Talous

Koronavirus sysäsi Finnairin kurssin rajuun laskuun

Finnairin kasvustrategia on rakennettu Aasian-liikenteen kasvun varaan, mutta nyt koronaviruksen vaikutus Kiinan-lentoihin näyttää huolestuttavan sijoittajia.

Lentoyhtiö Finnairin pörssikurssi putosi maanantaina 5,0 prosenttia ja päätyi 5,44 euroon. Yhtiön pörssikurssi oli jo viime viikolla laskussa, kun se vajosi 6,26 eurosta 5,72 euroon.

Todennäköisiä syitä kurssin laskuun ovat koronaviruksen leviäminen ja sijoittajien huoli siitä, miten nuo pelot iskevät Finnairin Kiinan-liikenteeseen.Kiina ilmoitti lauantaina aikovansa keskeyttää ryhmämatkat sekä maan sisällä että ulkomaille koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Lue aiheesta lisää tästä.

Finnairilla Kiinan- ja Aasian-liikenteen kasvu on yhtiön kannalta aivan keskeistä, koska yhtiön koko kasvustrategia on rakennettu Aasian varaan.

Kasvuodotuksiin on varsin hyvät perusteet. Esimerkiksi amerikkalaisen Boeing-lentoyhtiön ennusteen mukaan EU-maiden ja Aasian välinen lentoliikenne kasvaa yli neljän prosentin vuosivauhtia.

Finnair voi Helsingin hyvän sijainnin ansiosta tarjota moniin kohteisiin lyhyitä ja nopeita lentoreittejä.

Finnairin liikevaihdosta jo noin puolet tulee vaihtomatkustajista, jotka tyypillisesti kulkevat Helsingin kautta kohteisiinsa Euroopassa ja Aasiassa.

Jos liikevaihtoa tarkastelee vain lentolippujen osalta, vaihtoliikenteen osuus on tästä kaksi kolmasosaa. Kolme neljäsosaa kaikesta Finnairin vaihtomatkustamisen liikenteestä tulee nimenomaan Aasiasta.

Kesällä 2020 Finnairilla on määrä olla jo yli sata vähintään viikoittaista lentoa Aasian eri kohteisiin.

Se avasi marraskuussa reitin upouudelle Zaha Hadidin suunnittelemalle Pekingin Daxing-lentoasemalle, ja joulukuussa avattiin reitti Japanin Sapporoon.

Maaliskuussa on vuorossa kaksi uutta reittiä: Etelä-Korean rannikkokaupunkiin Busaniin ja Tokion Hanedaan.

Viime viikolla Finnairin pörssikurssi näytti reagoivan uutisiin koronaviruksen leviämisestä voimakkaammin kuin Euroopan lentoyhtiöiden kurssikehitystä seuraava indeksi.

Viruksen leviämisen ollessa näin alkuvaiheessa asiasta ei kuitenkaan kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.Finnair ilmoitti viime lauantaina asiakkailleen, että se lentää Kiinaan normaalisti.

Ennen lauantaita ostettu Finnairin lentolippu Kiinaan tai Kiinasta ajalle 25.1.–23.2.2020 voidaan kuitenkin siirtää niin, että uusi matkustuspäivä on viimeistään 31.5.2020. Matka voidaan myös perua ja hakea lipun hinnan hyvitystä, yhtiö kertoi.

Linjaus koskee myös Hongkongin-lentoja.

Finnairilla ei vielä tässä vaiheessa ole esittää arviota koronaviruksen leviämisen vaikutuksista, yhtiöstä kerrottiin maanantaiaamuna.

Kiinalaiset ryhmämatkat peruuttivat matkojaan viikonloppuna.

Finnairin matkustajista suuri osa on itsenäisiä matkustajia, liikematkustajia tai konetta Helsinki-Vantaalla vaihtavia vaihtomatkustajia.

”Kokonaisuudessaan [koronaviruksen vaikutukset] eivät ole vielä näkyneet mitenkään täällä lentoasemalla, kertoo Helsinki-Vantaan vt. lentoasemajohtaja Heikki Koski Finavialta maanantaina.

Viime vuonna Helsinki-Vantaan noin 22 miljoonasta matkustajasta oli Kiinan reiteillä 659 000 matkustajaa.

Määrä oli Japanin reittejä pienempi. Niillä oli viime vuonna 837 000 matkustajaa.

Matkustajien määrän kasvuprosentteja mitattaessa Kiina ja Japani ovat kuitenkin omaa luokkaansa.

Kiinan-matkustajien määrä kasvoi 18,1 prosenttia edellisvuodesta ja Japanin-matkustajien määrä 11,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

”Toki Aasia kasvaa, kun olemme asemoituneet vaihtoasemana Eurooppaan ja Aasiaan.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen ei näyttänyt ajokorttiaan poliisille ja joutui aiheetta putkaan, sai tuomion niskoittelusta

  2. 2

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  3. 3

   Pörssipaniikki pyyhkinyt jo yli 4,5 biljoonaa euroa maailman osakkeiden arvosta: HS seuraa markkinoiden kylmää kyytiä hetki hetkeltä

  4. 4

   Stylisti Teuvo Lomanille ehdollista vankeutta 13-vuotiaan pojan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

  5. 5

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  4. 4

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä varten te olette siellä, kysyi Terttu Paavola pihalleen putkahtaneelta ihmisjoukolta – Mobiilipeli ajoi asukkaat raivon partaalle Vantaalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää