Talous

Kone vahvistaa tehneensä tarjouksen saksalaisesta kilpailijastaan – Toteutuessaan kauppa olisi Suomen taloushistorian suurin

Uutistoimistojen mukaan Koneen ja CVC Capital Partnersin tarjous Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta olisi noin 17 miljardia euroa.

Hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone on jättänyt korkeimman tarjouksen myynnissä olevasta Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Kone vahvisti myöhemmin tiedon tarjouksen tekemisestä tiedotteella.

Bloombergin ja Reutersin lähteiden mukaan Koneen ja CVC Capital Partnersin tarjous olisi noin 17 miljardia euroa.

Kone ei vahvistanut summaa suoraan tiedotteessaan, mutta totesi, että se on kooltaan ”verrattain lähellä mediassa esiintyneitä tietoja”. Yhtiön mukaan tarjous on luonteeltaan ei-sitova, ja se voi poiketa ehdoiltaan mahdollisesti myöhemmin tehtävästä sitovasta tarjouksesta.

Toteutuessaan kauppa nousisi Suomen historian suurimmaksi yrityskaupaksi. Tähän mennessä suurin suomalaisyhtiön yritysosto on ollut Nokian vuoden 2015 kauppa, jossa se osti kilpailijansa Alcatel-Lucentin lähes 16 miljardilla eurolla.

Tiedossa ei tosin ole, mikä on Koneen osuus 17 miljardin euron tarjouksesta ja millaisella siivulla CVC osallistuisi siihen. Koneen tiedotteessa ei ollut mainintaa kumppanista.

Thyssen-kauppa tekisi Koneesta maailman suurimman hissiyhtiön. Koneen ja Thyssenkruppin lisäksi suuria pelureita alalla ovat Otis, Mitsubishi Electric ja Schindler.

Koneen markkina-arvo on noin 30 miljardia euroa eli mahdollisessa kaupassa se ostaisi yhtiön, jonka arvoksi lasketaan karkeasti puolet sen omasta arvosta.

Uutistiedot tarjouksesta käänsivät Koneen osakekurssin vajaan viiden prosentin nousuun ennen kuin kaupanteko osakkeella keskeytettiin. Tämän jälkeen Kone keskusteli tiedon leviämisestä markkinavalvonnan kanssa ja päätyi valvojan kehotuksesta vahvistamaan tarjouksen teon tiedotteella.

Mitään varmuutta kaupan toteutumisesta ei Koneen mukaan ole.

Koneen ja Thyssenin hissiliiketoimintojen yhdistäminen ei ole uusi ajatus. HS kertoi aiemmin tammikuussa julkaistussa analyysissa, että 25 viime vuoden ajan eri pankkiiriliikkeiden edustajat ovat vuorollaan käyneet kolkuttamassa Koneen ja Thyssenin portteja ja ehdottaneet kahden hissiyhtiön yhdistymistä.

Tarvittiin kuitenkin Thyssenkruppin talousongelmien kärjistyminen, että kaupanteko pääsi tarjousten tekoon asti.

Bloombergin mukaan Kone on luvannut tarjouksessa kantaa vastuun mahdollisista riskeistä, joita kilpailuviranomaisten linjaukset voivat kaupassa aiheuttaa. Suunnitelman mukaan Kone jättäisi kumppanilleen CVC Capital Partnersille Thyssenkruppin Euroopan-toiminnot, joissa on eniten päällekkäisyyksiä Koneen toimintojen kanssa.

Kone ja CVC olisivat myös luvanneet tarjouksessaan miljardiluokan ennakkomaksun, joka jäisi Thyssenkruppille siinä tapauksessa, että kilpailuviranomaiset estäisivät kaupan. Bloombergin mukaan Koneen ja CVC:n tarjous olisi noin miljardin suurempi kuin Thyssenkruppin hisseistä kilpailevien pääomarahastojen aiemmin jättämät tarjoukset.

Kaupan taustalla ovat perinteikkään saksalaisen teräsjätin Thyssenkruppin syvät talousvaikeudet. Yhtiö on ajautunut takavuosina suuriin talousvaikeuksiin Yhdysvalloissa ja Brasiliassa valtavien tehdashankkeiden epäonnistuttua. Kannattavimman osansa eli hissiliiketoimintojen myynnillä yhtiö voisi yrittää tervehdyttää terästoimintojaan ja lakkauttaa liiketoimintayksikköjä, jotka eivät ole elinkelpoisia.

Thyssenkrupp kertoi tiistaina, että se odottaa tekevänsä päätöksen hissitoimintojen myynnistä helmikuun keski- tai loppuvaiheilla.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth ei halunnut ottaa kantaa Thyssenkruppin kanssa käytäviin neuvotteluihin yhtiön tulosjulkistusta koskeneessa tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Sen verran Ehrnrooth linjasi, että pelkkä vähemmistöosuus hissitoiminnoista ei Konetta kiinnosta.

Hän perusteli kaupan järkevyyttä yhdistymisestä saavutettavalla hyvällä maantieteellisellä peitolla, skaalaeduilla ja toimintojen synergioilla, niin kuin on tehnyt aiemminkin.

”Harvoin löytyy caseja, jotka teollisesti näin hyviä”, Ehrnrooth kehui yhdistymisen mahdollisuutta.

Suurten yrityskauppojen on kuitenkin huomattu usein aiheuttavan ostajalle myös murheita, kuten Nokia on saanut huomata Alcatel-Lucent-kaupan jälkeen. Nokian osakkeen arvo on miltei puolittunut sen jälkeen kun yhtiö keväällä 2015 ilmoitti ostavansa kilpailijansa.

Kaupassa Nokia hankki vahvan aseman ip-reitittimissä ja kiinteissä verkoissa sekä vahvisti merkittävästi asemaansa Yhdysvaltojen tärkeillä markkinoilla. Esimerkiksi maantieteellisen peiton lisäämisen osalta kaupassa oli yhtäläisyyksiä Koneen havittelemaan Thyssen-kauppaan.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kommentoi yrityskauppaa marraskuussa HS:n haastattelussa näin:

”Jälkeenpäin ajatellen on selvää, että meillä oli enemmän työtä tehtävänä kuin muilla. Valitettavasti tämä on tyypillistä yrityskaupoissa: ne tuovat mukanaan hyötyjä mutta myös vastatuulta”, Suri sanoi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa julkiseen liikenteeseen, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Ministeriö: Suomessa varauduttu 400 000 ihmisen suojaamiseen, jos koronavirus leviää – HS näyttää suorana pääministerin ilmoituksen eduskunnassa juuri nyt

  4. 4

   Mitä varten te olette siellä, kysyi Terttu Paavola pihalleen putkahtaneelta ihmisjoukolta – Mobiilipeli ajoi asukkaat raivon partaalle Vantaalla

  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää