Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista apteekeista Suomessa koronaviruksen takia - Talous | HS.fi
Talous

Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista apteekeista Suomessa koronaviruksen takia

Suomessa lääketukkuri etsii uusia kasvosuojusten toimittajia vastatakseen apteekkien kysyntään.

Tiedot koronaviruksesta ovat lisänneet hengitussuojien kysyntää Suomessakin. Kuva: Kimmo Räisänen

Julkaistu: 27.1. 12:32

Kiinan Wuhanista lähtöisin olevan koronaviruksen nopea leviäminen on lisännyt hengityssuojainten kysyntää niin voimakkaasti, että myös Suomessa hengityssuojaimet ovat lääketukkureilta ja monista apteekeista loppuneet.

Muun muassa lääketukkuri Oriola selvittää parhaillaan, löytääkö yhtiö uusia suojien toimittajia kolmen nyt käyttämänsä toimittajan rinnalle, sillä apteekit kysyvät hengityssuojia huomattavasti tavanomaista enemmän. Yhtiö saa kuitenkin tilaamiaan tuotteita normaalisti, Oriolan viestintäjohtaja Tuula Lehto kertoo.

Kun apteekit tilaavat hengityssuojia, määrät ovat Lehdon mukaan varsin pieniä, noin sadan kasvosuojan eriä. Oriola on saanut maanantaina toimitettua erän suojia niitä aiemmin tilanneille apteekeille.

”Tällä viikolla saamme vielä lisää, ja ensi viikolla saapuu verrattain paljon kasvosuojia apteekkien tilattavaksi.”

Lääketukkuri Tamron kautta apteekeille on tarjolla yhtä kasvosuojainta, mutta se on tällä hetkellä loppu, kertoo Tamron laatujohtaja Anni Svala. Suojainta on tilattu lisää ja toimitusta odotetaan.

”Pyrimme tietenkin vastamaan kysyntään. Meillä on noin 200 tilausta tuotteesta, eli sen kysyntä on moninkertaistunut. On myös muistettava, että suojaimia myyvät ja toimittavat muutkin kuin apteekit ja lääketukkurit.”

Matkailijoiden, normaalisti kaupungilla liikkuvien ihmisten ja esimerkiksi asiakaspalvelutehtävissä olevien ei kuitenkaan tarvitse suojautua koronavirusta vastaan hengityssuojaimella, sanoo johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

”Suojasta ei ole normaalissa arjessa todennäköisesti mitään hyötyä. Hengityssuojainta suositellaan terveydenhoitohenkilökunnalle ja suoraan sairastuneiden kanssa tekemisissä oleville”, hän sanoo.

”Silloin kyse on ennen kaikkea siitä, että tartunnan saanut käyttää suojainta, samoin kuin ne, jotka ovat tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa.”

Virus todennäköisesti leviää muun muassa pisaratartuntana ja pintojen kautta, ja nenän ja suun peittävä hengityssuojain voi auttaa estämään tartuntaa. Koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen, mutta leviämisen tehokkuutta ei vielä tarkkaan tunneta, Sane sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO ei suosittele erityisiä toimia matkailijoille eikä rajoituksia matkustamiseen. Se, miksi esimerkiksi monet aasialaiset matkailijat käyttävät myös Suomessa hengityssuojainta, on varmaankin psykologinen ja kulttuurinen kysymys, Sane sanoo.

Silti myös Suomessa hengityssuojaimien kysyntä on kasvanut huomattavasti. ”Terveydenhuollon ammattilaisille on tietenkin omat ohjeensa myös siitä, millaisia maskeja missäkin tilanteessa käytetään.”

Suomessa ei ole todettu Wuhanin koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia.

Kansainväliset talousmediat uutisoivat hengityssuojainten ja myös kertakäyttöisten kumihanskojen ja erilaisten desinfioivien kosteuspyyhkeiden kysynnän merkittävästä kasvusta eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi malesialaisen maailman suurimman suojahansikasvalmistajan Top Gloven ja monien muiden suojahansikasvalmistajien pörssikurssit ovat nousseet kymmeniä prosenttiyksikköjä.

Verkkokauppajätti Alibaban omistama Kiinan markkinoita palveleva verkkokauppa Taobao on kertonut myyneensä päivittäin noin 80 miljoonaa hengityssuojainta. Kiinassakaan tarjonta ei pysty nyt vastaamaan suojaimien kysyntään.

Hengityssuojainvalmistajat ja tukkujakelijat varoittavat, että jälleenmyyjät keinottelevat varsinkin Kiinassa hengityssuojien hinnalla, ja halvoiksi tarkoitettujen maskien hinta on voinut nousta monikymmenkertaiseksi.

Koronavirus sysäsi Finnairin kurssin rajuun laskuun

Koronavirukseen on kuollut jo 82 ihmistä, tartunnan saaneita yli 2 700 – Kiina turvautuu yhä jyrkempiin toimiin leviämisen estämiseksi