Kuusi keskuspankkia alkaa selvittää digitaalisen ”käteisen” kehittämistä - Talous | HS.fi
Talous

Kuusi keskuspankkia alkaa selvittää digitaalisen ”käteisen” kehittämistä

Hankkeen johtajana on Euroopan keskuspankin entinen johtokunnan jäsen Benoît Cœuré.

Euroopan keskuspankin johtokunnan entinen jäsen Benoît Cœuré on hankkeen johtaja. Kuva: Kai Pfaffenbach / Reuters

Julkaistu: 21.1. 15:15

Kuusi keskuspankkia alkaa selvittää digitaalisen keskuspankkirahan mahdollisuutta. Hankkeessa ovat mukana Kanadan, Britannian, Japanin, Euroopan, Ruotsin ja Sveitsin keskuspankit sekä kansainvälinen järjestelypankki BIS.

Hankkeen tavoitteena on selvittää digitaalisen keskuspankkirahan taloudellisia, toiminnallisia ja teknisiä edellytyksiä kansainvälisessä maksuliikenteessä. Hankkeen johtajana on Euroopan keskuspankin johtokunnan entinen jäsen Benoît Cœuré.

Perimmäinen syy digitaalisen keskuspankkirahan tarpeeseen on käteisen käytön väheneminen etenkin kehittyneissä kansantalouksissa.

Kuluttajat maksavat ostoksiaan yhä enemmän luottokorteilla, maksukorteilla tai puhelimiensa sovelluksilla. Samanaikaisesti käteisen hankkiminen on yhä vaikeampaa, koska kaikista pankkikonttoreista ei enää saa sitä ja käteisautomaatteja on vähennetty.

Kun maksuja suoritetaan luottokorteilla, maksukorteilla tai puhelimella, käytetään liikepankkirahaa. Sitä syntyy, kun pankki antaa lainan. Liikepankkirahan käyttöön sisältyy aina riski, jota on pyritty poistamaan talletussuojalla.

Maksutapojen muuttuessa uuden tekniikan takia on herännyt kysymys, pitäisikö keskuspankkien kehittää seteleiden lisäksi digitaalinen keskuspankin liikkeeseen laskema käteinen.

Asiaa on pohdittu useissa keskuspankeissa jo vuosia, myös Suomen Pankissa. Tiistaina ilmoitettu hanke vie pohdintaa kohti mahdollista teknistä toteutusta.

Ruotsin keskuspankki ilmoitti vuosi sitten, että puolet vähittäismyyjistä arvioi lopettavansa käteisen hyväksymisen maksuvälineenä viimeistään vuonna 2025. Silloin käteisen tilalla pitäisi olla jokin uusi maksuväline, joka ei ole vain liikepankkien hallinnassa.

Toteutus on yksi keskeinen kysymys digitaalisessa keskuspankkirahassa.

Jos siitä halutaan käteisen tapaan anonyymi, pitää hyödyntää lohkoketjutekniikkaa. Kyseessä on sama tekniikka kuin virtuaalivaluutoissa, joiden takaajana ei ole mikään viranomainen tai valtio.

Rahan kolme tehtävää

Vaihdon väline. Tarkoittaa sitä, että rahaa käytetään tavaroiden ja palveluiden ostamiseen.

Arvon säilyttäjä. Käteisen rahan arvo perustuu sopimukseen ja luottamukseen. Luottamus perustuu siihen, että tietyn määrän rahaa voi lähitulevaisuudessa vaihtaa suunnilleen samaan määrään tavaroita ja palveluita kuin nykyisin.

Laskentayksikkö. Tavaroiden ja palveluiden hintoja ja arvoja mitataan rahassa.

Kun käteinen katoaa, pankkeja ei pääse enää pakoon millään – Siksi Ruotsin keskus­pankki suunnittelee kokonaan digitaalista kruunua, joka kiinnostaa Suomessakin

Seuraa uutisia tästä aiheesta