Talous

Ohjelmistovirhe jumittaa Amazonin toimituksia Suomeen

Saksan Amazonissa monissa tuotteissa lukee, että niitä ei voida toimittaa Suomeen. Vika havaittiin viime viikolla.

Verkkokauppajätti Amazonin saksalaisessa Amazon.de-verkkokaupassa on ollut viime viikosta lähtien ohjelmistovirhe, joka haittaa merkittävästi kaupankäyntiä Suomeen.

Monissa Amazon.den tuotteissa lukee ostoa harkitessa verkkosivulla punaisella teksti siitä, että kyseistä tuotetta ei toimiteta Suomeen (This item does not ship to Finland.)

Aieminkin tietty osa verkkokaupan tuotteista on eri syistä ollut tällaisten myyntirajoitusten kohteena, mutta viime viikolla useat suomalaiset havaitsivat myyntirajoitusten koskevan todella monia tuotteita.

Rajoitus koski myös sellaisia tuotteita, joita he olivat ostaneet jo aiemmin.

HS:n lukijoiden viestien mukaan myös muissa Amazonin eurooppalaisissa verkkokaupoissa on esiintynyt samanlaisia ohjelmistovirheitä.

Amazonin asiakaspalvelusta kerrotaan HS:lle, että yhtiö havaitsi ohjelmistossa olevan Suomea koskevan virheen viime viikolla. Sitä yritetään korjata, mutta vikaa ei ole vielä kunnolla paikallistettu, asiakaspalvelusta kerrotaan. Yhtiö ei osannut vielä sanoa, kuinka kauan korjaus kestää.

Amazon.den asiakaspalvelija kertoi kuulleensa maanantaina eräältä palvelun toimintahäiriöstä valittaneelta suomalaiselta, että sivustolla olevan tätä tuotetta ei toimiteta Suomeen -ilmoituksen voi usein kiertää ottamalla haluamansa tuotteen rajoituksesta huolimatta ostoskoriinsa ja jatkamalla sitten ostotapahtumaa.

HS kokeili toimintaa tilaamalla yhden tuotteen ja peruuttamalla tilauksen heti perään. Näin verkkosivusto näytti toimivan.

Amazonin viestintä ei vastannut HS:n soittopyyntöihin.

Amazonin verkkokaupan tulosta Suomeen on liikkunut huhuja jo pitkään.

Noin vuosi sitten mediassa arveltiin laajalti, että Amazon olisi perustamassa oman verkkokauppansa Ruotsiin yhtiön ostettua muutamia isoja tontteja, jotka olisivat sopineet kokonsa puolesta vaikka verkkokaupan keskusvarastoiksi.

Sittemmin kävi ilmi, että tontit oli ostettu Amazonin tuottavimman liiketoimintayksikön eli sen pilvipalvelintoimintojen AWS:n käyttöön konesaleiksi.

Tiettävästi suomalaiset käyttävät Amazonin verkkokauppaa paljolti juuri Amazon.den tai Britanniassa olevan Amazon.co.uk:n kautta. Britannian EU-eron myötä kaupankäynti Saksan Amazonin kautta voi edelleen lisääntyä. EU-alueen verkkokaupoista tilatut tuotteet saa ilman tulleja Suomeen.

Kaupan liiton selvityksen mukaan Amazon myi vuonna 2018 Suomeen tavaraa noin 43 miljoonan euron edestä.

Amazonin verkkokauppa on kasvanut ripeästi. Kun sen maailmanlaajuinen myynti oli 34,2 miljardia dollaria vuonna 2010, vuonna 2018 kauppaa tehtiin jo 233 miljardilla dollarilla.

Oikaisu 28.1. klo 12.35: Korjattu otsikkoa. Otsikossa luki aikaisemmin ”Amazonin toimitukset Suomeen jumissa”, mutta kaikki toimitukset eivät ole jumissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää