Talous

Britannia uhmaa Yhdysvaltoja ja sallii vakoilusta epäillyn Huawein pääsyn 5g-verkkoihin

Britannia rajoittaa kuitenkin Huawein asemaa teleoperaattoreiden verkossa.

Britannian hallitus sallii uutistoimisto AFP:n mukaan sen, että teleoperaattorit voivat ostaa viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikkaa kiinalaisesta verkkolaitteiden valmistajalta Huaweilta. Yhdysvallat on vedonnut voimakkaasti Britannian hallitukseen, että se estäisi Huawein pääsyn 5g-markkinoille.

Britannian hallituksen turvallisuusneuvosto päätti tiistaina silti rajoittaa Huawein markkinaosuuden teleoperaattoreiden verkossa 35 prosenttiin. Huawei ei myöskään pääsee rakentamaan 5g-verkkojen keskeisiä teknisiä osa-alueita. Hallituksen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja on pääministeri Boris Johnson.

”Haluamme maailmanluokan tietoliikenneyhteydet mahdollisimman pian, mutta emme kansallisen turvallisuuden kustannuksella”, sanoi tietoyhteiskunnasta vastaava ministeri Nicky Morgan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Joulukuussa Yhdysvallat vaati painokkaasti, että Britannia ei sallisi Huawein rakentaa teleoperaattoreiden 5g-verkkoja. Kiistan keskipisteessä on Yhdysvaltojen väite, että Huawein verkkolaitteet ja ohjelmistot vuotavat tietoja Kiinan valtiolle.

Huawei on toistuvasti kiistänyt väitteet, eikä Yhdysvallat ole esittänyt näyttöä, joka osoittaisi sen väitteiden pitävän paikkansa.

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O’Brien varoitti joulukuussa sanomalehti Financial Timesin haastattelussa Britanniaa mittavista tietoturvariskeistä.

O’Brienin mielestä Huawein avulla Kiinan kommunistinen puolue pääsisi käsiksi Britannian kansalaisten arkaluonteisimpiin tietoihin ja voisi mahdollisesti varastaa kansallisen turvallisuuden tietoja.

”He vain aikovat varastaa laajamittaisesti valtion salaisuuksia, oli sitten kysymys Britannian ydinvoimatekniikan salaisuuksista tai [salaisen palvelun] MI5:n tai [ulkomaan tiedustelun] MI6:n salaisista tiedoista. Meidän mielestämme on jokseenkin järkyttävää, että Britanniassa 5g:tä pidetään kaupallisena päätöksenä. 5g on päätös kansallisesta turvallisuudesta”, O’Brien sanoi Financial Timesille.

Yhdysvalloissa teleoperaattorit eivät ole ostaneet matkapuhelintekniikkaa Huaweilta. Matkapuhelinverkkoja hallitsevat Yhdysvalloissa ruotsalainen Ericsson ja Nokia. Viime vuonna Yhdysvallat rajoitti kauppapoliittisten kiistojen kärjistyessä yhdysvaltalaisten yritysten yhteistyötä Huawein kanssa.

Suomessa viranomaiset ovat myös olleet huolissaan Huawein laitteiden ja ohjelmistojen puutteellisesta tietoturvasta ja mahdollisesta yhteistyöstä Kiinan valtion kanssa.

Viime vuoden helmikuussa suojelupoliisi varoitti suomalaisia yrityksiä yhteistyöstä kiinalaisten yritysten kanssa. Suojelupoliisin mukaan Kiinassa on hiljattain tullut voimaan lainsäädäntö, joka velvoittaa kaikki yhtiöt auttamaan turvallisuusviranomaisia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Sähköautojen hintojen on pakko tulla alas, ja nyt tiedetään, miten se onnistuu – parin vuoden päästä sähköauton voi saada 12 000 eurolla

  3. 3

   Vakuutus ei välttämättä korvaa Tampereella romahtavaa asuintaloa, joka asetettiin tänään asumiskieltoon

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Yli vuoden merellä ajelehtinut 77-metrinen aavelaiva huuhtoutui Irlannin rannikolle Dennis-myrskyn jäljiltä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  5. 5

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää