Talous

Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

Australian kuluttajaviranomaisen mukaan Trivago ei näyttänyt hakutuloksissaan halvimpia hintoja vaan suosi niitä hotelleja ja varaussivustoja, jotka maksoivat sille eniten.

Hotellivertailusivusto Trivago rikkoi Australian kuluttajalakia ja johti käyttäjiä harhaan hotellitarjouksillaan, linjasi Australian liittovaltion tuomioistuin päätöksessään maanantaina.

Australian kuluttajaviranomaisen mukaan Trivago on luvannut asiakkailleen riippumatonta ja läpinäkyvää hintavertailua, joka auttaisi heitä löytämään halvimman mahdollisen tarjouksen.

Näin Trivago ei kuitenkaan ole toiminut, vaan se on nostanut hakutuloksissa esiin niitä hotelleja, jotka ovat maksaneet sille eniten, tuomioistuin katsoi.

Oikeuden tuomio oli suuri voitto Australian kuluttaja- ja kilpailuvirastolle (ACCC), kirjoittaa The Sydney Morning Herald -lehti. Virasto vei yrityksen oikeuteen viime vuoden elokuussa harhaanjohtavasta televisiomainonnasta ja tiedoista nettisivuilla.

Australialaisen uutistoimisto AAP:n mukaan sivustoa alettiin tutkia, kun hotellinomistaja huomautti kilpailuvirastolle, ettei sivusto näyttänyt todellisia halvimpia hintoja heidän hotellihuoneistaan.

Trivago on saksalainen hintavertailusivusto, josta alan suurtoimija, yhdysvaltalainen Expedia, osti vuonna 2012 valtaosan 477 miljoonalla eurolla.Trivago on niin sanottu metahakukone, joka ei itse varsinaisesti välitä hotellivarauksia vaan etsii tarjouksia monesta eri varauspalvelusta yhdellä kertaa. Varauspalveluita ovat esimerkiksi Booking.comin ja Hotels.comin kaltaiset nettisivut sekä hotellien omat varaussivut.

Yrityksen ansaintamalli nojaa provisioon. Rahaa tulee käyttäjistä, jotka klikkaavat Trivagon kautta itsensä varaussivustolle. Klikkausmaksu eli cpc (cost per click) peritään hotelleilta tai varaussivustoilta, vaikka asiakas ei tekisikään varaustaan loppuun.

Trivagon yrityssivuilla kerrotaan, että yksi klikkaus maksaa mainostajille tyypillisesti 0,1–1,30 dollaria.

Australian oikeusjutun tuomari Mark Moshinsky totesi päätöksessään, ettei kuluttajille tehty tarpeeksi selväksi sitä, että varaussivustot ja hotellit maksavat Trivagolle.

Päätöksessä kiinnitettiin huomiota myös tapaan esittää hintoja. Vertailuhintoja esitetään sivustolla punaisella yliviivattuina. Tämä sai kuluttajat uskomaan, että he ovat löytäneet paremman hinnan. Näin ei kuitenkaan välttämättä ollut, tuomioistuin totesi The Sydney Morning Heraldin mukaan.


Trivago kertoo suomenkielisillä asiakassivuillaan, että ”yliviivattu hinta on kalleimman varaussivuston Trivagossa tarjoama edullisin hinta kyseiseen hotelliin valituille matkapäiville”. Sivuilla kuitenkin huomautetaan, ettei vertailuhinnassa välttämättä huomioida esimerkiksi eroja huoneiden koossa.

Yliviivattu hinta saattoikin Australian tuomioistuimen mukaan olla hienomman sviitin hinta, jota verrattiin perustason huoneeseen.

Australian kuluttajaviraston puheenjohtajan Rod Sims kutsui Trivagon toimintaa ”erityisen räikeäksi”.

”Kuluttajia ohjataan niille mainostajille, joista Trivago hyötyy eniten, eikä niille, joista kuluttajat hyötyisivät”, Sims sanoi uutistoimisto Reutersille tiistaina.

Kuluttajavirasto aikoo hakea Trivagolta korvauksia, kun tapauksen käsittely jatkuu myöhemmin päätettävänä ajankohtana. Uutistoimisto AAP:n mukaan korvausvaatimus tulee liikkumaan miljoonissa dollareissa.

Kuluttajavirasto kertoi toivovansa, että tuomioistuimen päätös lähettää muille hintavertailusivustoille ja hakukoneille viestin: jos hakutulosten järjestykseen vaikuttavat mainostulot, sivustojen pitäisi kertoa asiasta kuluttajille selkeästi.

Trivagon viestintäpäällikkö Stephanie Lowenthal kommentoi päätöstä tiistaina uutistoimisto Reutersille.

”Pyrimme nopeasti ymmärtämään tämän päätöksen vaikutukset verkkosivuihimme, matkailualaan Australiassa ja tapaan, jolla verkkosivuja tulee suunnitella Australiassa.”

Myös Euroopassa kuluttajaviranomaiset ovat kiinnittäneet huomiota hotellihuoneiden vertailu- ja varaussivustojen toimintaan.

Lue lisää: Matkojen hintavertailut johtavat harhaan – tehotarkastus yli 350 sivustolle paljasti piilomaksuja ja epäluotettavia hintoja

Vuonna 2017 tehdyssä Euroopan komission ja EU:n tehotarkastuksessa havaittiin ongelmia useiden vertailu- ja varaussivustojen hinnoissa ja niiden esittämistavoissa. Tehotarkastuksessa tarkastettiin yhteensä 352 matkailualan vertailusivustoa ja todettiin, että jopa kahdella kolmasosalla sivustoista hintatiedot eivät olleet luotettavia. Viidesosassa sivustoilla mainostettuja tarjouksia ei ollut todellisuudessa edes saatavilla.

Kuluttajaviranomaiset kertoivat tuolloin olevansa yhteydessä yrityksiin, joiden sivustoilla ongelmia havaittiin, ja kehottavansa yrityksiä korjaamaan ongelmakohdat.

Suomessa Kilpailu- ja kuluttajavirasto on selvittänyt hotellien näkemyksiä sähköisistä varauspalveluista. Vuonna 2017 tehtyyn selvitykseen vastasi 118 hotellia tai hotelliketjua.

Sen mukaan hotellit pitivät hotellihuoneiden varaussivustojen markkina-asemaa ja valtaa hallitsevana ja jopa markkinoiden toimintaa vääristävänä. Lisäksi hotellit kritisoivatvarauspalveluille maksettavia komissiomaksuja, joita pidettiin liian suurina.

Useissa vastauksissa huomautettiin, että hotellien on kuitenkin käytännössä pakko tarjota huoneitaan varaussivustoilla näkyvyyden saamiseksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää