mutta onko kansankapitalismi tie ryysyistä rikkauksiin?

Pitäisikö vappusatastaan odottavan eläkeläisen aloittaa osakesäästäminen

Raportin julkistuksen yhteydessä järjestettiin maanantaina keskustelutilaisuus, johon osallistui talouden ja sijoittamisen asiantuntijoita.

Kriittisenä äänenä keskustelussa erottui ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta. SAK vastusti osakesäästötiliä, ja Kaukoranta on nostanut julkisessa keskustelussa esiin osakesäästötilin ongelmia kansantalouden näkökulmasta.

Maanantaina hän kyseenalaisti korulauseita, joilla osakesäästötiliä on kehuttu.

Kenelle osakesäästötili oikeastaan on?

Osakesäästötili on esitetty kansan syvien rivien veroeduksi. Tilille ei saa laittaa yli 50 000:tta euroa, joten sitä ei selvästikään ole suunnattu rikkaimmille suomalaisille.

Euromääräisesti osakesäästötilistä hyötyvät kuitenkin eniten ne, jotka voivat sijoittaa kymmeniätuhansia euroja. Kaikilta ei sellainen onnistu.

Hyvin pieniä summia säästäville on yleensä järkevämpää sijoittaa esimerkiksi edulliseen indeksirahastoon kuin suoraan osakkeisiin osakesäästötilin kautta.

Suomen johtavan osakesäästötilien tarjoajan Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoi, että osakesäästötilin avaajien keski-ikä on 36–37 vuotta ja pääasiallinen ilmoitettu sijoitusrahojen alkuperä on palkkatyö.

Näyttäisi siltä, että osakesäästötili on ennen kaikkea keski- ja hyvätuloisten nuorehkojen aikuisten etu.

Mitä kansankapitalismi tekee eriarvoisuudelle?

Evan selvityksen mukaan suomalaiset eivät luota hyvinvointivaltioon vanhuudenturvana. Lähes joka toinen varautuu kustantamaan läheistensä hoivapalvelut.

Osakesäästötiliä on pohdittu myös vanhuudenturvan kannalta. Sijoitusbloggaaja Jasmin Hamid sanoi maanantain paneelissa, että hänen sijoitusinnostuksensa syntyä vauhdittivat muun muassa työttömyysjaksot, jotka hän näyttelijäksi valmistuttuaan koki.

Monet nuoret haluavat säästää, koska eivät luota siihen, että hyvinvointivaltio hoitaa heidät.

Kaukorannan mukaan ”on pelottava ajatus, jos yksityiset osakesäästötilit nähdään varautumiskeinona hyvinvointiyhteiskunnan alasajoon”.

Hänen mukaansa on selvää, ettei yksityinen vaurastuminen ei tule koskemaan koko väestöä. Vanhuspalvelujen järjestäminen ei siksi voi lähteä siitä, että ihminen itse maksaa.

Osakesäästötiliä voi tarkastella myös verotulojen kannalta. Niillähän hyvinvointivaltio maksetaan.

Valtiovarainministeriö arvioi, että osakesäästötili vähentää valtion verotuloja 100 miljoonalla eurolla vuodessa. Lisäksi osakesäästötiliin sisältyy EU-oikeudellinen huoli siitä, että se voi rajoittaa Suomen oikeutta periä lähdeveroa ulkomaalaisten Suomesta saamista osingoista.

Nämä ovat arvioita. Vielä ole tietoa siitä, miten osakesäästötili vaikuttaa lopulta verokertymään. Mandatum Lifen johtaja Lauri Vaittinen esitti Evan paneelissa arvionaan, ettei valtio lopulta menetä uudistuksessa mitään, vaan verojen syntyminen valtiolle ainoastaan siirtyy.

Hyötyvätkö myös yritykset?

Kansankapitalismiin sisältyy ajatus siitä, että myös yritykset hyötyvät siitä. Yritysten näkökulmasta kansan pankkitileillä olevat eurot ovat potentiaalista rahoitusta.

Kaukoranta kaipaisi lisää selvityksiä siitä, miten suomalaisten sijoittaminen auttaisi yrityksiä kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden aikakaudella. Hänen näppituntumansa sanoo, ettei yritykselle pitäisi olla suurta merkitystä sillä, miten sen kotimaassa kotitaloudet säästävät.

Sama koskee yritysten vastuullisuutta. On esitetty, että omistajina laajat kansanjoukot voisivat vaatia yrityksiltä vastuullisempaa toimintaa. Kaukoranta uskoo, että suurempi merkitys on eläkeyhtiöiden kaltaisilla suuromistajilla, jotka nimittävät edustajia yritysten hallituksiin.

Osakesäästötilistä on turha puhua liian laajasti.

Sijoittamalla ei lähtökohtaisesti nousta ryysyistä rikkauksiin.

Parempi lähtökohta keskusteluun kansankapitalismista ovat pohjoismaiset asenne-erot, joista Evan raportin kirjoittajat puhuivat: Suomessa säästetään pahan päivän varalle – muissa Pohjoismaissa hyvän päivän varalle.

Kärjistäen: Suomalaiset säästävät, koska pelkäävät sairastuvansa, ja tanskalaiset säästävät, koska haluavat hienolle lomamatkalle.

Suomessa osakesäästötiliä ei ehkä ole uskallettu puolustaa sillä, että se voi tehdä keskiluokan vaurastumisesta vähän helpompaa – elämästä vähän leveämpää. Ajatellaan, että pitäisi olla jotain laajempia hyötyjä, jotka koskettaisivat muitakin kuin näitä vaurastujia.

Kansankapitalismin kehitys on itsessään hieno asia. Olennaista olisi, että suomalaiset oppisivat puhumaan sijoittamisesta ja pitämään sitä tavallisena. Osakkeisiin sijoittamalla yhä useampi suomalainen palkansaaja voi nousta nauttimaan omistavan luokan eduista.

Hyvinvointivaltion ihanteita ei kannattaisi osakesäästötiliin sekoittaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

  4. 4

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  5. 5

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  6. 6

   Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

  7. 7

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi tavallinen uusi kaksio maksaa 6 000 euroa neliöltä? Grafiikka näyttää, mistä hinta koostuu

   Tilaajille
  9. 9

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  10. 10

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  9. 9

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  10. 10

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää