Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa lakkojen vaikutuksesta yhtiön tulevaisuuteen - Talous | HS.fi
Talous

Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa lakkojen vaikutuksesta yhtiön tulevaisuuteen

Stora Enson tulos heikkeni odotettua enemmän.

Alvar Aallon suunnittelema Stora Enson Sunilan sellutehdas meinattiin jo sulkea, mutta nyt siellä valmistetaan sellun lisäksi myös ligniiniä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Julkaistu: 30.1. 9:19

Metsäyhtiö Stora Enson uusi toimitusjohtaja Annica Bresky varoittaa, että meneillään olevat lakot Suomessa voivat vaikuttaa yhtiön toimintaan Pohjoismaissa.

”Mitä tulee liiketoimintailmastoon Pohjoismaissa, varoituksen sana on mielestäni paikallaan. Metsäteollisuus tarvitsee ennustettavuutta, aivan kuten muutkin toimialat. Tämän vuoksi vuoden alun yhteiskunnan toimintaan vaikuttavat lakot ovat ongelmallisia. Pohjoismaille on todella tärkeää varmistaa vientisektoreidensa maailmanlaajuinen kilpailukyky”, Bresky kirjoittaa.

Yhtiö sanoo, että lakot tulevat heikentämään yhtiön tämän vuoden tulosta.

Stora Enso teki viime vuonna odotettua heikomman tuloksen. Yhtiön kurssi lähti aamulla noin prosentin laskuun.

Liikevaihto putosi nelisen prosenttia. Se oli edelleen noin 10 miljardia euroa. Operatiivinen liiketulos putosi 28 prosenttia noin 950 miljoonaa euroon. Operatiivinen liiketulosprosentti oli 9,5.

Loppuvuodesta tulos oli vielä kehnompi kuin koko vuonna, sillä loka–joulukuussa liikevaihto putosi yli 9 prosenttia ja operatiivinen liiketulosprosentti laski 10,2 prosentista 4,6 prosenttiin.

Syynä on ennen kaikkea sellun hinnan roima pudotus vuoden aikana.

Toiminta oli loppuvuonnakin erittäin terveellä pohjalla, mitä kuvaa se, että investointien jälkeenkin yhtiöön virtasi puhdasta rahaa 518 miljoonaa euroa. Edellisen vuoden lopussa rahavirta oli vain 148 miljoonaa euroa.

Koko vuoden rahavirta oli ennätyksellinen.

Rahavirta kuvaa sitä, paljonko yrityksen tilille on tullut lisää rahaa tai paljonko rahavarat ovat pienentyneet.

Yhtiö arvioi, että maailmantalouden epävarmuustekijät vaikuttavat Stora Ensoon myös vuonna 2020.

”Paperin kysynnän odotetaan jatkavan laskuaan Euroopassa ja konsernin muiden tuotteiden kysynnän odotetaan jatkuvan vaihtelevana. Pohjoismaiden poikkeuksellisen lauha talvi ja lyhentynyt jäisen maan aika voivat vaikuttaa puun korjuuseen ja kuljetuksiin. Tämä voi vaikuttaa raaka-aineen saatavuuden vakauteen ja mahdollisesti nostaa puukustannuksia tehtaillamme Pohjoismaissa”, sanotaan yhtiön tiedotteessa.

Stora Ensolla on meneillään säästöohjelma, jonka tavoite on vähentää menoja 275 miljoonaa euroa vuoden 2021 loppuun mennessä.

Yhtiö arvelee, että vuoden 2020 ensimmäisen vuosineljänneksen operatiivisen liiketuloksen arvioidaan asettuvan 90–200 miljoonaan euron vaihteluvälille.

Vaihteluväli on suuri muun muassa siksi, että siihen on laskettu mahdollisen kolmen viikon lakkojen vaikutus.

”Vuosi 2019 päättyi haasteelliseen vuosineljännekseen, jolle oli tunnusomaista vaativa markkinatilanne, erityisesti merkittävästi alhaisemmat selluhinnat”, toimitusjohtaja Bresky sanoo tiedotteessa.

Hän arvioi, että yhtiön säästöohjelma etenee suunnitelmia nopeammin. Kasassa on jo 150 miljoonan säästöt. Ilman tätä tulos olisi ollut selvästi kehnompi.

”Olen tyytyväinen, että liiketoimintamme rahavirta oli ennätyskorkea hyvän käyttöpääoman hallinnan ja Bergvik Skogin ylimääräisen osingonjaon ja pääoman palautuksen myötä. Kun katsomme koko vuotta 2019, liikevaihtomme pysyi yli 10 miljardissa eurossa. Operatiivinen liiketuloksemme laski, mihin emme voi olla tyytyväisiä”, Bresky sanoo.

Stora Enson hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle 0,50 osinkoa maksetaan osakkeelta. Osinko pysyy siis samana kuin viime vuonna.

Metsäteollisuuden työriitojen sovittelu jatkuu perjantaina – ”Isossa kuvassa lakko pitää hyvin eli 90-prosenttisesti”

Lakko alkoi paperitehtailla – Paperiliitto ja Metsäteollisuus eivät saaneet aikaan sopua

HS-analyysi: Metsäteollisuuden lakko vaikuttaa lukujen valossa järjettömältä, mutta luvut ovatkin propagandaa

Stora Enson uudeksi toimitusjohtajaksi Annica Bresky: ”Nimityksessä ei katsottu passia, ikää tai sukupuolta”

Stora Enso aikoo muuntaa Oulun paperitehtaan pakkauskartongin valmistajaksi – investoinnin arvo jopa 700 miljoonaa euroa