Talous

Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

Ilmanpuhdistimien toimitus kiinalaissairaaloihin tarkoittaa pitkää päivää Mikkelissä, jossa laitteet kootaan.

Maailmalla leviävän koronaviruksen vaikutukset tuntuvat Mikkelissä asti.

”Kiiretilanne tuli meille päälle viime viikolla, kun uutinen viruksesta alkoi levitä”, kertoo ilmanpuhdistimia kehittävän Genanon toimitusjohtaja Niklas Skogster.

Espoolainen Genano toimittaa Kiinan sairaaloihin kiireellisesti 200 ilmanpuhdistinta poistamaan koronavirusta huoneilmasta.

Yrityksen kehittämät ja patentoimat puhdistimet kootaan Mikkelissä. Siellä tehdään nyt pidennettyä työpäivää ja oltiin töissä myös viikonloppu, jotta laitteet saataisiin koottua ja lähetettyä Kiinaan. Töihin on hankittu myös muutamia lisäkäsiä.

Genanon puhdistimissa ei ole erillistä mekaanista suodatinosaa vaan ilmaa suodattaa erittäin voimakas sähköinen kenttä.

Siinä missä tavallisten suodattimien tapauksessa puhutaan mikrometrin kymmenesosien kokoisista hiukkasista, Genanon puhdistimet suodattavat kolmen nanometrin hiukkasia – mennään siis jo metrin miljardisosiin asti. Genanon laitteet saavatkin kiinni hiukkasia, jotka ovat kooltaan sadasosan tavallisten ilmansuodattimien nappaamista hiukkasista.

”Laitteillamme mennään jo hiukkasen ja molekyylin rajapinnalle”, Skogster sanoo.

Voimakas sähkö tappaa bakteerit ja virukset. Genanon laitteet suodattavat myös kaasuja, kuten formaldehydiä ja hometoksiineja.”Koronavirus kulkee juuri pienissä hiukkasissa, ja meidän puhdistimillamme virus saadaan tapettua.”

Toisin sanoen virukset eivät kerry johonkin suodattimeen vaan kuolevat.

Sairaalakäytössä on etua siitäkin, että kun mekaanisia suodattimia ei ole, ne eivät voi myöskään tukkeutua eikä niitä tarvitse käydä vaihtamassa. Näin esimerkiksi eristystä ei tarvitse katkaista suodattimien vaihdon ajaksi vaan eristystä voidaan pitää yllä jatkuvasti.

Oma kysymyksensä on, tarvitseeko ilmaa suodattaa. Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus tarttuu pisaratartuntana esimerkiksi yskimisestä tai yskösten likaamista käsistä tai ovenkahvoista. Joka tapauksessa kiinalaissairaalat haluavat nyt ostaa Genanon laitteita.

Koronavirus on lähtenyt leviämään Wuhanin kaupungista Hubein maakunnasta. Genanon suodattimia on nyt toimitettu Jiangsun maakuntaan, jossa yrityksellä on edustaja.

”Juuri viime yönä sain tiedon, että sieltä puhdistimia on nyt mennyt myös sairaaloihin suoraan Wuhaniin”, Skogster kertoi maanantaina.

Olemassa olevien sairaaloiden lisäksi Wuhaniin rakennetaan muutamassa päivässä kaksi sairaalaa, joissa on yhteensä yli 2 000 potilaspaikkaa.

”Yrityksemme on päättänyt myös lahjoittaa muutamia laitteita näihin pikasairaaloihin.”

Tilaus ei tullut tyhjästä, vaan Genano on toimittanut laitteita Kiinaan jo pitkään. Sillä on yhteistyöyritys Nanjingissa.

”Paikallinen edustajamme on valtiollinen yhtiö. Puhuimme viikko sitten heidän kanssaan, että nyt on jotain tapahtumassa, ja he puolestaan veivät viestiä valtionhallintoon. Sitä kautta saimme tilauksen.”

Genanon ilmanpuhdistin on hieman jääkaappia pienempi ja painaa noin sata kiloa. Pyörien avulla sitä voi siirrellä. Hieman aaltoilevan ulkoasun on suunnitellut muotoilija Harri Koskinen.


Kiinan koronavirus ei ole ensimmäinen kerta, kun Genano saa kiireellisen tilauksen.

Sars toi yritykselle tilauksia vuonna 2003, kun etenkin Kaakkois-Aasiassa levinnyt sars-kuume aiheutti huolta maailmanlaajuisesti ja tappoi satoja ihmisiä.

Kun niin ikään koronaviruksen aiheuttama mers eli Lähi-idän hengitysoireyhtymä alkoi levitä Saudi-Arabiassa, Genanon tuotteita tilattiin sinne. Viruksen on epäilty siirtyneen ihmiseen kameleista. Genano toimitti laitteita Dammamin keskussairaalan eristystiloihin ja myös muihin sairaaloihin tai tutkimustiloihin.

”Myös silloin venyttiin ja koeteltiin rajoja”, Skogster kertoo.

Sarsin ja mersin takia laitteita toimitettiin molemmissa tapauksissa noin sata. Nyt Kiinaan on tilattu viikossa 200 laitetta. Normaalisti Genano toimittaa sairaala- ja laboratoriopuhdistimia vuodessa 50–100.

”Meillä on ollut sinänsä suurempiakin projekteja, mutta ei näin kiireellisiä.”

Skogsterin mukaan noin 10 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä yritys on nyt jo alkuvuodesta saanut kokoon miljoona euroa, joten iso Kiina-tilaus näkyy luultavasti koko vuoden talousluvuissakin.

”Kokoonpano pyörii hyvin, mutta suurempi kysymys on se, miten saamme toimitusputkesta tarvittavia komponentteja. Tässä mennään jo kaiken olemassa olevan joustavuuden rajoilla.”

Laitteet kokoaa Mikkelissä alihankkija Matrel. Kolmesta viiteen pääkomponenttien toimittajaa lähettää sinne runkoja, elektroniikkaa ja puhaltimia.


Yrityksen tieto ja teknologiaosaaminen on Espoossa, jossa on laboratoriotilat. ”Espoossa on tuotekehitystä, suunnittelua, tieteellisiä mittauksia, myyntiä, markkinointia ja konseptia, miten saamme laitteet mitoitettua oikein eri tarkoituksiin, vaikkapa tappamaan viruksia”, Skogster kertoo.

Lisäksi yrityksen huolto on Hyvinkäällä. Espoossa työskentelee noin 35 ihmistä ja Hyvinkäällä 10–15.

Sairaalalaitteet ja muu terveysteknologia ovat noin 20 vuotta toimineen yrityksen toiseksi suurin liiketoiminta-alue.

Suurin alue on sisäilma eli vaikkapa koulujen, päiväkotien ja vanhainkotien sisäilmanpuhdistimet. Teknologia on sama kuin sairaalapuhdistimissakin, mutta ne on säädetty toimimaan hieman eri tavalla.

Selvästi suurin markkina-alue on Suomi, Ruotsi ja Norja.

”Yhteen isoon kouluun voi mennä satakin laitetta. Juuri toimitimme Ruotsiin yhteen vanhainkotiin 65 sisäilmalaitetta”, Skogster kertoo.

”Mersin myötä saimme myös jalansijaa Saudi-Arabiaan ja muualle Lähi-itään, kuten Omanin ja Kuwaitiin. Vahvoja ovat myös Kiina, Indonesia, Malesia, Singapore ja muu Aasia.”

Ilmanpuhdistimet maksavat 5 000–10 000 euroa koon ja käyttökohteen mukaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää