Talous

Koronaviruksen pelko ravistelee myös osakemarkkinoita

Yhdysvaltalaisen S&P 500 -osakeindeksin kehitys oli viime viikoilla heikoin kuuteen kuukauteen.

Osakkeet halpenivat viime viikolla tuntuvasti, koska sijoittajat pelkäävät vaarallisen koronaviruksen mahdollisia vaikutuksia maailmantalouteen ja yrityksiin.

Suurimpien yhdysvaltalaisten yhtiöiden osakkeiden hintakehitystä mittaava S&P 500 -osakeindeksi heikkeni perjantaina liki prosentin. Indeksi kehitys oli tällä viikoilla heikoin puoleen vuoteen.

Sijoittajat seurasivat viime viikolla tarkasti koronaviruksen Kiinassa aiheuttaman epidemian laajenemista. Virus on aiheuttanut 26 ihmisen kuoleman ja se tarttunut 800 ihmiseen. Yhdysvalloissa viranomaiset ovat vahvistaneet viruksen tarttuneet kahteen ihmiseen.

Luottoluokitusyhtiö Standard and Poor's varoitti torstaina, että koronavirusepidemian merkittävä paheneminen voi leikata Kiinan talouskasvusta 1,2 prosenttiyksikköä.

”Markkinat vihaavat epävarmuutta ja virus on lisännyt epävarmuutta markkinoilla”, sanoi newyorkilaisen varainhoitoyhtiön Lenox Wealth Advisorsin sijoitusjohtaja David Carter.

Kolmesta keskeisistä osakeindeksistä S&P 500 heikkeni perjantaina 0,9 prosenttia, Dow Jones Industrial Average 0,6 prosenttia ja Nasdaq 0,9 prosenttia. Osakemarkkinoiden pelkokerroin eli Vix-indeksi oli perjantaina yli 15 pistettä ensi kerran sitten joulukuun.

Ranskassa koronavirus on tarttunut kolmeen ihmiseen. Lisäksi ensimmäiset tartunnat on todettu Australiassa ja Malesiassa.

Toisaalta osa analyytikoista uskoo, että koronavirus on vain tekosyy myydä osakkeita. Osakkeet ovat kallistuneet poikkeuksellisen pitkään ja osa sijoittajista uskoo niissä olevan hintakuplia.

Osakkeiden halpeneminen oli viime viikolla hyvin laaja-alaista. S&P 500 -osakeindeksin 11 toimialasta ainoastaan energiateollisuudessa osakkeet kallistuivat. Eniten halpenivat terveydenhoitoalan ja rahoitusalan yhtiöiden osakkeet.

Ennen viime viikkoa osakkeiden kallistuminen perustui pääasiassa siihen, että pörssiyhtiöiden tuloskausi on alkanut Yhdysvalloissa myönteisesti. S&P 500 -osakeindeksiin kuuluvista yhtiöistä 74 on julkaissut jo viimeisen vuosineljänneksen tuloksensa ja 68 prosenttia niistä on ylittänyt markkinoiden ennakko-odotukset.

Kaikesta huolimatta analyytikot arvioivat, että osakeindeksissä olevien yhtiöiden yhteenlasketut tulokset ovat supistuneet viime vuoden lopussa 0,5 prosenttia vuoden 2018 loka–joulukuuhun verrattuna.

Helsingin pörssin yleisindeksi vahvistui perjantaina 0,4 prosenttia. Sen sijaan viikon kuluessa yleisindeksi heikkeni 0,5 prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää