Talous

Teslan pörssiarvo kolminkertaistui ja ylitti sadan miljardin dollarin rajan – Näin analyytikot epäilivät yhtiötä juuri ennen nousua

Tesla nousi markkina-arvoltaan Volkswagenin ohi maailman toiseksi arvokkaimmaksi autoyhtiöksi.

Sähköautoyhtiö Teslan rakettimainen nousu pörssissä jatkui keskiviikkona, kun yhtiön osakkeen arvo kohosi yli neljä prosenttia 570 dollariin.

Nousun seurauksena Teslasta tuli uutistoimisto Reutersin mukaan ensimmäinen yhdysvaltalainen autoyhtiö, jonka markkina-arvo on ylittänyt 100 miljardin dollarin (90 miljardia euroa) rajan.

Teslan markkina-arvo on nyt suurempi kuin Yhdysvaltojen autoteollisuuden kahden perinteikkään jättiläisen, Fordin ja General Motorsin, arvo yhteensä. Myös Euroopan suurin autonvalmistaja Volkswagen on nyt Teslaa halvempi yhtiö. Maailman autoyhtiöistä edellä on enää Toyota.

Teslan osakkeen hinta kävi viime kesäkuussa alle 180 dollarissa, ja vielä viime lokakuussa osakkeita sai pörssistä alle puoleen hintaan nykyisestä.

Jyrkkä nousu alkoi lokakuussa, kun yhtiö kertoi yllättäen tehneensä voittoa. Tesla on myös saanut rahoituksensa kuntoon, ja yhtiötä uhannut kassakriisi on väistynyt. Teslan Kiinan-tehtaan käynnistäminen on niin ikään sujunut onnistuneesti.


Lisäksi ensimmäiset Teslan uuden Model Y -automallin toimitukset ovat alan tietojen mukaan toteutumassa jopa etuajassa. Se on suuri onnistuminen yhtiöltä, jolla oli aiemmin toistuvia tuotanto-ongelmia.

Vuonna 2019 toimitukset lisääntyivät 50 prosenttia vajaaseen 368 000 autoon. Tänä vuonna Teslan odotetaan toimittavan puoli miljoonaa autoa.

Vertailussa maailman suuriin autonvalmistajiin Tesla on vielä pieni: esimerkiksi Euroopan suurin autonvalmistaja Volkswagen valmisti viime vuonna yli kuusi miljoonaa autoa.

Wedbushin analyytikko Dan Ives kommentoi Reutersille, että nousussa on pohjimmiltaan kyse sähköautojen kysynnän käännepisteestä.

”Epäilijöiden on osoitettu olevan väärässä, ja sadan miljardin dollarin markkina-arvo lähettää karhut talviunille.”

Karhuilla tarkoitetaan markkinaslangissa pessimistisiä pörssien alamäen povaajia.

Vielä viime vuonna karhuja riitti Teslan osakkeen ympärillä.

Analyytikko Ives pudotti viime heinäkuussa Teslan tavoitehintaa 220 dollariin ja sanoi tuotantotavoitteen saavuttamisen olevan ”Everestin kapuamiseen verrattavissa oleva taistelu”.

Myös Morgan Stanleyn ja UBS:n analyytikot leikkasivat Teslan tavoitehintaa.

”Kysynnän heikkenemisen merkit ovat nostaneet esiin pitkäaikaisia kysymyksiä yhtiön kyvystä rahoittaa toimintaansa ja pysyä itsenäisenä yhtiönä”, arvioi Morgan Stanleyn analyytikko Adam Jonas viime huhtikuussa Market Insider -sivuston mukaan.

”Tarkkailemme valppaasti seuraavaa positiivista merkkiä, joka ajaisi kurssia korkeammalle, mutta emme näe sellaista lähitulevaisuudessa”, sanoi UBS:n analyytikko Colin Langdan.

Sadan miljardin dollarin markkina-arvolla on Teslan perustajalle ja toimitusjohtajalle Elon Muskille muutakin kuin symbolinen merkitys. Jos Teslan arvo pysyy kuusi kuukautta sadan miljardin dollarin rajan yläpuolella, Musk palkitaan ensimmäisellä useista bonuksista, jotka hänelle on luvattu tavoitteiden saavuttamisesta.

Muskin osakemuotoinen palkkio olisi suuruudeltaan lähes 350 miljoonaa dollaria (316 miljoonaa euroa).

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Tesla


 Vuonna 2003 perustettu sähköautoyhtiö.

 Myynnissä kolme automallia: Model S (2012), Model X (2015) ja Model 3 (2017). Uuden mallin Model Y:n toimitukset alkavat lähiaikoina.

 Yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja on Elon Musk, joka on perustanut myös avaruusyhtiö Space X:n.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää