Talous

EU haluaa turvata eurooppalaisten elintason, mutta Suomi ja muut Pohjois­maat haraavat vastaan – Mistä minimi­palkka­kiistassa on kyse?

EU-komissio lanseeraa ensimmäisen vaiheen koko EU:n laajuisesta minimipalkka-aloitteesta tiistaina. Suomi suhtautuu ehdotukseen varauksella.

Bryssel/Zagreb

”Työn arvo on meille pyhä, ja siksi ensimmäisen sadan päivän aikana ehdotan laillista keinoa, joka takaa kaikille Euroopan unionin työntekijöille reilun minimipalkan.”

Näin lupasi uuden Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von de Leyen työohjelmassaan, ja tiistaina on tullut lupauksen lunastamisen aika. Ehdotus Euroopan laajuisesta minimipalkasta lähtee ensimmäiselle konsultaatiokierrokselle.

”Ehdotuksen pitää turvata riittävä elintaso missä tahansa”, ohjelmassa luvataan.

Kaikki eivät kuitenkaan ole vähimmäispalkkasäädöksestä yhtä innoissaan. Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa ei ole vähimmäispalkkaa säätelevää lakia, vaan palkkataso määräytyy työmarkkinaneuvotteluissa. Tätä periaatetta pidetään näissä maissa yleistä vähimmäispalkkalakia parempana.

Komission ensimmäinen ehdotus tulee sopivasti kiireisimpään työmarkkinaneuvotteluhetkeen Suomessa. Esimerkiksi kunta-ala aloittaa neuvottelunsa tiistaina.

”Suhtaudumme kielteisesti”, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) lakiasianjohtaja Markus Äimälä tiivistää työnantajaliiton näkemyksen komission ehdotukseen.

Äimälän mukaan EK painottaa työehtosopimusneuvotteluiden roolia, joilla palkansaajajärjestöt sopivat palkkatasosta yhdessä työnantajien kanssa.

”Järjestelmässä ei ole yhtä lukua vähimmäispalkalle, vaan useita vähimmäistasosopimuksia eri ammateille, joissa on pohdittu oikeudenmukaista palkkausta kuhunkin työtehtävään”, Äimälä kuvaa.

Euroopan komission hanke ei pelota, mutta aiheuttaa EK:ssa ”syvää huolta”. ”Ehdotus lyö pohjoismaista järjestelmää korville”, Äimälä sanoo.

Komissio on kuullut Pohjoismaiden huolen, jota erityisesti Ruotsi ja Tanska ovat tuoneet kärkkäästi esille. Tanskan hallitus on toivonut komissiolta kirjallista selvitystä aloitteesta.

Von der Leyen vakuutti marraskuussa haastattelussa, että kansalliset mallit otetaan huomioon.

”Paras tapa vähimmäispalkkatason määrittämiseen on vahvojen ammatti- ja työntekijäliittojen sopimusneuvottelut. He tietävät parhaiten, mikä on parasta työntekijälle ja mikä on toimivinta yritykselle”, von der Leyen sanoi toimittajille Strasbourgissa.

Komission ehdotus on von der Leyenin mukaan kehys, johon käydään läpi parhaat käytännöt.

”Tilanne on vaikeampi siellä, missä ei ole liittojen tukea. Meidän on mietittävä niitä ihmisiä, jotka eivät ole työehtosopimusten tai muiden mallien suojaamia.”

Suomen suurimman työntekijöiden ammattijärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan Suomi on niputettu ehdotuksen tiukimpien vastustajien, Tanskan ja Ruotsin kylkeen, osin väärin perustein. Mallit eroavat eri maissa, ja esimerkiksi SAK haluaa olla mukana EU-kannan muodostamisessa.

”Emme vaadi, ettei minipalkka-asiaa saisi edistää, mutta meillä on painavia reunaehtoja.”

Yksi tärkeimmistä reunaehdoista on, että kansallista neuvottelumallia pitää kunnioittaa.

”Meillä on erilainen yleissitovuus kuin esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa, ja esimerkiksi kirjaus kohtuullisesta palkasta, jos työehtosopimus ei sido työntekijää.”

SAK osallistuu ensimmäiseen konsultaatiokierrokseen eurooppalaisen kattojärjestönsä kautta. Elorannan mukaan ammattijärjestö ottaa tarkemmin kantaa komission ehdotukseen vasta, kun sen sisältö on paremmin tiedossa.

Ensimmäinen konsultaatiokierros kestää helmikuun loppuun, minkä jälkeen komissio on varautunut myös toiseen kierrokseen. Varsinaista lakiesitystä odotetaan vasta aikaisintaan ensi vuonna.

Ammattijärjestöille saapuneessa konsultaatiokirjeessä kysytään esimerkiksi, mille aloille minimipalkkaa yleisesti pitäisi pohtia. Komissio on toivonut voivansa parantaa esimerkiksi alustatyöläisten työoikeuksia.

Minimipalkkalaki on voimassa 22 EU-jäsenmaassa. Suomen lisäksi vain Tanskassa, Ruotsissa, Kyproksella, Italiassa ja Itävallassa ei ole vastaavaa lainsäädäntöä. Tilastoiduissa vähimmäispalkkatasoissa on EU:n alueella suuria eroja. Von der Leyen toivoo, että vähimmäispalkka-aloite oli yksi keino pysäyttää esimerkiksi itäisten jäsenmaiden aivovuoto.Yksi väestökadosta kärsivistä EU-maista on neljän miljoonan asukkaan Kroatia, joka aloitti EU-puheenjohtajana Suomen jälkeen tammikuun alussa. Kroatiassa hallitus säätää minimipalkkatason, ja se riippuu taloussuhdanteista. Päätös tehdään hallituksen mukaan työelämäjärjestöjä kuunnellen.

Viime vuosina Kroatian minimipalkkatasoa on pystytty nostamaan. Vuonna 2016 se oli 330 euroa nettona kuukaudessa. Vuonna 2020 nettopalkkataso nousee 433 euroon. Taso on viidenneksi matalin koko Euroopan unionissa.

Toimittajille Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa viime viikolla puhunut työministeri Josip Aladrović otti komission aloitteeseen vain varovasti kantaa.

”Odotamme vielä komission varsinaista esitystä, ja olemme toki kiinnostuneita nostamaan työntekijöiden sosiaaliturvan tasoa.”

Aladrović sanoo ymmärtävänsä Pohjoismaiden huolet omien neuvottelumallien tulevaisuudesta.

”Odotamme, että saamme aloittaa EU-puheenjohtajana keskustelut, ja toivomme löytävämme tasapainoisen ratkaisun eri mallien välillä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Kim Jong-unin täti palasi julkisuuteen kuusi vuotta miehensä teloituksen jälkeen – ”Tämä muistuttaa, miten outo ja julma Pohjois-Korea on”

  4. 4

   Lentoasemalle rynnii joka päivä puolipaniikissa olevia matkustajia: Heitä odottaa passipisteen pelastava enkeli Reetta Jurvanen

  5. 5

   Jyväskylässä valmistellaan historiallista kauppaa vesihuollon yksityistämiseksi, avaus on herättänyt laajasti huolta

  6. 6

   Espanjan laitaoikeisto haluaa vanhemmille oikeuden kieltää seksivalistuksen, koska se ”lisää kiinnostusta homo­seksuaalisuuteen”

  7. 7

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaalaisnainen vertaa viruksen takia eristettyä Wuhania kauhu­elokuvaan: ”En uskalla astua hissiin päästäkseni ulos”

  9. 9

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  10. 10

   Vuonna 1938 Suomi käännytti laivallisen Hitlerin vainoja paenneita juutalaisia takaisin natsi-Saksaan – Pauli Riihilahti päätti eläkepäivillään selvittää, mitä heille todella tapahtui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  2. 2

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  3. 3

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  4. 4

   Arkinen keitetty kananmuna muuttuu uskomattoman makuiseksi, kun sen marinoi yksinkertaisilla aineksilla

  5. 5

   Kuka päätti, että koulut ovat nyt ”avoimia oppimisympäristöjä” eikä luokkia ja seiniä enää tarvita?

   Tilaajille
  6. 6

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  8. 8

   Lasse Lempainen pelastaa miljoonien eurojen urheilu-uria: ”Siinä vaiheessa kun puukko viiltää, suljen kaiken muun pois”

   Tilaajille
  9. 9

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  10. 10

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää