Talous

Euroalueen talouskasvu liki pysähtyi viime vuoden lopussa: Saksalainen Commerzbank varoittaa ”taantuman aaveesta”

Bruttokansantuote kasvoi ainoastaan 0,1 prosenttia loka–joulukuussa.

Euroalueen talouskasvu hidastui ennakoitua enemmän loka–joulukuussa.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansantuote kasvoi ainoastaan 0,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Uutistoimisto Reutersin ennakkokyselyssä ekonomistit arvioivat, että talous olisi kasvanut 0,2 prosenttia.

Edellisellä vuosineljänneksellä eli heinä–syyskuussa bruttokansantuote kasvoi 0,3 prosenttia. Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Talouskasvun ennakoitua voimakkaampaan hidastumiseen vaikutti ennen kaikkea kaksi suurta eurovaltiota.

Ranskan tilastokeskus ilmoitti perjantaina, että kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansantuote supistui loka–joulukuussa ennakkotietojen perusteella 0,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Italiassa bruttokansantuote pieneni viime vuoden lopussa 0,3 prosenttia.

Ranska on euroalueen toiseksi suurin kansantalous ja Italia kolmanneksi suurin. Euroalueen talouden heikkous oli yksi siihen, miksi osakkeet halpenivat perjantaina Euroopassa runsaan prosentin. Lisäksi riskinä on, että koronavirusepidemia saattaa tukahduttaa talouskasvun alkuvuonna.Saksalainen liikepankki Commerzbank arvioi katsauksessaan, että ”taantuman aave” on taas palannut euroalueen talouteen.

Pankki perustelee näkemystään ”aneemisella” talouskasvulla ja pohjainflaation hidastumisella. Siitäkin huolimatta, että alkuvuoden aikana alustavat tiedot teollisuudesta ovat olleet hivenen myönteisempiä kuin syksyllä.

Eurostatin perjantaina julkaisemien ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatiovauhti oli tammikuussa 1,4 prosenttia ja pohjainflaatio 1,1 prosenttia.

Inflaatio tarkoittaa hintatason yleistä nousua. Pohjainflaatiosta on poistettu tilapäisten tekijöiden eli energian ja elintarvikkeiden vaikutus.

Commerzbankin mielestä hidastunut inflaatio aiheuttaa päänvaivaa myös Euroopan keskuspankille. Marraskuun alussa se aloitti uudestaan rahapoliittisen elvytyksen jouduttaakseen inflaatiota ja talouskasvua. Keskuspankki ostaa markkinoilta kuukausittain 20 miljardin euron arvosta arvopapereita lisätäkseen rahan tarjontaa.

Euroopan keskuspankin tavoitteena, että inflaatiovauhti olisi hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Merkittävä syy talouskasvun hidastumiseen on pääasiassa euroalueen teollisuuden vaikeudet. Maailmantalouden epävarmuuden takia euroalueen teollisuuden valmistamien tavaroiden kysyntä etenkin ulkomailla on supistunut.

Viisi saksalaista talouden tutkimuslaitosta arvioi lokakuussa, että Saksan teollisuus on taantumassa.

Viime vuonna euroalueen bruttokansantuote kasvoi 1,2 prosenttia, mikä vastasi kutakuinkin useimpia ennusteita. Vuonna 2018 euroalueen bruttokansantuote kasvoi 1,9 prosenttia, joten talouskasvun hidastuminen viime vuonna oli merkittävää.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi runsas viikko sitten, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,4 prosenttia. IMF mielestä maailmantalouden riskit ovat hieman pienentyneet, mutta talouskasvun elpyminen on yhä epävarmaa.

Joulukuun lopussa neuvoteltu ensimmäisen vaiheen sovinto Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodassa on hieman hälventänyt epävarmuutta.

Euroalueen talouskasvun hidastuminen vaikuttaa ajan mittaan Suomen talouteen, sillä tavaraviennin arvosta noin 40 prosenttia menee euroalueella.

Viime vuonna monet tutkimuslaitokset ja pankit heikensivät ennusteitaan Suomen talouskasvusta, joka perustuu tänä vuonna tavaraviennin asemesta voimakkaasti yksityiseen kotimaiseen kysyntään. Sitä ylläpitävät kotitaloudet.

Suomen Pankin joulukuun lopussa laatiman ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 0,9 prosenttia, ensi vuonna 1,1 prosenttia ja 1,3 prosenttia vuonna 2022. Viime vuonna talous kasvoi Suomen Pankin ennusteen mukaan 1,3 prosenttia.

Finanssiryhmä OP ennusti kuluvalla viikolla, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 0,5 prosenttia ja saman verran myös ensi vuonna. Nordean keskiviikkona julkaiseman ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna yhden prosentin ja ensi vuonna 0,5 prosenttia.

Tällä viikolla osavuosikatsauksensa julkaisseet metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso arvioivat molemmat, että talouskasvun hidastuminen ja maailmantalouden epävarmuus on edelleen riski niiden liiketoiminnalle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin kymmenen ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan epäilty ampuja on kuollut

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Jatkuva nahistelu miehistä, naisista ja sukupuolirooleista alkaa uhata uskottavuuttani kasvattajana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää