Talous

Koronaviruksella voi olla arvaamattomia vaikutuksia Kiinan talouteen, ekonomisti pitää riskejä Suomeen pieninä

Alustavan arvion mukaan Kiinan talouskasvu voisi supistua 1,2 prosenttiyksikköä.

Koronaviruksen aiheuttamalla epidemialla voi olla arvaamattomia vaikutuksia Kiinan talouteen ja pahimmassa tapauksessa myös maailmantalouteen.

Hyvin paljon riippuu siitä, kuinka pahaksi epidemia äityy ja millaisiin toimiin viranomaiset eri puolilla maailmaa ryhtyvät tartuntojen ehkäisemiseksi.

Yhdysvaltalainen luottoluokitusyhtiö Standard & Poor's julkaisi viime torstaina arvionsa epidemian mahdollisista vaikutusväylistä Kiinan talouteen. Yhtiö laati arvionsa ennen kuin Kiina ilmoitti rajoittavansa ryhmämatkailua.

Lue lisää: Kiinalaisturistit käyttävät Helsingissä satoja euroja päivässä – Kuinka paljon Helsinki kärsii, jos kiinalaisryhmät katoavat?

Alustavan arvion lopputulos on, että Kiinan talouskasvu voisi supistua 1,2 prosenttiyksikköä. Sillä olisi erittäin suuri vaikutus maailmantalouteen, sillä Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous.

”Mielestäni arvio on yläkanttiin, koska se perustuu pääasiassa kulutuksen vähenemiseen ja sen vaikutus on pääasiassa paikallinen yhdessä maakunnassa. Kulutus ei siis supistuisi koko Kiinassa. Jos taloudellisen toimeliaisuuden supistuminen olisi lähtöisin tuotannosta, vaikutus olisi suurempi”, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan Aki Kangasharju.

Hänen mielestään sunnuntaina käytettävissä olevien tietojen perusteella Kiinan talouskasvun mahdollisella hidastumisella kulutuksen vähenemisen takia ei pitäisi olla merkittäviä vaikutuksia Suomen talouteen.

”On myös tärkeä pitää mielessä, että tiedämme epidemiasta vielä kovin vähän. Siksi kaikki arviot ovat vasta hyvin alustavia ja ajan mittaan ne voivat muuttua, kun tietoa saadaan lisää.”


Standard & Poor’sin arvio siitä, mitkä ovat koronaviruksen aiheuttaman epidemian vaikutusväylät Kiinan talouteen:

Kotitalouksien kulutus

Kuluttajat todennäköisesti välttävät julkisia tiloja vähentääkseen tartunnan todennäköisyyttä. Matkustamisen rajoittaminen on omiaan lisäämään julkisten tilojen välttämistä. Se taas vaikuttaa eniten ateria-, viihde- ja matkustuspalveluiden kysyntään.

Yritysten investoinnit

Kulutuksen pitkäaikainen supistuminen voisi johtaa siihen, että myös yritysten investoinnit supistuvat. Mitä enemmän kulutus vähenee, sitä enemmän sillä on vaikutusta yritysten investointeihin. Yritykset tuskin hillitsevät investointejaan kovin nopeasti. Hyvin paljon on kiinni siitä, kuinka pitkään epidemia kestää ja kuinka laajalle se leviää.

Julkisen talouden menot

Epidemian torjumisen takia valtion ja kuntien terveydenhoidon ja pelastuspalvelujen menot kasvavat. Julkisen talouden menojen lisääntyminen voisi kompensoida jossain määrin yksityisen kulutuksen vähenemistä. Talouden kokonaiskuvassa julkisen talouden menojen lisääntymisen tuskin riittää kompensoimaan kulutuksen supistumista.

Kaupankäynti

Matkailu ja turismi kärsisivät eniten, koska ihmiset pyrkivät vähentämään tartunnan todennäköisyyttä.

Tuotanto

Ihmisten liikkumisen rajoittaminen ja suuri määrä tartuntoja voisi pienentää tuotantoa joillakin toimialoilla, jos ihmiset eivät tule työpaikoilleen. Teollisuudessa ja palveluissa voisi olla väliaikaisia tuotantokatkoksia, mikä johtaisi taloudellisen toimeliaisuuden vähenemiseen.

Rahoitusmarkkinat

Epidemian aiheuttama taloudellinen epävarmuus voisi aiheuttaa sen, että sijoittajat välttävät riskinottoa. Riskinoton välttäminen yhdistettynä kulutuksen vähentymiseen voisi hillitä yritysten investointeja ja kasvattaa niiden pääomakustannuksia. Pahimmassa tapauksessa pääomaa siirrettäisiin pois Kiinasta, mikä taas voisi aiheuttaa omaisuuserien halpenemisen ja valuutan heikkenemisen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Sillanpää oikeudessa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä: ”Syytekuvaus on aika raju, mutta tiedän mitä on tapahtunut”

  2. 2

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  3. 3

   Vantaan Peltolan koulussa on todettu tuberkuloositapaus

  4. 4

   Keskustan Kulmuni: Euroopan pitäisi rakentaa oma käyttöjärjestelmä ja www-selain

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää