Talous

Presidentti Trump hyökkäsi Davosin talous­foorumissa ”tuomio­päivän profeettoja” vastaan ilmasto­aktivisti Greta Thunbergin esiintymisen jälkeen

Ensin Thunberg, sitten Trump ja kerran vielä Thunberg. Yhdysvaltojen presidentin ja ilmastoaktivistin esiintymiset hallitsivat Maailman talousfoorumin ensimmäistä päivää.

rac
Maailman eliitti kokoontui tiistaina Sveitsin alpeilla sijaitsevaan pikkukaupunkiin Davosiin tunnelmissa, joita voisi kutsua paineiseksi.

Ilmastonmuutos ja kapitalismin tilan kritiikki ovat nostaneet maailman talousvaikuttajat entistä tiukemmin tikun nokkaan viime vuoden lopulla. Jo 50:ttä kertaa Davosissa järjestettävä Maailman talousfoorumi puolestaan on kerännyt mainetta talouseliitin näkyvimpänä vuotuisena kohtaamisena, vaikka mukaan kutsutaan myös laajasti politiikan ja kansalaisyhteiskunnan vaikuttajia.

Noin 3 000 kokousvieraasta seuratuimmat olivat tapahtuman ensimmäisenä päivänä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Greta Thunberg sanoi ennen Trumpin puhetta järjestetyssä paneelikeskustelussa, että tiede ja nuoriso eivät saa ääntään tarpeeksi kuuluviin ilmastonmuutoksesta käytävässä keskustelussa.

”Minä en voi valittaa, ettei minua kuunneltaisi. Minua kuunnellaan koko ajan. Mutta yleisesti tiede ja nuorten ääni ei ole keskustelun keskiössä”, Thunberg sanoi.

”Sen pitäisi olla. Kyse on meistä ja tulevista sukupolvista ja tietysti niistä, joihin tämä vaikuttaa jo tänään. Siksi tiede on tuotava keskusteluun.”


Trump keskittyi puheessaan tuttuun tyyliinsä kehumaan Yhdysvaltojen talouden hyvää virettä. Hän kehui erityisesti Yhdysvaltojen työllisyyttä ja saavutuksia Kiinan kanssa käydyissä kauppaneuvotteluissa.

Trump julisti ylpeänä, että Yhdysvallat on nyt selvästi maailman suurin öljyn ja kaasun tuottaja. Hän myös hyökkäsi ilmastokriisistä varoittelevia ”tuomiopäivän profeettoja” vastaan.

”Meidän on torjuttava iänikuiset tuomiopäivän profeetat ja heidän maailmanlopun ennusteensa”, Trump sanoi.


Hän kuitenkin kertoi, että Yhdysvallat liittyy talousfoorumissa käynnistettävään hankkeeseen, jossa yksityisellä ja julkisella rahoituksella pyritään istuttamaan biljoona puuta (1 000 000 000 000) vuosikymmenen loppuun mennessä.

Trumpin puheen Thunberg piti vielä lyhyen puheenvuoron, jossa hän vakuutti pääosin talouseliitistä koostuville kuulijoille, että ”toisin kuin te, minun sukupolveni ei luovuta taistelematta”.

Thunbergin mukaan ilmastonmuutokseen liittyvät faktat ovat selkeitä, mutta ”ne ovat yhä liian epämukavia, että te toimisitte”.

“Mietin, mitä kerrotte lapsillenne syyksi epäonnistua ja jättää heidät kohtaamaan ilmastokaaos, jonka tietoisesti aiheutitte heille?” Thunberg kysyi.

 


Trumpilla ja Thunbergilla, jotka ovat toisinaan piikitelleet toisiaan sosiaalisessa mediassa, ei ole tapahtumassa yhteistä ohjelmaa. Talousfoorumin perustaja Klaus Schwab sanoi uutistoimisto AP:lle, että Trump ja Thunberg ovat molemmat tärkeitä osallistujia.

”Molempien äänet ovat tarpeellisia”, Schwab sanoi. ”Ilmasto on tässä kokouksessa erityisen tärkeässä roolissa.”

Maailman päätöksentekijöiden ykköshuolena ovat nyt ilmastonmuutos ja ympäristötuhot, kertoi talousfoorumin tuore kysely, joka julkistettiin kokouksen alla.

Australian historian pahimpiin kuuluneet metsä- ja pensaspalot nostivat tammikuussa yleistä huolta ilmastonmuutoksen vaikutuksista, vaikka suoraa yhteyttä Australian ympäristökatastrofin ja ilmaston lämpenemisen välillä ei maan hallitus tehnyt. YK:n meteorologisen järjestön mukaan viime vuosi oli tilastohistorian toiseksi lämpimin ja maailman tulee varautua Australian palojen kaltaisten ääri-ilmiöiden lisääntymiseen.

Toisaalta liike-elämän johtajat eivät näe ilmastonmuutoksen olevan suurimpia uhkia yrityksilleen. Ilmastonmuutos tuli tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö PwC:n kyselyssä sijalle 11, kun johtajilta kysyttiin pahimpia uhkia heidän yrityksensä kasvulle. Kärkipaikkaa piti ylisääntelyn uhka ja muille kärkisijoille nousivat kauppakiistat, työvoiman puute ja populismi politiikassa.


Trumpin hallinto ei ole pitänyt ilmastonmuutoksen vastaista työtä prioriteettina. Se laittoi marraskuussa muodollisesti vauhtiin prosessin, jolla Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta.

Thunberg puolestaan marssi perjantaina 10 000 mielenosoittajan kanssa Lausannen kaupungissa ilmastonmuutoksen pysäyttämisen puolesta.

”Maailman johtajille ja vallanpitäjille sanon, että ette ole nähneet vielä mitään. Ette ole nähneet viimeistä sanaamme, vakuutan teille sen. Sen viestin me tuomme Maailman talousfoorumiin Davosiin ensi viikolla”, Thunberg sanoi osoittaen sanansa maailman johtajille.

Ilmastonmuutoksen lisäksi talouden haasteita ovat maailmankaupan ja maailman talouskasvun heikot näkymät, teknologiayhtiöiden kasvava valta, monenkeskisen maailmanvallan tulevaisuus ja geopoliittiset jännitteet.

Reuters kertoi maanantaina tuoreesta kyselystä, jonka mukaan yli puolet maailman ihmisistä uskoo, että kapitalismista on nykyisessä muodossaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Niin sanottu Edelmanin luottamusbarometri on mitannut ihmisten luottamusta instituutioihin kahden vuosikymmenen ajan, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun sitä käytettiin kapitalismin mielikuvien ymmärtämiseen.

Maailman talouslehdistössä kapitalismin kritiikki nousi valtavirtaan viimeistään viime vuoden lopulla, kun Financial Times julisti, että kapitalismi on uudistettava.

Tämän vuoden valmistelut ovat osoittaneet, että Davosin tapahtumasta on tullut selvästi aiempaa itsetietoisempi. Se on ymmärtänyt kritiikin, jota esitetään yksityiskoneilla Alpeille lentäviä miljardöörejä kohtaan.

Talousfoorumi on tarjonnut 50 prosentin palautuksen matkalipuista niille osallistujille, jotka saapuvat junalla. Kokouspaikoilla jaetaan myös kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä, jotta osallistujat uskaltautuisivat liikkumaan vuoristokaupungin kaduilla kävellen autokyytien sijasta.

Financial Timesin mukaan pitopalveluita on neuvottu välttämään luksusherkkuja, kuten hanhenmaksaa ja kaviaaria. Yksi päivä kokouksessa on varattu ”kasviruokalajeille ja vaihtoehtoisiin proteiinilähteisiin tutustumiselle”. Huoneita on koristeltu merileväpohjaisella maalilla ja matoilla, jotka on tehty käytöstä poistuneista kalastusverkoista.

Omia tilaisuuksiaan järjestäviä yrityksiä on kannustettu harkitsemaan paikallisesti tuotettuja viinejä.

Suomesta Davosin talousfoorumiin osallistuvat pääministeri Sanna Marin (sd), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja työministeri Tuula Haatainen (sd).

Marinin saapuminen kokoukseen on noteerattu myös kansainvälisesti, sillä hänen valintansa nousi kansainväliseksi uutiseksi hänen nuoren ikänsä ja hallituksen johdon naispainotteisuuden takia.

Yhdysvaltalainen tv-kanava CNBC listasi verkkosivuillaan merkittäviä kokoukseen saapujia tässä järjestyksessä: Suomen pääministeri Sanna Marin, EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde, ilmastoaktivisti Greta Thunberg, Huawein perustaja ja toimitusjohtaja Ren Zhengfei, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Kristalina Georgieva, bollywoodtähti Deepika Padukone, Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Stephen Mnuchin, sijoittaja George Soros ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perus­suomalaisten nuoriso­järjestö kaatoi emo­puolueen vaatiman sääntö­uudistuksen, puolue katkaissee siteensä PS-nuoriin

  2. 2

   Trump: Koronavirus on demokraattien uusi huijaus

  3. 3

   Marita Salmikiven kirppari­löytö paljastui Helene Schjerfbeckin nuoruuden­työksi – muutaman kympin maksaneen teoksen hinta noussee liian korkeaksi suomalais­museoille

   Tilaajille
  4. 4

   Norjan hiihtotähti Therese Johaug pesi lattiat ja ikkunat Lahden huoneistohotellissa: ”Pyyhe ei ollut valkoinen sen jälkeen”

  5. 5

   Kun Lepakkomies astuu ovesta ja haluaa piikittää heroiinia, Jani Keto auttaa löytämään suonen – Tältä näyttää tanskalaisessa huumeiden­käyttö­huoneessa, jossa suomalainen Keto työskentelee

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

  2. 2

   ”Ex-poikaystäväni nykyinen tyttöystävä on Lady Gaga”, yhdysvaltalaisnainen kirjoitti New York Timesiin erikoisesta tilanteestaan

  3. 3

   Työnantajalle suuttunut mies jätti työnsä ja ajautui liki kolmen vuoden työttömyyteen – Oikeus tuomitsi yrityksen maksamaan jättikorvaukset

  4. 4

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoito­piirissä todettu toinen koronavirus­tartunta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  6. Näytä lisää