Talous

HS-analyysi: Nollakorot murentavat maailman eläkejärjestelmiä, ja Suomessa ongelmaan esitetään nyt ratkaisua

Suomalaisille eläkeyhtiöille voisi sallia nykyistä suuremman riskinoton ja osakepainon, esittää Eläketurvakeskuksen entinen toimitusjohtaja Jukka Rantala selvityksessään.

Nollakorkojen aika on ajamassa tavallisten ihmisten eläkesäästöjä sijoittavia rahastoja suuriin vaikeuksiin. Eläkkeiden leikkauksia tai reippaita eläkemaksujen korotuksia on edessä esimerkiksi Hollannissa ja Yhdysvalloissa.

Matalalla korkotasolla on vaikutuksia myös Suomeen. Yhteisten eläkerahastojen koko on kasvanut vauhdilla yli 200 miljardiin euroon, mutta tulevaisuudessa sijoitustuottojen saaminen näyttää vaikeutuvan.

Ratkaisua ongelmaan etsii päättyneellä viikolla julkaistussa esiselvityksessään Eläketurvakeskuksen entinen toimitusjohtaja Jukka Rantala. Rantala selvitti työmarkkinajärjestöjen pyynnöstä keinoja yksityisen sektorin eläkeyhtiöiden sijoitustuottojen kohentamiseen.

Rantalan suositusten ydin on yksinkertainen: Varman, Ilmarisen, Elon ja Veritaksen pitäisi saada sijoittaa suomalaisten eläkevaroja nykyistä suuremmalla riskillä. Mitä se käytännössä tarkoittaisi?


Ensinnäkin on painotettava, että Suomen tilanne ei ole läheskään yhtä hälyttävä kuin esimerkiksi Hollannissa tai Yhdysvalloissa.

Edellä mainituissa maissa eläkkeiden maksu nojaa vahvasti nimenomaan rahastoihin. Kun korkotaso ja odotettavissa olevat sijoitustuotot laskevat, rahastoihin syntyy nopeasti suuri paikattava aukko.

Suomessa tällaista paniikkitilannetta ei pääse syntymään, koska valtaosa eläkkeistä maksetaan joka tapauksessa työntekijöiltä ja työnantajilta kerättävillä eläkemaksuilla. Niiden suuruus on nyt 24,4 prosenttia suhteessa palkkaan.

Rahastoilla on Suomessa toissijainen mutta silti tärkeä rooli. Niitä on kartutettu, jotta jo valmiiksi korkeaa maksutasoa ei enää tulevaisuudessa tarvitsisi juuri nostaa.

Lue lisää: HS:n laaja selvitys kertoo, miksi Suomeen on kerrytetty suuret eläkerahastot ja koska niitä aiotaan käyttää

Tavoite vesittyy, jos varoille ei enää saada odotettuja sijoitustuottoja. Tuottojen parantaminen olisi Rantalan mukaan mahdollista eläkeyhtiöiden sijoituskohteita muuttamalla.

Yksityisen sektorin eläkeyhtiöitä ohjataan Suomessa lailla käytännössä pitämään osa sijoitusvarallisuudesta valtioiden velkakirjoissa. Näin tehdään siksi, että valtioiden velkakirjoja pidetään turvallisina ja vähäriskinä sijoituskohteina.

Matalan korkotason vuoksi velkakirjojen odotetaan tuottavan tulevaisuudessa varsin vähän. Siksi Rantala esittää selvitettäväksi joukon sääntelyn muutoksia, jotka mahdollistaisivat sijoitusten nykyistä suuremman painottamisen osakkeisiin.

Osakesijoittamiseen sisältyy velkakirjoja suurempi riski rahojen menettämisestä. Pitkällä aikavälillä osakesijoitukset ovat kuitenkin tuottaneet velkakirjoja paremmin.

Nykyisin Varman, Ilmarisen ja kumppaneiden sijoituksista on osakkeissa vajaa puolet. Se ei Rantalan mukaan markkinaodotusten perusteella riitä toivotun 2,5–3,5 prosentin vuotuisen reaalituoton saavuttamiseen.

Rantalan haastattelemat eläkeyhtiöiden sijoitusjohtajat arvioivat, että tavoitteen saavuttaminen vaatisi osakkeiden ja osaketyyppisten sijoitusten osuuden nostamista 60–65 prosentin tietämille.

Menneen kehityksen perusteella suomalaisten eläkevarallisuuden riskipitoisempi sijoittaminen näyttäisi järkevältä.

Julkisen sektorin eläkesijoittajia eli kuntien Kevaa, Valtion eläkerahastoa ja Kirkon eläkerahastoa säännellään löyhemmin kuin yksityisen sektorin eläkesijoittajia. Julkisen sektorin eläkesijoittajat ovat siksi pystyneet sijoittamaan enemmän osakkeisiin ja saaneet pitkällä aikavälillä parempia tuottoja, Rantalan selvityksessä todetaan.

Riskipitoisemman sijoittamisen hintana on ollut se, että sijoitusten arvo heittelee lyhyellä aikavälillä enemmän. Sillä ei kuitenkaan ole eläkeyhtiöiden pitkäjänteisessä sijoittamisessa suurta merkitystä. Kuten todettu, Suomen eläkejärjestelmässä yhtäkkiset notkahdukset eivät pakota esimerkiksi nopeisiin eläkeleikkauksiin.

Mennyt kehitys ei tietenkään takaa sitä, että sijoitusten siirtäminen osakkeisiin toimisi tulevaisuudessa. Joka tapauksessa työmarkkinajärjestöt jatkanevat Rantalan esiin nostamien ehdotusten selvittämistä.

Juuri nyt näyttää nimittäin siltä, että ilman uusia toimia eläkemaksuja olisi jälleen jossain kohtaa nostettava. Rahojen siirto sijoituskohteesta toiseen kuulostanee eläkepäättäjien korvissa huomattavasti helpommalta toimelta kuin vaikkapa uuden eläkeuudistuksen tekeminen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  3. 3

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  5. 5

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  4. 4

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  5. 5

   Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää