Talous

HS-analyysi: Osakekurssit sukeltavat, kaivokset hyytyvät – näin koronavirus murentaa maailmantaloutta

Matkailuala on kärsijöistä ensimmäinen, mutta talousongelmat laajenisivat vähitellen muillekin aloille viruksen levitessä.

Wuhanin koronaviruksen uskotaan leviävän ihmisestä toiseen kosketuksen tai pisaratartunnan välityksellä.

Viruksen vaikutukset voivat kuitenkin levitä maailmalle ilman fyysistä kosketusta. Sen talousvaikutukset eivät vaadi levitäkseen edes reittilentoja tai rahtilaivoja – niiden puute riittää.

Viruksen pelästyttämät pörssit jatkoivat tiistaina laskuaan Aasiassa. Etelä-Korean Soulissa kurssit heikkenivät päivän aluksi yli kolme prosenttia, Singaporessa kaksi. Tokiossa laskua tuli puolen prosentin verran. Maanantaina osakkeet halpenivat huomattavasti Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Kiinan painoarvo maailmantaloudessa on yli kaksinkertaistunut verrattuna vuoteen 2003, jolloin niin ikään Kiinasta lähtöisin ollut sars-virus pelästytti maailmaa. Kiinan rooli vauraiden länsimaiden tuotantotehtaana on laajasti tunnettu, mutta maasta on tullut myös turismin ja verkkokaupan maailmanmahti.

Koronaviruksen talousvaikutukset ovat merkittäviä. Kiinan talouden kasvuvauhti on noin kuusi prosenttia vuodessa, mutta viruksen aiheuttamat varotoimet voivat laskea kasvun ensimmäisellä vuosineljänneksellä lähelle nollaa, ehkä kahden prosentin vuosivauhtiin.

Virustartuntojen osuminen kiinalaisen uudenvuoden aikaan on pahentanut välittömiä talousvaikutuksia kotimaassa, kun palveluiden ja kaupan alan tärkeä kausi on lässähtänyt.

Teollisuuden näkökulmasta lomakausi voi kuitenkin pienentää välittömiä vaikutuksia, koska meneillään olevalla viikolla tehtaiden ja monien työpaikkojen oli määrä olla muutenkin kiinni kiinalaisen uudenvuoden takia. Lomia ja tuotantokatkoja on kuitenkin jouduttu pidentämään viruksen takia.

Shanghaissa ja sen viereisessä teollisuuskaupungissa Suzhoussa yritysten työntekijät palaavat tällä tietoa töihin vasta 9. helmikuuta. Viime päivät ovat osoittaneet, että viruksen leviämisen laajuus on vasta hahmottumassa.

Manner-Kiinan pörssit pidetään kiinni tämän viikon, joten terveyskriisin vaikutusta Kiinan osakemarkkinoihin ei ole nähty.

Viruksen aiheuttama huoli osuu ajankohtaan, jossa maailmantalous on pääsemässä jaloilleen epävarman jakson jälkeen. Suuri osa nosteesta liittyy Kiinan kasvunäkymien vakautumiseen. Kiina itse tuottaa maailman talouskasvusta karkeasti kolmanneksen, ja Kiinan talouden vointi luo henkisen maaperän myös länsimaiden taloustunnelmille.

HS kokosi koronaviruksen talousvaikutuksia kansainvälisten analyysien ja Kiinan talouteen erikoistuneen Nordean pääekonomistin Tuuli Koivun avulla.

Ensimmäinen kärsijä on matkustusala.

Lentoyhtiöiden osakekurssit ovat painuneet jo nyt, koska kiinalaisten matkailu on häiriintynyt ja sijoittajat varautuvat laajempiinkin vaikutuksiin matkailualalla. Ajatus lentokoneen matkustamoon sulkeutumisesta yskivien matkustajien kanssa on monelle niin ahdistava, että sen välttämiseksi ollaan valmiita muuttamaan suunnitelmia.

Reutersin mukaan sars-virus vähensi vuosien 2002–2003 aikana Aasian lennoilla matkustajaliikenteen kysyntää 45 prosenttia.


Suomalaista Finnairia painaa sen Aasia-keskeinen strategia. Yhtiön osakekurssi oli maanantaina iltapäivällä pudonnut viikossa yli 13 prosenttia.

Toinen suuri kärsijä on kaivosala.

Kiinasta on tullut maailman raaka-aineiden ylivoimainen ykköskuluttaja. Se kuluttaa lukuisista metalleista yli puolet. Eri metallien tuotanto esimerkiksi Australian ja Etelä-Amerikan kaivoksissa hyytyy nopeasti, jos Kiinan rakentaminen ja raskas teollisuus pysähtyvät.

Maailman suurimman metallien tuottajan BHP:n osakekurssi oli painunut maanantaina viikossa vajaat seitsemän prosenttia.

Kiinan rooli elektroniikan valmistajana voi myös muodostua ongelmaksi taudin pahentuessa. Valmistavan teollisuuden sydänmaat sijaitsevat syrjässä viruksen leviämisen keskuksesta, mutta taudin levitessä tehdastuotanto voi olla uhattuna. Tehtaat kokoavat suuria ihmisjoukkoja yhteen, mutta elektroniikkateollisuudessa kasvonsuojaimet ja tarkka hygienia ovat laajassa käytössä normaalioloissakin.

Globaalit toimitusketjut on nykyaikana vedetty tiukalle, mikä tekee niistä alttiita häiriöille.

Toisaalta maailmankaupan viimeaikaiset ongelmat voivat lieventää vaikutuksia. Toimitusketjuun on saattanut syntyä varastoja, jotka koituvat pelastukseksi tuotannon häiriintyessä.

Matkapuhelinjättien Applen ja Samsungin osakekurssit ovat laskeneet pari prosenttia mutta eivät sen enempää kuin maailman osakkeet yleisesti.

Maailman pörssien voimakas reaktio virukseen liittyy osin epäluottamukseen, jota markkinoiden toimijoilla koetaan kiinalaisia viranomaisia kohtaan. Viranomaisten antamiin lukuihin ei luoteta täysin, ja myös tarttuvan taudin osalta pelätään annettujen lukujen olevan kaunisteltuja.


Kiinan ulkopuolella koronavirusta on tavattu jo useissa maissa, mutta se ei ole lähtenyt leviämään. Taloudelliset vaikutukset voivat nousta uuteen luokkaan, jos virus alkaa levitä laajasti länsimaissa.

Tällöin psykologiset vaikutukset tekisivät pian kovaa jälkeä. Ensin ihmisten pelot alkaisivat näkyä aloilla, jotka keräävät yhteen suuria ihmisjoukkoja. Ilmeisiä kärsijöitä olisivat elokuvateatterit, ravintolat ja yleisötapahtumat. Myös hierojat ja parturit huomaisivat asiakkaidensa vähenevän.

Sosiaalisen median aikana perusteettomatkin huolet voivat levitä nopeasti.

Kuluttajien pelkojen vaikutukset talouteen voivat olla nopeita ja jyrkkiäkin mutta jäävät usein lyhytaikaisiksi. Esimerkiksi Euroopan terrori-iskujen vaikutukset talouteen ovat jääneet parin viikon mittaisiksi. Kun kuluttajat ovat palanneet kauppoihin ja tapahtumiin, he ovat myös käyttäneet osan kuluttamatta jääneistä euroistaan.

Jos Suomessa ja muissa länsimaissa jouduttaisiin sulkemaan työpaikkoja viruksen leviämisen estämiseksi, kaikki ennusteet jouduttaisiin tekemään uudelleen. Globaalin pandemian talousvaikutuksille ei periaatteessa ole pohjaa. Ne riippuvat täysin siitä, kuinka pahaksi taudin levinneisyys yltyy.

Talousvaikutukset voivat levitä nopeammin kuin virus, mutta niiden laajuus on kuitenkin aina lopulta kytköksissä itse virukseen.

Menneisyys antaa toiveikkaan ennusteen: tarttuvat taudit on saatu viime vuosikymmeninä hallintaan verrattain nopeasti, vaikka tilanne olisi pahimmillaan näyttänyt hyvinkin pahalta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  2. 2

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää