Metsäyhtiö UPM arvioi, että Uruguayn tehdas tulee parantamaan yhtiön tulosta merkittävästi - Talous | HS.fi
Talous

Metsäyhtiö UPM arvioi, että Uruguayn tehdas tulee parantamaan yhtiön tulosta merkittävästi

UPM:n tulos laski, mutta pysyi hyvällä tasolla.

UPM:n Suomessa sijaitsevat tehtaat seisovat työehtoneuvottelun takia alkaneen lakon takia. Lakkovahti seisoi UPM:n Kaukaan tehtaan portilla varhain maanantaiaamuna. Kuva: Lauri Heino / Lehtikuva

Julkaistu: 30.1. 11:27

Metsäyhtiö UPM:n viime vuoden tulos heikkeni, mutta odotettua vähemmän. Yhtiö pystyi pitämään paremmin puolensa kuin Stora Enso, jonka tulos putosi odotettua enemmän.

UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto koko vuonna putosi seitsemän prosenttia noin 1,4 miljardiin euroon ja liikevaihto vain pari prosenttia noin 10,2 miljardiin euroon.

Stora Enson liikevaihdosta lähti pois nelisen prosenttia ja liikevoitosta 28 prosenttia.

UPM uskoo, että sen tulos nousee uudelle tasolle, kunhan sen Uruguayn sellutehdas valmistuu.

Loppuvuosi oli metsäyhtiöille erityisen hankala.

UPM:n pito oli silti myös loppuvuonna parempi kuin Stora Enson, jonka liikevoitto putosi lähes 60 prosenttia, mutta liikevaihto suurin piirtein saman verran kuin UPM:n.

Liikevoittoprosentti UPM:lla oli 13,7, kun ennätysvuonna 2018 se oli 14,4 prosenttia.

Yhtiön kurssi lähti aamulla hiukan alle prosentin nousuun.

Vuoden 2019 aikana valkaistun pitkäkuituisen havusellun hinta on halventunut Euroopassa noin 1 200 dollarista noin 800 dollariin tonnilta.

Sellun hinta on nyt hiukan alhaisempi kuin se on ollut keskimäärin 2010-luvulla, mutta huomattavasti heikompi kuin se oli poikkeusvuonna 2018.

Sekä UPM:n että Stora Enson liiketoiminta on vahvalla pohjalla.

Sitä kuvaa molempien yhtiöiden erittäin hyvä kassavirta. UPM:n kassaan tuli koko vuoden aikana ennätykselliset yli 1,8 miljardia euroa ja loppuvuonnakin kassavirta oli lähes 600 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 384 miljoonaa euroa.

UPM:n hallitus ehdottaa, että vuodelta 2019 maksetaan osinkoa 1,30 euroa osakkeelta. Osinko pysyy ennallaan.

Vuonna 2018 UPM:n tulos oli parempi kuin koskaan. Sitä on työlästä ylittää, koska vuonna 2018 yhtiö tulosta paransi poikkeuksellisen korkea sellun hinta.

”2019 oli merkittävä UPM:n strategisen uudistumisen vuosi. Heinäkuussa teimme päätöksen rakentaa Keski-Uruguayhin erittäin kilpailukykyisen sellutehtaan, joka tulevaisuudessa nostaa UPM:n tuloksen ja selluliiketoiminnan uudelle tasolle”, toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoi yhtiön tiedotteessa torstaina.

”Liiketoimintojemme tulokset olivat edelleen hyviä hidastuvasta talouskasvusta huolimatta. Onnistuimme säilyttämään marginaalit vakaina koko vuoden, ja rahavirtamme nousi uuteen ennätykseen. Tämä oli hyvä saavutus ottaen huomioon, että tuotteidemme hinnat laskivat vuoden toisella puoliskolla”, Pesonen jatkaa.

Pesonen sanoo, että neljännellä vuosineljänneksellä liikevaihto laski kymmenen prosenttia lähinnä sellun myyntihintojen ja graafisten papereiden toimitusmäärien laskun takia.

Pesonen sanoo, että myös sellua tekevän UPM Biorefining -liiketoiminta-alueen paras menestyjä oli biopolttoaineet. Lappeenrannan biojalostamo on ollut kaupallisessa tuotannossa viisi vuotta, ja sen taloudellista kannattavuutta epäiltiin julkisuudessa alkuvuosina.

Pesonen ei juuri mainitse meneillään olevia lakkoja.

”UPM Plywoodin vuosi päättyi mollivoittoisesti heikentyneen kysynnän, laskevien hintojen ja joulukuulle ajoittuneiden työtaistelutoimien vuoksi”, hän toteaa.

Sen sijaan yhtiön tilinpäätöstiedotteen riskit-osiossa sanotaan, että lakot voivat heikentää yhtiön tulosta alkuvuonna.

Pesonen sanoo, että maailmanlaajuisen talouskasvun odotetaan jatkuvan vuonna 2020, tosin melko vaatimattomana.

”Euroopassa kasvun odotetaan olevan hidasta. Keskeisten talousalueiden välisten kauppakiistojen mahdollinen lisääntyminen tai väheneminen aiheuttaa epävarmuutta liiketoimintaympäristössä. Nämä saattavat vaikuttaa UPM:n tuote- ja raaka-ainemarkkinoihin vuonna 2020.”

Pesonen myös arvelee, että vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla UPM:n vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan jäävän merkittävästi alemmaksi verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon.

”Tämä on seurausta laskeneista myyntihinnoista, joiden vaikutusta muuttuvien kustannusten lasku osittain lieventää. Vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan kohentuvan vuoden 2020 jälkimmäisellä puoliskolla.”

Metsäyhtiö UPM teki historiansa hurjimman tuloksen – Toimitus­johtaja Jussi Pesonen sanoo yhtiön näkymien olevan paremmat kuin koskaan

Suomalainen metsäjätti tekee jo neljänneksen Euroopan etiketeistä – toimintaa laajennetaan verkkokaupan kasvun takia

HS-analyysi: Metsäteollisuuden lakko vaikuttaa lukujen valossa järjettömältä, mutta luvut ovatkin propagandaa

Sellubisnes on jo kannattavampaa kuin Applen toiminta – Nyt sitä uhkaa Donald Trumpin uhittelu

Näin ei ole käynyt ennen – Paperiteollisuuden voimanaiset pitävät käsissään Suomen tärkeintä vientituotetta

HS-analyysi|Suomen metsäteollisuutta luultiin jo toivottamaksi tapaukseksi, mutta nyt se on paremmassa kunnossa kuin koskaan

Kemistin liimaideasta syntyi tarra­jätti, jonka tuotteita löytyy nyt niin viini­pulloista kuin resepti­lääkkeistäkin