Talous

Koronavirus vaikuttaa Koneen toimintoihin Kiinassa – tehtaiden lomia pidennetty jo viikolla, työmaiden viivästyksistä ei tietoa

Suomen suurimman yhtiön kannattavuus parani loppuvuonna. Thyssenkruppin ostosta ei herunut juuri tietoja.

Hissejä ja liukuportaita valmistavan Koneen kannattavuus parani loppuvuonna. Vuoden viimeisen neljänneksen oikaistu liikevoittoprosentti nousi 13,7 prosenttiin vertailukauden 13,1 prosentista.Kone teki liikevaihtoa yli 27 miljoonaa euroa joka päivä. Liikevaihto kasvoi vuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna kymmenen prosenttia. Se kasvoi kaikilla alueilla ja kaikissa liiketoiminnoissa.

”Tässä taloudellisessa ympäristössä se on mielestäni hyvää kasvua”, Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth sanoi vuoden 2019 tilinpäätöksen julkistamistilaisuudessa Koneen pääkonttorissa Espoossa tiistaina.Loka–joulukuussa saadut tilaukset kasvoivat 2,6 prosenttia. Vuoden aikana kasvua tuli tilauksiin reippaat 7,7 prosenttia niin, että tilauskantaa on sisällä 8,4 miljardin euron edestä.

Toimitusjohtaja Ehrnrooth ja talousjohtaja Ilkka Hara tuntuivat molemmat olevan erityisen ylpeitä yhtiön yli 1,5 miljardin euron positiivisesta rahavirrasta.

Rahavirta kertoo, kuinka paljon rahaa yhtiöön kassaan on tullut ja paljonko sieltä on virrannut ulos. Tuo tunnusluku on aina ollut Ehrnroothille tärkeä.

Yhtiön liikevaihdosta uuslaitemyynti toi edellisen vuoden tapaan 53 prosenttia. Huollon osuus pieneni prosenttiyksikön 32 prosenttiin samalla kun modernisoinnin osuuden laskettiin nousseen yhdellä prosenttiyksiköllä 15 prosenttiin.

Ehrnroothin mukaan niin huoltosopimusten keskihinta kuin uusien hissien keskihinnatkin ovat nousseet.

”Se kertoo siitä, että me olemme luotettava kumppani”, hän arvioi.

Kone valmisti viime vuonna yhteensä 173 000 hissiä ja liukuporrasta eri puolille maailmaa.

Liikevaihdon kasvua etsitään myös uusista DX-sarjan hisseistä, joihin Kone voi myydä asiakkailleen erilaisia uusi ominaisuuksia etäohjauksella. Tällaisia ovat esimerkiksi palvelut näkövammaisille tai palveluroboteille, Ehrnrooth kertoi.

”On selvää, että koronavirus vaikuttaa ja tuo epävarmuutta markkinanäkymiin”, Ehrnooth arvioi vuoden ensimmäistä neljänneksen näkymää. Erityisesti viivästykset näkyvät Kiinassa, jossa Koneen Kiinan-tehtaiden uudenvuodenlomia on pidennetty viikolla viruksen takia.

”Me emme tiedä miten rakennusmaiden avaus etenee.”

Koneella on Kiinassa 20 000 työntekijää. Heistä lähes kaikki ovat paikallisia.

Ehrnrooth kertoi Koneen jo rajoittaneen henkilökuntansa matkustamista Kiinaan ja Kiinasta koronaviruksen takia.

Koneen hallitus ehdottaa, että vuodelta 2019 jaetaan osinkoa 1,70 euroa kutakin B-sarjan osaketta kohti. Se jatkaa Koneen osinkopolitiikkaa, jossa käytännössä lähes koko voitto eli 92 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta jaetaan omistajille.

Viime vuonna yhtiö jakoprosentti oli yli sata prosenttia. Siihen on varaa, koska vakavaraisella Koneella on kaksi miljardia kassassaan.

Kone arvioi liikevaihdon kasvun olevan tänä vuonna 0-6 prosentin haarukassa. Oikaistun liikevoiton se arvioi olevan 1 250–1 400 miljoonaa euroa valuuttakurssivarauksin.

Viimeisten 12 kuukauden aikana Koneen osakekurssi on noussut alimmillaan olleesta 42 euron tasosta jo 60 euron tuntumaan.

Niinpä Kone on yli 30 miljardin euron markkina-arvollaan Suomen arvokkain yhtiö.

Sen markkina-arvo on noussut vuodessa huimat kymmenen miljardia euroa.

Syynä kurssinousuun on ollut paitsi hyvä tuloskunto ja vakaat näkymät, myös mahdollinen saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoimintojen osto.

Hissikauppa tekisi Koneesta maailman suurimman hissiyhtiön.

Lehdistötilaisuudessa Ehrnrooth kieltäytyi tiukasti ottamasta kantaa Thyssenkruppin kauppaneuvotteluihin.

Markkinahuhujen mukaan Koneen tuli jättää ostotarjouksensa maanantaihin mennessä, mutta hän ei suostunut kertomaan edes sitä, onko tarjousta jätetty.

”En kommentoi mitään huhuja deadlinesta.”

Neuvottelujen etenemisestäkään ei herunut tietoja. ”Aikataulu on Thyssenkruppin asia.”

Sen verran Ehrnrooth sentään linjasi, että pelkkä vähemmistöosuus hissitoiminnoista ei Konetta kiinnosta.

Hän perusteli kaupan järkevyyttä yhdistymisestä saavutettavalla hyvällä maantieteellisellä peitolla, skaalaeduilla ja toimintojen synergioilla, niin kuin on tehnyt aiemminkin.

”Harvoin löytyy caseja, jotka teollisesti näin hyviä”, Ehrnrooth kehui yhdistymisen mahdollisuutta.

Lehdistötilaisuuden jälkeen tiistai-iltana Suomen aikaa uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Kone on jättänyt korkeimman tarjouksen myynnissä olevasta Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta.

Uutistoimiston lähteiden mukaan Koneen ja CVC Capital Partnersin tarjous olisi noin 17 miljardia euroa.

Saksalainen teräsjätti Thyssenkrupp on ajautunut takavuosina suuriin talousvaikeuksiin Yhdysvalloissa ja Brasiliassa valtavien tehdashankkeiden epäonnistuttua, ja yhtiö kaavailee kannattavimman osansa eli hissitoimintojensa myyntiä tai listaamista pörssiin.

Kaupasta saatavilla varoilla yhtiö voisi yrittää tervehdyttää terästoimintojaan ja lakkauttaa liiketoimintayksikköjä, jotka eivät ole elinkelpoisia.

Thyssenkruppin hissitoiminnoista on parhaillaan käynnissä tarjouskilpailu. johon osallistuu joukko pääomasijoittajia ja teollisia ostajaehdokkaita.

Teollisista ostajista Kone ja japanilainen Toshiba ovat olleet monen mediassa esitetyn arvion mukaan tarjouskilpailussa vahvoilla.

Koneen menestys näkyy myös Suomen rikkaimman ihmisen Antti Herlinin vaurastumisena.

Hän hallitsee määräysvaltayhtiöineen 61,93 prosenttia Koneen äänistä ja 22,2 prosenttia yhtiön osakkeista.

Yksin näiden osakkeiden markkina-arvo oli Koneen verkkosivun mukaan ennen tulosjulkistusta 6,88 miljardia euroa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  4. 4

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  5. 5

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää