IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen - Talous | HS.fi
Talous

IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

Kristalina Georgieva peräänkuulutti taloudellisen eriarvoisuuden hillintää perjantaina pitämässään puheessa.

IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva Kuva: Jim Watson / AFP

Julkaistu: 18.1. 21:36

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva näkee alkaneessa 2020-luvussa huolestuttavia yhtäläisyyksiä 1920-lukuun.

Georgieva nosti perjantaina Washingtonissa pitämässään puheessa esimerkiksi Ison-Britannian sisäisten varallisuuserojen kasvun. Varakkaimmalla kymmenellä prosentilla on siellä jo lähes yhtä paljon varallisuutta kuin alimmalla 50 prosentilla, Georgieva sanoi.

Samankaltainen kehitys on hänen mukaansa käynnissä monissa muissakin maissa.

”Kehitys muistuttaa minua 1900-luvun alusta. Teknologian kehittyminen ja integraatio johtivat Yhdysvaltain teollistumiseen, kuohuvaan 1920-lukuun ja lopulta finanssimarkkinoiden katastrofiin.”

Vuoden 1929 lokakuussa Wall Streetin pörssikurssit romahtivat. Romahdus oli näkyvä merkki maailmanlaajuisen laman alkamisesta.

Georgieva viittaa IMF:n tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan finanssikriisejä edeltää tyypillisesti taloudellisen eriarvoisuuden kasvu. Yksi syy tähän on hänen mukaansa se, että kasvava eriarvoisuus luo poliittisen paineen nopeille korjausyrityksille. Ne taas voivat pahentaa ongelmia entisestään.

Näin kävi Georgievan mukaan ennen edellistä finanssikriisiä Yhdysvalloissa, jossa asuntolainoja myönnettiin pienituloisille liian löyhin perustein.

1920-luvun virheet voidaan vielä välttää, Georgieva sanoi puheessaan.

Valtio voivat hillitä eriarvoisuuden kasvua verotuksella, mutta Georgieva korostaa myös rahoitusmarkkinoiden roolia.

Rahoitusmarkkinoiden kasvu on hänen mukaansa tukenut monissa maissa talouskasvua, mutta pankkisektori voi kasvaa myös liian suureksi.

”Monimutkaiset finanssituotteet, vaikutusvaltaiset etujärjestöt ja pankkisektorin jättimäiset palkkiot voivat johtaa järjestelmään, joka palvelee itseään yhä paljon kuin muita.”

Keskeistä on Georgievan mielestä se, että lainoja myönnetään myös pienituloisille kotitalouksille ja pienille yrityksille mutta riittävän säännellysti.

Yhdeksi riskiksi finanssimarkkinoiden vakaudelle IMF:n pääjohtaja nostaa sen, ettei ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä hinnoitella lainoihin riittävästi.

Bulgarialainen Georgieva valittiin IMF:n johtoon viime syksynä. Häntä edelsi tehtävässä Christine Lagarde, joka siirtyi tehtävästä Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi.

Edellisen kerran maailmantalouden riskeistä varoitti Georgievan entinen työnantaja Maailmanpankki.

Maailmanpankin mukaan käynnissä on maailman neljäs velkaantumisaalto. Aiemmat velkaantumisaallot ovat johtaneet finanssikriiseihin erityisesti kehittyvissä talouksissa.

Maailmanpankki varoittaa: Kaikki aiemmat globaalit velkaantumisen kasvuaallot ovat päätyneet finanssikriisiin – nyt aalto on suurempi, laajempi ja nopeampi kuin koskaan

Seuraa uutisia tästä aiheesta