Microsoft yrittää poistaa ilmakehästä kaiken tuottamansa hiilidioksidin vuoteen 2050 mennessä - Talous | HS.fi
Talous

Microsoft yrittää poistaa ilmakehästä kaiken tuottamansa hiilidioksidin vuoteen 2050 mennessä

Yhtiö kertoi perustavansa miljardin dollarin suuruisen rahaston, joka sijoittaa ilmastonmuutosta hidastaviin innovaatioihin.

Microsoftin lakiasiainjohtaja Brad Smith puhui yhtiön päästötavoitteista Redmondissa. Kuva: LINDSEY WASSON / Reuters

Julkaistu: 17.1. 13:23, Päivitetty 17.1. 18:28

Amerikkalainen ohjelmistoyhtiö Microsoft ilmoitti torstaina, että se aikoo poistaa ilmakehästä hiilidioksidin, jota yhtiö 45 vuotta kestäneen toimintansa aikana on synnyttänyt.

Microsoft arvioi pääsevänsä tavoitteeseensa vuoteen 2050 mennessä.

Toimitusjohtaja Satya Nadella kertoi Microsoftin perustavan tämän takia miljardin dollarin rahaston, joka sijoittaa neljän vuoden aikana ilmastonmuutosta hidastaviin innovaatioihin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Microsoftin yhtenä tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä leikata aiheuttamansa hiilipäästöt puoleen. Yhtiö myönsi, että vielä tällä hetkellä ei ole teknologiaa, joka mahdollistaisi tämän.

Yhtiö kertoi vauhdittavansa päästöjen leikkaamista muun muassa yhtiön sisäisellä päästökaupalla.

Yhdysvalloissa useat suuryritykset ovat aktivoituneet toimissaan ilmastonmuutosta vastaan sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump vuonna 2017 ilmoitti maan vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta.

Tällä viikolla suuren varainhoitajayhtiö Blackrockin toimitusjohtaja Larry Fink kannusti yrityksiä toimiin. Finkin mukaan yritysten toiminta ilmastonmuutosta vastaan tulee näkymään myös niiden markkina-arvossa.

Samaan aikaan useat aktivistit ovat pitäneet suuryritysten toimia riittämättöminä. Sekä Microsoftia että Amazonia on kritisoitu muun muassa siitä, että ne myyvät teknologiaa öljy-yhtiöille.

Tammikuun alussa joukko Amazonin työntekijöitä sanoi, että teknologiajätti on uhannut kahta työntekijäänsä potkuilla näiden kritisoitua yhtiön ympäristöpolitiikkaa.

Microsoft puolestaan on muistuttanut, että sen avulla öljy-yhtiöt voivat paremmin saavuttaa omat päästötavoitteensa.

Oikaisu 17.1.2020 klo 18.25: Brad Smith on Microsoftin lakiasiainjohtaja, ei hallituksen puheenjohtaja, kuten kuvatekstissä ensin virheellisesti kirjoitettiin.

Yhdysvallat käynnisti virallisesti eron Pariisin ilmasto­sopimuksesta: Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Amazon kielsi työntekijöitään puhumasta ilmastonmuutoksesta potkujen uhalla