Talous

Finanssivalvonta aloitti selvityksen Nokian osakkeen poikkeuksellisesta romahduksesta

Nokia kertoi vasta lokakuussa osavuosikatsauksessaan, että tulevaisuudennäkymät ovat synkenneet merkittävästi. Osake romahti samana päivänä 23 prosenttia, mikä on poikkeuksellisen paljon.

Finanssivalvonta on aloittanut Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan alustavan selvityksen, miksi verkkolaitteita valmistava Nokia kertoi merkittävästi synkentyneistä tulevaisuudennäkymistään vasta lokakuussa julkistetussa osasvuosikatsauksessa.

Finanssivalvonnan tehtävänä on aina tutkia sellaiset markkinoille annetut uudet tiedot, jotka ovat aiheuttaneet osakkeen poikkeuksellisen voimakkaan kallistumisen tai halpenemisen.

Nokian osake romahti 23 prosenttia torstaina 24. lokakuuta, jolloin yhtiö julkaisi heinä–syyskuun osavuosikatsauksensa. Romahduksella on tuntuva taloudellinen merkitys monille suomalaisille. Nokian osakkeenomistajina on Pörssisäätiön mukaan runsaat 230 000 suomalaista yksityishenkilöä.

Euroopan unionin markkinoiden väärinkäyttöasetuksen mukaan sisäpiiritieto on julkistettava mahdollisimman pian. Arvio yhtiön tulevaisuudennäkymistä tai niissä tapahtuvissa muutoksissa on lähtökohtaisesti sisäpiiritietoa, koska sillä voi olla huomattava vaikutus osakkeen arvoon.

”Ei ole uskottavaa, että yhtiö olisi saanut tiedon vaikeuksistaan vasta aivan osavuosikatsauksen julkistamista ennen. Osakkeen romahdus oli poikkeuksellisen suuri ja on vaikea kuvitella oikeudellista perustetta, jolla Nokia olisi voinut lykätä arviotaan näkymiensä merkittävästi heikkenemisestä osavuosikatsaukseen”, sanoo kauppaoikeuteen erikoistunut Oslon ja Helsingin yliopiston oikeustieteen professori Jukka Mähönen.

Nokia kieltäytyy kommentoimasta Finanssivalvonnan aloittamaa alustavaa selvitystä. Sen sijaan toimitusjohtaja Rajeev Suri sanoi marraskuussa, että tietoa heikentyneistä näkymistä ei pantattu.

”Uudet tiedot muuttuneista näkymistämme kerrottiin niin nopeasti kuin mahdollista”, Suri sanoi.

Mahdollisen tulosvaroituksen antamisesta liiketoiminnan huonontuneiden näkymien takia päättää pörssiyhtiön hallitus.

Helsingin yliopiston rahoitusoikeuden apulaisprofessori Heikki Marjosola arvioi jo lokakuussa, että Nokia on saattanut johtaa sijoittajia harhaan lykkäämällä tiedottamista merkittävästi heikentyneistä näkymistään osavuosikatsaukseen.

Valtion sijoitusyhtiön Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen sanoi marraskuun alussa, että Nokian alkuvuonna 2018 antama arvio liiketoiminnan kannattavuuden kehittymisestä tänä vuonna oli epärealistinen.

Mäkisen mielestä näkymien synkkenemisestä olisi pitänyt kertoa paljon aikaisemmin kuin vasta lokakuun osavuosikatsauksessa. Solidium on Nokian suurimpia osakkeenomistajia.

Marjosola toteaa, että ulkopuolisen on tietenkin vaikea arvioida, milloin tieto heikentyneistä näkymistä on Nokiassa konkretisoitunut.

”Nokian kannalta ongelmallisempaa onkin, että kyseessä oli tieto, jolla oli hyvin merkittävä ja ennakoitavissa oleva hintavaikutus osakkeeseen. Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan tällainen tieto täyttää sisäpiiritiedon edellytykset herkemmin ja mahdollisesti aikaisemmassa vaiheessa. Tiedon ei välttämättä tarvitse olla täsmällistä”, Marjosola sanoo.

Nokian vaikeudet johtuvat viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikan tuotekehityksen ongelmista.

Ensimmäisessä vaiheessa Finanssivalvonta yleensä pyytää yhtiöltä selvitystä. Sen jälkeen se voi pyytää vielä lisäselvitystä. Tämän jälkeen pääomamarkkinavalvontaosasto arvioi, onko asiassa syytä ryhtyä jatkotoimiin. Jos jatkotoimiin päädytään, asia etenee Finanssivalvonnassa sisäisissä prosesseissa päätöksentekoon.

Jos Finanssivalvonta on sitä mieltä, että yhtiö on toiminut markkinoiden väärinkäyttöasetuksen vastaisesti, se voi määrätä yhtiölle seuraamusmaksun. Jos sillä on syytä epäillä arvopaperimarkkinarikosta, se tekee tutkintapyynnön poliisille.

Arvopaperimarkkinarikoksia ovat sisäpiiritiedon väärinkäyttö, sisäpiiritiedon oikeudeton ilmaiseminen, markkinoiden manipulointi ja tiedottamisrikos. Seuraamusmaksuista päättää Finanssivalvonnan johtokunta, jonka puheenjohtaja on Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Tutkintapyynnön tekemisestä poliisille päättää Finanssivalvonnan johtaja johtoryhmää kuultuaan. Johtoryhmään kuuluvat Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen, osastopäälliköt ja muut johtajan määräämät virkamiehet.

Sisäpiiritiedon julkistamisen ja julkistamisen lykkäämisen laiminlyönnistä seuraamusmaksu on enintään kaksi prosenttia liikevaihdosta tai enintään 2,5 miljoonaa euroa sen mukaan kumpi on suurempi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Nokian näkymät synkkenivät selvästi


 Kesällä Nokia piti voimassa arvion, jonka mukaan kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti olisi ollut viime vuonna 9–12 ja tänä vuonna 12–16. Alun perin arvio kuluvan vuoden kannattavuudesta annettiin helmikuussa 2018.

 Lokakuussa julkistetun uuden arvion mukaan liikevoittoprosentti olisi ollut viime vuonna vuonna 7,5–9,5 ja tänä vuonna 8–11.

 Pitkällä aikavälillä eli 3–5 vuoden aikana Nokia arvioi liikevoittoprosentin olevan 12–14. Sekin on siis vähemmän kuin alun perin tälle vuodelle asetettu 12–16 prosentin tavoite.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää