Talous

Finanssivalvonta aloitti selvityksen Nokian osakkeen poikkeuksellisesta romahduksesta

Nokia kertoi vasta lokakuussa osavuosikatsauksessaan, että tulevaisuudennäkymät ovat synkenneet merkittävästi. Osake romahti samana päivänä 23 prosenttia, mikä on poikkeuksellisen paljon.

Finanssivalvonta on aloittanut Helsingin Sanomien hankkimien tietojen mukaan alustavan selvityksen, miksi verkkolaitteita valmistava Nokia kertoi merkittävästi synkentyneistä tulevaisuudennäkymistään vasta lokakuussa julkistetussa osasvuosikatsauksessa.

Finanssivalvonnan tehtävänä on aina tutkia sellaiset markkinoille annetut uudet tiedot, jotka ovat aiheuttaneet osakkeen poikkeuksellisen voimakkaan kallistumisen tai halpenemisen.

Nokian osake romahti 23 prosenttia torstaina 24. lokakuuta, jolloin yhtiö julkaisi heinä–syyskuun osavuosikatsauksensa. Romahduksella on tuntuva taloudellinen merkitys monille suomalaisille. Nokian osakkeenomistajina on Pörssisäätiön mukaan runsaat 230 000 suomalaista yksityishenkilöä.

Euroopan unionin markkinoiden väärinkäyttöasetuksen mukaan sisäpiiritieto on julkistettava mahdollisimman pian. Arvio yhtiön tulevaisuudennäkymistä tai niissä tapahtuvissa muutoksissa on lähtökohtaisesti sisäpiiritietoa, koska sillä voi olla huomattava vaikutus osakkeen arvoon.

”Ei ole uskottavaa, että yhtiö olisi saanut tiedon vaikeuksistaan vasta aivan osavuosikatsauksen julkistamista ennen. Osakkeen romahdus oli poikkeuksellisen suuri ja on vaikea kuvitella oikeudellista perustetta, jolla Nokia olisi voinut lykätä arviotaan näkymiensä merkittävästi heikkenemisestä osavuosikatsaukseen”, sanoo kauppaoikeuteen erikoistunut Oslon ja Helsingin yliopiston oikeustieteen professori Jukka Mähönen.

Nokia kieltäytyy kommentoimasta Finanssivalvonnan aloittamaa alustavaa selvitystä. Sen sijaan toimitusjohtaja Rajeev Suri sanoi marraskuussa, että tietoa heikentyneistä näkymistä ei pantattu.

”Uudet tiedot muuttuneista näkymistämme kerrottiin niin nopeasti kuin mahdollista”, Suri sanoi.

Mahdollisen tulosvaroituksen antamisesta liiketoiminnan huonontuneiden näkymien takia päättää pörssiyhtiön hallitus.

Helsingin yliopiston rahoitusoikeuden apulaisprofessori Heikki Marjosola arvioi jo lokakuussa, että Nokia on saattanut johtaa sijoittajia harhaan lykkäämällä tiedottamista merkittävästi heikentyneistä näkymistään osavuosikatsaukseen.

Valtion sijoitusyhtiön Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen sanoi marraskuun alussa, että Nokian alkuvuonna 2018 antama arvio liiketoiminnan kannattavuuden kehittymisestä tänä vuonna oli epärealistinen.

Mäkisen mielestä näkymien synkkenemisestä olisi pitänyt kertoa paljon aikaisemmin kuin vasta lokakuun osavuosikatsauksessa. Solidium on Nokian suurimpia osakkeenomistajia.

Marjosola toteaa, että ulkopuolisen on tietenkin vaikea arvioida, milloin tieto heikentyneistä näkymistä on Nokiassa konkretisoitunut.

”Nokian kannalta ongelmallisempaa onkin, että kyseessä oli tieto, jolla oli hyvin merkittävä ja ennakoitavissa oleva hintavaikutus osakkeeseen. Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan tällainen tieto täyttää sisäpiiritiedon edellytykset herkemmin ja mahdollisesti aikaisemmassa vaiheessa. Tiedon ei välttämättä tarvitse olla täsmällistä”, Marjosola sanoo.

Nokian vaikeudet johtuvat viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikan tuotekehityksen ongelmista.

Ensimmäisessä vaiheessa Finanssivalvonta yleensä pyytää yhtiöltä selvitystä. Sen jälkeen se voi pyytää vielä lisäselvitystä. Tämän jälkeen pääomamarkkinavalvontaosasto arvioi, onko asiassa syytä ryhtyä jatkotoimiin. Jos jatkotoimiin päädytään, asia etenee Finanssivalvonnassa sisäisissä prosesseissa päätöksentekoon.

Jos Finanssivalvonta on sitä mieltä, että yhtiö on toiminut markkinoiden väärinkäyttöasetuksen vastaisesti, se voi määrätä yhtiölle seuraamusmaksun. Jos sillä on syytä epäillä arvopaperimarkkinarikosta, se tekee tutkintapyynnön poliisille.

Arvopaperimarkkinarikoksia ovat sisäpiiritiedon väärinkäyttö, sisäpiiritiedon oikeudeton ilmaiseminen, markkinoiden manipulointi ja tiedottamisrikos. Seuraamusmaksuista päättää Finanssivalvonnan johtokunta, jonka puheenjohtaja on Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Tutkintapyynnön tekemisestä poliisille päättää Finanssivalvonnan johtaja johtoryhmää kuultuaan. Johtoryhmään kuuluvat Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen, osastopäälliköt ja muut johtajan määräämät virkamiehet.

Sisäpiiritiedon julkistamisen ja julkistamisen lykkäämisen laiminlyönnistä seuraamusmaksu on enintään kaksi prosenttia liikevaihdosta tai enintään 2,5 miljoonaa euroa sen mukaan kumpi on suurempi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Nokian näkymät synkkenivät selvästi


 Kesällä Nokia piti voimassa arvion, jonka mukaan kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti olisi ollut viime vuonna 9–12 ja tänä vuonna 12–16. Alun perin arvio kuluvan vuoden kannattavuudesta annettiin helmikuussa 2018.

 Lokakuussa julkistetun uuden arvion mukaan liikevoittoprosentti olisi ollut viime vuonna vuonna 7,5–9,5 ja tänä vuonna 8–11.

 Pitkällä aikavälillä eli 3–5 vuoden aikana Nokia arvioi liikevoittoprosentin olevan 12–14. Sekin on siis vähemmän kuin alun perin tälle vuodelle asetettu 12–16 prosentin tavoite.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  2. 2

   ”Mutta entäs kommunismi?” nyt kysytään – tämän viikon fasismikuohuissa moni yritti muistuttaa kommunismin kauheuksista, syntyi hulvaton meemi

  3. 3

   Hillary Clinton haukkuu Bernie Sandersin pata­luhaksi uutuus­dokumentissa – HS:n tapaama Clinton kertoo, mitä mieltä on presidentti­ehdokkaaksi pyrkivästä Sandersista nyt

  4. 4

   ”Tämmöisessä paikassa ei käy ikinä hyvin”, ajatteli oululaismies ja hetkeä myöhemmin hän ampui isoveljeään päähän – näin pelonsekainen yö eteni ampujan mukaan

  5. 5

   Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronavirusta, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  3. 3

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  4. 4

   Suomalainen ex-työntekijä kertoo HS:lle, mitä Peter Nygårdin kodeissa ja ”hemmottelu­juhlissa” tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää