Talous

USA:n ja Kiinan kauppasopu syntyi, mutta jätti auki ainakin nämä kysymykset – vastauksista riippuu maiden välisten suhteiden tulevaisuus

Kauppasopimuksen ykkösosa korjaa vain osan vahingoista, jotka kahden talousjätin riitely on maailmankauppaan aiheuttanut.

rac
Yhdysvallat ja Kiina solmivat lähes kahden vuoden riitelyn jälkeen keskiviikkona kauppasopimuksensa ensimmäisen osan. Se on hyvä uutinen maailmanmarkkinoille, joita talousjättien riitely on hermostuttanut ja lamauttanut.

Sitten huonot uutiset:

Sopimus ei tarkoita paluuta maailmaan, jossa maailmankaupan vapaus oli vallitseva ihanne.

Tullimaksujen taso pysyy korkeana, vaikka osa maksuista poistetaan. Sopimukseen sisältyy velvoittavia vientikiintiöitä, jotka ovat kaukana taloustutkijoiden ihanteista.Sopimuksen ykkösosa jättää auki monia kysymyksiä. Niiden vastauksista riippuu Yhdysvaltojen ja Kiinan välisten suhteiden tulevaisuus.


Mistä saatiin sovittua?

Tavaroiden liikkuvuuden pitäisi sopimuksen myötä parantua, kun maat poistavat osittain toisilleen langettamia tullimaksuja ja tuontirajoituksia.

Muutokset eivät kuitenkaan ole erityisen suuria. Yhdysvallat lupaa sopimuksessa poistaa pienen osan tulleista, joita presidentti Donald Trump on kiinalaisille tuontitavaroille asettanut. Yhteensä tullien kohteeksi on joutunut 360 miljardin dollarin arvosta tuontitavaraa.

Peterson Instituten vanhempi asiantuntija Chad Brown laski The New York Timesille, että sovun jälkeen Yhdysvaltojen tullit koskevat 65 prosenttia kiinalaisista tuontitavaroista. Kiina puolestaan verottaa 57:tä prosenttia Yhdysvaltojen tuonnista.

Kiina suostuu sovussa ostamaan yhdysvaltalaisia tuotteita 200 miljardilla dollarilla kahden vuoden aikana. Ostojen toteutumiseen liittyy kuitenkin epävarmuutta, sillä Kiina saattaa tulkita lupauksen velvoittavuutta eri tavalla kuin Yhdysvallat.

Yhdysvaltalaisen maataloustuottajien huolena on, että niiden Kiinan-viennin veto riippuu tulevaisuudessa Yhdysvaltojen ja Kiinan valtiosuhteiden tilasta.

Maataloustuotteiden osalta Kiinan ostolupausta suurempia asioita saattavat olla sääntelyn muutokset. Kiina sitoutuu poistamaan joitain elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyviä lupia ja tarkastuksia, jotka ovat vaikeuttaneet yhdysvaltalaisten tuotteiden tuontia maahan. Muutokset koskevat muun muassa lihan, rehun, maitotuotteiden, kalan, äidinmaidonkorvikkeen ja bioteknologian vientiä.

Tämä sopimuksen kohta toimii myös toisin päin: Kiinan on aiempaa helpompi päästä viemään tuotteita Yhdysvaltoihin.


Milloin isompiin asioihin tartutaan?

Yhdysvaltojen kannalta sopimuksen merkittävimpänä puutteena pidetään sitä, ettei sopimuksessa puututa Kiinan valtionyhtiöiden ja teollisuusyritysten valtiontukiin. Kiinalla on käynnissä iso projekti, jossa se pyrkii muuntamaan taloutensa muiden maiden käyttämästä hikipajasta täysimittaiseksi teollisuusvaltioksi.

Aurinkopaneelien valmistus ja terästeollisuus ovat esimerkkejä teollisuuden alueista, joilla Kiinan katsotaan valtaavan markkinoita kilpailua vääristävillä tukitoimilla.

Kauppakiista on vahingoittanut jo molempien maiden taloutta. Vaikka Yhdysvaltojen talous on kasvanut virkeästi viime vuosina, maan valmistava teollisuus on taantunut.

Yhdysvaltojen teollisuuden ammattiyhdistysliike vaikutti tulkitsevan sopimusta pessimistisesti. Sen mukaan Yhdysvaltojen tehtaiden työntekijät unohdettiin ”jälleen kerran”.

Vääristäviin valtiontukiin on määrä puuttua sopimuksen kakkososassa, mutta neuvotteluista ei odoteta helppoja.

Vaikeisiin asioihin voi lukea myös kiinalaisen Huawein tapauksen. Yhtiö on kärsinyt siitä, että Yhdysvallat pitää sen verkkolaitteitta turvallisuusriskinä. Yhdysvallat ei ole halunnut Huawein tuotteita hankittavan oman maansa tai liittolaistensa käyttöön.

Yhdysvaltojen näkökulmasta kiista on turvallisuuspoliittinen, eikä siitä haluttu neuvotella kauppaneuvotteluissa.

Loppuuko liikesalaisuuksien varastaminen?

Sopimuksen pitäisi suojata yhdysvaltalaista teknologiaa ja liikesalaisuuksia kiinalaisten väärinkäytöltä.

Immateriaalioikeuksien, kuten patenttien, rikkominen on kiristänyt Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä aikojen alusta. Uudessa sopimuksessa on kohtia, joilla Yhdysvallat pyrkii helpottamaan väärennöksiin ja immateriaalioikeuksien varkauksiin puuttumista. Jos edistysaskeleet osoittautuvat todellisiksi, siitä hyötyy muun muassa yhdysvaltalainen lääketeollisuus.

Sopimuksessa pyritään myös suojaamaan amerikkalaisten yritysten liikesalaisuuksia hakkeroinnilta ja lupaprosessien varjolla tapahtuvalta varastamiselta.

Amerikkalaiset yritykset ovat valittaneet, että Kiinassa toimimiseen vaadittavien lupien edellytyksenä on ollut käytännössä liikesalaisuuksien luovuttaminen hakemusten yhteydessä. Amerikkalaista teknologiaosaamista on väitetysti viety näin kiinalaisten yhtiöiden käyttöön.

Pääsevätkö Yhdysvaltain pankit Kiinan markkinoille?

Kiinan markkinoista haaveilleet Yhdysvaltojen rahoitusalan yritykset saavat sopimuksessa tiettyjä oikeuksia, jotka koskevat muun muassa elektronisia maksuja, osakekauppaa, rahastoja ja vakuutuksia.

BBC:n mukaan sopimus ei vaikuta kuitenkaan menevän niin pitkälle, että amerikkalaispankit saisivat tasaveroisen kilpailuasetelman Kiinassa.

Kiinan maksuliikennemarkkinoilla kotimaiset yritykset ovat hallinneet markkinaa ja amerikkalaiset luottokorttiyhtiöt on pidetty käytännössä ulkopuolella. Elektronisten maksujen teknologia ja käyttö ovat Kiinassa kehittyneet maailman eturintamassa, eikä ole lainkaan selvää, että amerikkalaisilla yhtiöillä olisi mahdollisuuksia kaapata kunnon markkinaosuutta, vaikka ne pääsisivät markkinoille.


Onko vaarana yhä valuuttasota?

Molemmat osapuolet sitoutuvat sopimuksessa olemaan heikentämättä valuuttaansa kilpailullisista syistä.

Taustalla ovat Yhdysvaltojen pitkään jatkuneet syytökset siitä, että Kiina on keinotekoisesti pitänyt valuuttansa renminbin alhaisena.

Valuutan heikkous parantaa maan vientiyritysten kilpailukykyä, koska silloin sen kustannukset ovat alhaisia ulkomaisessa valuutassa mitattuna.

Valuuttakursseilla keinottelun seuranta ei ole yksinkertaista, mutta Kiina on luvannut julkistaa aiempaa enemmän tietoja muun muassa maan ulkomaisten valuuttojen varannosta ja neljännesvuosittaisista vientiluvuistaan.

Toteutuvatko lupaukset?

Jääkö sopimus vain paperiksi vai aletaanko sitä toteuttaa tiukasti? Se on isoimpia kysymyksiä, johon selvää vastausta ei ole.

Yhdysvallat suhtautuu aiempien kokemusten perusteella varautuneesti siihen, miten Kiina toteuttaa kauppapoliittiset lupauksensa.

The New York Timesin mukaan riidan ratkaisumekanismi toimii niin, että riitoja ei viedä kolmannen osapuolen ratkottavaksi vaan ne sovitaan keskenään.

Jos sopua ei riitatilanteissa löydy, voimaan astuu lisää tullimaksuja. Toinen osapuoli sitoutuu tällöin olemaan kostamatta omilla tullimaksuillaan. Jos niin kuitenkin käy, kumpi tahansa maa voi antaa kirjallisen ilmoituksen ja vetäytyä sopimuksesta.

Tällöin maat olisivat hetkessä alkuasetelmassa ja voisivat ajautua uuteen kauppasotaan.

Mitkä ovat poliittiset vaikutukset?

Sopimuksen ja neuvottelujen jatkon tulkitsemisessa on olennaista Yhdysvaltojen vaalivuosi. Kiinan kovistelu oli osa Trumpin vaalikampanjaa jo vuonna 2016, ja välirauhassa saavutetut myönnytykset antavat hänelle mahdollisuuden esiintyä neuvottelujen voittajana vaalikampanjassa.

”Presidenttiehdokkaana lupasin vahvoja toimia”, Trump sanoi. ”Toisin kuin edeltäjäni, pidin lupaukseni.”

Jatkossakin politiikalla on suuri vaikutus siihen, miten kahden jätin kauppasuhteet kehittyvät. Sekä Trump että Kiinan presidentti Xi Jinping haluavat vaikuttaa vahvalta kotimaassaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  2. 2

   Hoitajaliittojen mukaan alaa uhkaa joukkopako, mutta Tilastokeskuksen tilastot kertovat muuta

  3. 3

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  4. 4

   Petteri Orpo myi 30 000 eurolla osakkeita, jotta voisi sijoittaa rahat osake­säästö­tilille – onko Orpo poikkeuksellisen huono sijoittaja vai yli-innokas veron­maksaja?

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattijohtaja Pelosi käytti useita kyniä Trumpin virkasyytteen allekirjoittamiseen, republikaanit ärsyyntyivät

  10. 10

   ”Saimaan suurin norppa” Viljo löytyi kuolleena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  2. 2

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  3. 3

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  5. 5

   Idyllissä Mannerheimintien kupeessa kuhisee Helsingin asuntomarkkinoiden himottu piste: Ei yhtään asuntoa myynnissä

  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Autoilija kaahasi harvinaista 236 kilometrin nopeutta ”superkameraan”: poliisin mukaan tunnistamisessa haasteita

  8. 8

   Maailma lämpenee nyt ennätys­vauhtia: ”Kiihtyvä lämpenemis­tahti on voimakas hälytys­signaali”

  9. 9

   Järeästi varustautuneet poliisit rynnivät turhaan omakotitaloon Vantaalla: Taustalla yleistyvä ilmiö, joka työllistää virkavaltaa

  10. 10

   Venla-gaalan voittajien valintatapa ärsyttää tv-alaa: ”Jotkut ihmiset ovat todella vihaisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Helsinki irtisanoi korkean johtajan – Vapaavuori: ”En voi hyväksyä, että kyvyttömyyttä katsotaan läpi sormien”

  6. 6

   Esa otti halvan pillerin ja tuhosi seksi­elämänsä – 500 suomalais­miestä kertoi HS:lle kaljuuntumisen seurauksista

   Tilaajille
  7. 7

   Iran myönsi ampuneensa ukrainalaisen matkustaja­koneen alas vahingossa: ”Iranin islamilainen tasavalta katuu syvästi tätä tuhoisaa virhettä”

  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   ”Mysteeriauto” puuttui poliisitehtävään: Hätävilkuin varustettu volkkari pysäytti bussipysäkin runnoneen sekavan kaksikon

  11. Näytä lisää