Talous

Pörssiyhtiöiden tuloskausi alkaa myönteisin odotuksin – osinkoihin ennustetaan notkahdusta

Ennusteiden mukaan yhteenlasketut liikevaihdot ja liikevoitot kasvavat, mutta osingot supistuvat.

Maailmantaloutta horjuttaa yhä sitkeä epävakaus, joka on hillinnyt etenkin yritysten investointeja. Teollisuustuotanto eri puolilla maailmaa on kangerrellut, koska monet yritykset pelkäävät suhdanteen huonontuvan. Tosin alkuvuonna epävakaus on hieman hellittänyt.

Keskeinen kysymys on, missä määrin maailmantalouden matalapaine on vaikuttanut suomalaisiin yrityksiin.

Uutta tietoa kysymykseen saadaan tällä viikolla, jolloin suurten yritysten tuloskausi alkaa. Tiistaina viimeisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen julkaisevat hissejä ja liukuportaita valmistava Kone ja teleoperaattori Dna.

Finanssiyhtiö Nordean ja uutistoimisto Reutersin ennusteiden perusteella pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut vajaan prosentin loka–joulukuussa viime vuoden samasta ajankohdasta.

Yhteenlaskettu liikevoitto on kasvanut viisi prosenttia samalla vertailuajanjaksolla. Ennusteissa ei ole rahoitusalan yhtiöitä eikä ruotsalaista teleoperaattoria Teliaa.

Epävakaudesta huolimatta maailmantalous kasvoi Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ennusteen perusteella 2,9 prosenttia. IMF:n määritelmän mukaan maailmantalous on taantumassa, jos se kasvaa alle 2,5 prosenttia vuodessa.

Suomen talouskasvu on tänä vuonna ollut monia alkuvuoden ennusteita vahvempaa. Sillä ei ole kuitenkaan kovin suurta merkitystä suurille pörssiyhtiöille, koska monien päämarkkinat ovat ulkomailla.

”Monet suomalaiset yhtiöt toimivat kansainvälisillä markkinoilla. Kun maailmantalous yhä kasvaa, on tietenkin luonnollista, että myös näiden yhtiöiden liikevaihdot kasvavat. Siinä vaiheessa, jos suurimmat kansantaloudet vajoavat taantumaan, se vaikuttaa laajasti maailmantalouteen ja myös suomalaisiin yhtiöihin”, sanoo Nordean varallisuudenhoidon strategi Antti Saari.

Tänä vuonna IMF arvioi maailmantalouden kasvavan 3,3 prosenttia.

Ongelmia Suomessa kuitenkin piisaa. Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden uudet tilaukset vähenivät tammi–marraskuussa 2,1 prosenttia.

Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyssä suomalaiset yritykset arvioivat lokakuussa, että suhdanne oli heikentynyt kaikilla päätoimialoilla. Maailmantalouden kasvun hidastumisen takia suhdanne on heikentynyt erityisesti teollisuudessa. Myös kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt sekä Suomessa että euroalueella.

Suhdanne-ennusteiden perusteella Suomen talouskasvua on kaikesta huolimatta ylläpitänyt yksityinen kulutus. Sen taas pitäisi hyödyttää yhtiöitä, jotka toimivat pääasiassa Suomen markkinoilla. Niitä on etenkin rakennusteollisuudessa, kaupan alalla ja mediassa.

”Kansainvälissä taloudessa ja Suomessa yksityinen kulutuskysyntä on ylläpitänyt talouskasvua. Siksi ei ole näköpiirissä, että pääasiassa kotimarkkinoilla toimivilla yhtiöillä olisi suuria vaikeuksia. Epävarmuus kohdistuu pääasiassa investointihyödykkeitä valmistaviin yhtiöihin.”

Finanssiryhmä OP:n analyytikko Henri Parkkinen painottaa, että ennusteiden perusteella tuloskautta leimaa yllätyksettömyys.

”Monilta toimialoilta on tullut viestejä kysynnän tasaantumisesta, mikä todennäköisesti vaikuttaa yhtiöiden arvioihin liiketoimintansa kehittymisestä tänä vuonna. Mitään suurta muutosta suuntaan taikka toiseen tuloskausi tuskin tuo. Maailmantalouden epävarmuuden takia on hyvin mielenkiintoista seurata, mitä yhtiöt sanovat kansainvälisen suhdanteen vaikutuksista.”

Yllätyksiä ei pitäisi hänen mielestään tulla myöskään raaka-aineista eikä valuutoista. Sen sijaan kotimarkkinoilla piillee yksi kysymysmerkki.

”Ottamatta kantaa siihen, toteutuvatko työtaistelut vai ei, saa nähdä mitä yhtiö sanovat lakkojen mahdollisista vaikutuksista niiden liiketoimintaan.”

Nordean Antti Saaren mielestä kysymysmerkkejä on myös konepajoissa.

”Investointikysynnän väheneminen viime vuoden lopussa – ennen kuin kauppasodassa saatiin aikaan alustava sovinto – on todennäköisesti rokottanut konepajayhtiöitä. Lisäksi suurista markkina-alueista Venäjän ja Saksan talouskehitys oli viime vuoden lopussa heikkoa. Siksi konepajayhtiöiden tuloskehitykseen liittyy isoja kysymysmerkkejä.”

Alkavalla tuloskaudella suuri osa yhtiöiden hallituksista ilmoittaa myös osinkoesityksensä.

Finanssiyhtiö Danske Bank ennusti jo marraskuussa, että pörssiyhtiöiden yhteenlasketut osingot vähenevät. Merkittävä syy osinkojen kutistumiseen on se, että finanssiyhtiöt Sampo ja Nordea ovat päättäneet supistaa osinkojaan ja verkkolaitteita valmistavan Nokian hallitus päätti keskeyttää vuosineljänneksittäisen osingonmaksun loppuvuodeksi.

”Jos oletetaan, että osinkojen yhteenlaskettu määrä ilman muutamien yhtiöiden vaikutuksia pysyy suunnilleen samalla tasolla kuin viime vuonna, se heijastaa itseasiassa aika hyvin yhtiöiden tulosten kehittymistä. Jos osinkojen suhde tuloksiin pysyy suunnilleen ennallaan, en ole kovin huolestunut. Jos taas osinkoja lisättäisiin selvästi tuloskehityksen pysyessä ennallaan, silloin pitää olla hieman huolissaan. Se voisi olla merkki siitä, että yhtiöillä ei olisi mielekkäitä investointikohteita”, Saari sanoo.

Parkkisen mielestä kokonaiskuva on se, että yhtiöillä ei ole suuria investointitarpeita. Poikkeuksia ovat esimerkiksi metsäyhtiö UPM ja öljynjalostusyhtiö Neste.

UPM on ilmoittanut investoivansa 2,4 miljardia euroa Uruguayhin rakennettavaan sellutehtaaseen ja Neste 1,4 miljardia euroa Singaporeen rakennettavaan uusiutuvan dieselin jalostamoon.

”Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat vahvassa taloudellisessa kunnossa, eli ne ovat vähän velkaantuneita. Lisäksi monet yhtiöt ovat hyvissä ajoin reagoineet toimintaympäristön muuttumiseen tehostamalla toimintaansa. Kun kaikki nämä tekijät otetaan huomioon, yhtiöt voivat jakaa huomattavan osan tuloksestaan osakkeenomistajilleen”, Parkkinen sanoo.

Oikaisu 27.1. kello 16.45: Korjattu uutisessa olleen grafiikan otsikko, jossa luki aiemmin virheellisesti heinä–syyskuu. Todellisuudessa grafiikka näyttää loka–joulukuun tilanteen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Tuloskausi kolmen kuukauden välein


 Pörssiyhtiöt julkaisevat osavuosikatsauksensa vuosineljänneksittäin eli kolmen kuukauden välein.

 Loka–joulukuun osavuosikatsaukset julkaistaan pääasiassa tammikuun lopussa ja helmikuun aikana.

 Loka–joulukuun osavuosikatsauksen yhteydessä yhtiöiden hallitukset ilmoittavat yleensä osinkoesityksensä. Osingoista päättävät yhtiökokoukset.

 Osavuosikatsausten tiedot ovat tilintarkastamattomia. Siksi ne voivat hieman muuttua tulevaisuudessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää