Talous

USA:n ja Kiinan on määrä solmia vihdoin kauppasotaa rauhoittava sopimus – miksi se herättää vain varovaista toivoa?

Yhdysvaltojen ja Kiinan alustava kauppasopimus käytännössä vain pysäyttää kierteen, jossa osapuolet ovat vuoron perään iskeneet toisiaan yhä kovemmilla rangaistustulleilla.

Yhdysvaltojen ja Kiinan odotetaan allekirjoittavan tänään keskiviikkona kauppasopimuksen, jonka toivotaan pysäyttävän maiden välisen kauppasodan kärjistymisen. Kahden talouden suurvallan kauppasuhteiden kiristyminen on jo lähes kahden vuoden ajan heiluttanut markkinoita ja vaarantanut maailmantalouden kasvun.

Kun sopu syntyi joulukuussa, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ylisanoja säästellyt.

”Kaikki tietävät, että maiden välisissä suhteissa on ollut paljon kitkaa. Mutta nyt tämä on rakkauden juhlaa”, Trump sanoi.

Silti sopimuksen syntyminen on saanut sijoittajilta ja asiantuntijoilta korkeintaan varovaisen myönteisen vastaanoton. Syy on se, että keskiviikkona allekirjoitettava niin kutsuttu ensimmäiseen vaiheen kauppasopimus käytännössä vain pysäyttää kierteen, jossa osapuolet ovat vuoron perään iskeneet toisiaan yhä kovemmilla rangaistustulleilla.

Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa, että kauppasopimus ei sisällä kiinalaistuotteille asetettujen tuontitullien perumisia.

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeenkin maiden välinen tullitaso jää merkittäväksi korkeammaksi kuin ennen kauppasodan syttymistä. Ennen kauppasodan käynnistymistä kiinalaistavaroiden tuontitullit olivat Yhdysvalloissa keskimäärin 2–3 prosenttia kauppahinnasta. Vaikka sopimus sai Trumpin perumaan osan tullien korotuksista, noin puoleen kiinalaistuotteista kohdistuu edelleen 25 prosentin rangaistustulli.Lisäksi sopimus ei puutu kauppasuhteiden tulehtumisen perimmäisiin syihin, joita ovat esimerkiksi Kiinan valtion tuet yrityksilleen.

”Tämä on melko kosmeettinen ensimmäisen vaiheen sopimus”, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Brysselin-toimiston johtaja Petri Vuorio.

Sopimuksella Yhdysvallat perui uhkauksensa asettaa kiinalaisille tuotteille lisätullit. Se myös alensi joitain aiemmin asetettuja tulleja.

Vastaavasti Kiina lupasi ostaa lähivuosina merkittäviä määriä yhdysvaltalaisia tuotteita. Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan Kiina ostaisi kahden vuoden aikana 80 miljardin dollarin arvosta teollisuustuotteita ja yli 50 miljardin dollarin arvosta energiaa.

”Kumpikaan osapuoli ei menetä kasvojaan kotikentällä. Trump tarjoaa ratkaisua muun muassa maataloustuottajille tarjoamalla heille Kiinan lisäostoja. Kiina osoittaa kotiyleisölleen ratkovansa tilannetta tekemättä juuri mitään merkittäviä myönnytyksiä”, Vuorio sanoo.

Vuorion mukaan on epävarmaa, kuinka kauppasuhteet kehittyvät tästä eteenpäin: syntyykö toisen tai kolmannen vaiheen sopimusta?

Jo aiemmin on nähty, että rauhanjulistukset Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodassa ovat johtaneet vain uusiin rangaistustulleihin. Jo joulukuussa 2018 osapuolet ilmoittivat saaneensa aikaan väliaikaisen sovun, jossa Kiina sitoutuu ostamaan amerikkalaistuotteita, mutta joitain kuukausia myöhemmin tilanne kärjistyi uudelleen ja Yhdysvallat asetti lisää tulleja kiinalaistuotteille.

Vaikka Suomi tai EU eivät ole kiistan osapuolia, vaikuttaa kahden maailman suurimman talouden kauppasuhteiden jännittyminen myös suomalaisiin yrityksiin.

Merkittävin vaikutus on sillä, että kauppasodan aiheuttama taloudellinen epävarmuus on hidastanut maailmantalouden kasvua. Syksyllä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF laski maailmantalouden kasvuennustetta juuri kauppapolitiikkaan liittyvän epävarmuuden vuoksi.

Taloudellinen epävarmuus saa yritykset lykkäämään investointeja. Suomesta viedään tyypillisesti paljon investointihyödykkeitä eli esimerkiksi teollisuuden laitteita.

”Kauppasota varmasti vaikuttaa investointihyödykkeiden kysyntään. Yritykset odottavat ja katsovat, kuinka tilanne kehittyy”, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimuspäällikkö Tero Kuusi.

Etlassa on tutkittu myös sitä, kuinka Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasuhteiden kiristyminen vaikuttaa suomalaisiin yrityksiin suoremmin, arvoketjujen kautta. Suomesta viedään maailmalle paljon teollisuuden välituotteita, joita ostaja edelleen käyttää osina omien tuotteidensa valmistuksessa. Osa suomalaisyritysten tuotteista päätyy sellaisiin arvoketjuihin, joihin Yhdysvaltain ja Kiinan väliset tullit osuvat.

Kuusen mukaan tällaisten tuotteiden arvo ei kuitenkaan ole kovin iso, vain joitain kymmeniä miljoonia euroja. Näihin tuotteisiin kohdistuu riski siitä, että kauppasota vähentää tuotteiden kysyntää. Todelliset menetykset tuotannossa jäävät todennäköisesti pienemmiksi, Kuusi arvioi.

EK:n Vuorion mukaan on viitteitä siitä, että jotkut suomalaiset yritykset ovat voineet hyötyä Yhdysvaltain ja Kiinan välisestä nokittelusta. Kiinasta viedään Yhdysvaltoihin paljon koneita, laitteita ja teknologiaa. Kun tämä tuonti on tullien vuoksi aiempaa kalliimpaa, voivat ostajat etsiä tuotteita muualta.

”Tämä voi vaikuttaa siihen, että Suomen vienti Yhdysvaltoihin on tänä vuonna kasvanut kymmenen prosenttia”, Vuorio sanoo.

Silti kauppasodan vaikutukset ovat Suomelle pääosin negatiiviset, Vuorio sanoo, sillä epävarmuus on lykännyt investointeja ja sitä kautta vähentänyt kysyntää suomalaisille tuotteille.

Yhdysvallat käy kauppapoliittista kädenvääntöä myös toisella rintamalla, EU:ta vastaan. Myös EU ja Yhdysvallat ajautuivat vuonna 2018 kierteeseen, jossa osapuolet asettivat tulleja toisilleen. Kierre katkesi heinäkuussa 2018, jolloin Trump ja EU-komission silloinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sopivat aloittavansa kauppaneuvottelut.

Pelko on, että Trump suuntaa nyt huomionsa takaisin Eurooppaan.

”Riskejä on olemassa, että suhteet menevät pikemmin heikompaan kuin parempaan suuntaan Yhdysvaltain ja EU:n välillä”, Vuorio sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   Jos metsäteollisuuden lakon yhteydessä esitetyt luvut pitäisivät paikkansa, menetysten saaminen takaisin veisi sata vuotta – mitä järkeä lakossa on?

  4. 4

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  6. 6

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  7. 7

   Koronavirus ei vaikuta yhtä tappavalta kuin sars, mutta arviot tartuttavuudesta vaihtelevat – Tämä viruksesta tiedetään nyt

  8. 8

   Asiantuntijat varoittavat vesihuollon yksityistämisen riskeistä – ”Miksi kunnan kannattaa antaa yksityisen viedä voitto eikä ottaa sitä itselleen?”

  9. 9

   Tubettaja Mandimai menetti ”aika kivoja summia”, kunnes kollegat tulivat väliin – Nyt hän kääntää suursuosiotaan euroiksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”You idiot” ei ole ”senkin spede” – Tv-ohjelmien suomalaisille käännösteksteille on nyt tehty kansalliset laatusuositukset, tällaiset ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  2. 2

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  4. 4

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  5. 5

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  6. 6

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  7. 7

   Rajun näköisestä lihasvasarasta tuli treenaajien hittituote – Asiantuntija kertoo, mitä laite tekee lihaksille

  8. 8

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  9. 9

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää