Talous

Yritysjohtajien enemmistö katsoo, että heidän pitää edistää muidenkin kuin osakkeenomistajien etua

OP:n suuryritystutkimus kertoo, että yritysten ajatus omasta tehtävästään on murroksessa. Yritykset kertovat myös olevansa valmiina tulevaan matalan kasvun kauteen.

Mitä varten yritys on olemassa?

OP:n torstaina julkaistu suuryritystutkimus kertoo, että vastaus yksinkertaiseen kysymykseen on muuttumassa. Jo 72 prosenttia kyselyyn vastanneista suuryritysten johtajista katsoo, että heidän yrityksensä tehtävänä on ratkaista polttavia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten ympäristö- ja talouskysymyksiä.

Vuotta aiemmin näin sanoi 56 prosenttia johtajista.

Tutkimuksen tekijät arvioivat, että kuudentoista prosenttiyksikön harppaus on erittäin merkittävä.

”Tuo on todella iso muutos”, sanoo OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi.

Keitaanniemi muistuttaa, että kyselyn kohde­ryhmänä olevissa yrityksissä on lähes miljoona työntekijää. Niiden liikevaihto on lähes nelin­kertainen Suomen valtion budjettiin nähden. Siksi yrityksillä on suuri mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi sosiaalisiin asioihin ja ilmasto­asioihin niin tahtoessaan.

Muutos ei ole tapahtunut täysin yllättäen. Siihen on oletettavasti vaikuttanut vilkas kansainvälinen keskustelu yritysten tehtävistä, jota käytiin kansainvälisessä talouslehdistössä loppuvuodesta 2019.

Amerikkalaisten yritysjohtajien Business Roundtable -ryhmä ilmoitti elokuussa, että yritysten tavoitteena täytyy olla kaikkia ihmisiä palveleva toiminta.

Linjaus oli merkittävä, koska sama ryhmä oli 1990-luvulla linjannut yritysten tehtäväksi osakkeenomistajien palvelemisen. Niin sanotussa shareholder value -ajattelussa tämä tehdään osakkeen hinnan kasvattamisen kautta. Ympäröivän yhteiskunnan huomioiminen on valtiovallan tehtävä, ja sitä voi tehdä yrityksiä sääntelemällä.

Osakkeenomistajien edun ensisijaisuus onkin ollut vahvassa asemassa yrityksissä 1990-luvulta alkaen, kunnes vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen sen arvostelu on kiihtynyt.

Business Roundtablen linjauksen jälkeen Financial Times -talouslehti julisti syyskuussa, että kapitalismi täytyy uudistaa.

Davosissa tällä viikolla järjestettävässä Maailman talousfoorumissa isona teemana on ollut kapitalismin siirtyminen kohti mallia, joka huomioisi ympäröivän yhteiskunnan aiempaa laajemmin.

Suuryritystutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia Suomen suuryritysten johtajista näkee vastuullisuuteen liittyvät teot yrityksille kasvavana kilpailutekijänä.


Suuryritystutkimuksessa selvitettiin laajasti yritysten näkemystä omasta ja toimintaympäristönsä tilanteesta. Vastausten perusteella yritykset kokevat olevansa ”valmiita tuuleen ja tihkusateeseen”.

Romahdusta suuryrityksissä ei odoteta, mutta 72 prosenttia yrityksistä on valmistautunut pitkäaikaiseen matalan kasvun aikaan.

Tämänvuotisessa strategiassa enää 21 prosentilla korostuu toiminnan laajentaminen ja edelleen kehittäminen. Viime vuonna luku oli 24 prosenttia ja sitä edellisenä 30 prosenttia. Niiden yritysten joukko, joka korostaa toiminnan tehostamista ja tuottavuuden lisäämistä, on noussut hieman ja on nyt 43 prosenttia.

Vastaajista valtaosa katsoi, että Yhdysvaltojen toiminta kauppapolitiikassa on lisännyt epävarmuutta yrityksen toimintaympäristössä. Puolet vastaajista katsoi, että Yhdysvaltojen kova peli maailmankaupassa on ensisijaisesti uhka, mutta joka viides näki sen mahdollisuutena.

Tilanne on parantunut viime vuodesta, jolloin Yhdysvaltojen toiminnassa nähtiin vielä enemmän uhkaa ja vähemmän mahdollisuutta.

”On ehkä totuttu elämään näiden asioiden kanssa. Kauppapoliittinen tilanne ei ole näkynyt niin, että tuotantoa olisi lähetty vähentämään”, Keitaanniemi sanoo.

Suomen oma poliittinen johto nähdään tutkimuksen mukaan yrityksissä lähes Yhdysvaltojen kauppapolitiikan veroisena uhkana.

Suomen poliittisen johdon toimintaa 49 prosenttia vastaajista piti uhkana ja 28 prosenttia mahdollisuutena.

Viime keväänä Suomeen muodostettiin Sdp-johtoinen hallitus, mikä herätti levottomuutta elinkeinoelämässä. Hallitusohjelmasta muodostui kuitenkin esimerkiksi yritysten verotuksen osalta lempeämpi kuin vasemmistopuolueiden vaaleja edeltävästä keskustelusta olisi voinut ajatella.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Suuryritystutkimus


 OP Ryhmän ja Aalto-yliopiston tutkijoista koostuvan Nordic Institute of Business & Society -ajatushautomon yhteinen tutkimus.

 Loppuvuodesta 2019 toteutettuun tarkasteluun osallistui 141 Suomessa toimivaa suuryritystä eli yli puolet kohderyhmään kuuluvista 250 suurimmasta yrityksestä.

 Tutkimus toteutettiin nyt kahdeksatta kertaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää