Kone saa Saksassa vastaansa kovan ay-liikkeen: Emme innostu tarjouksesta, sanoo IG Metallin edustaja HS:lle - Talous | HS.fi
Talous

Kone saa Saksassa vastaansa kovan ay-liikkeen: Emme innostu tarjouksesta, sanoo IG Metallin edustaja HS:lle

Työntekijöitä edustava Saksan metalliliitto IG Metall pelkää, että Thyssenkruppin hisseistä ostotarjouksen tehnyt Kone irtisanoo työntekijöitä ja lakkauttaa toimipaikkoja.

Saksan metalliliitto IG Metall järjesti perjantaina Bochumissa Thyssenkruppin yhtiökokouksen aikaan mielenosoituksen. Ilman hissejä ei tule tilejä, kuului mielenosoittajien viesti. Kuva: Ina Fassbender / AFP

Julkaistu: 1.2. 2:00, Päivitetty 1.2. 11:17

Ay-johtaja Knut Giesler ei innostu suomalaisen hissiyhtiön Koneen tarjouksesta ostaa saksalaiskonserni Thyssenkruppin hissiliiketoiminta.

Kun Kone havittelee Suomen taloushistorian suurinta kauppaa, Gieslerin sana todella myös painaa.

Hän on Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan hallintoneuvoston varapuheenjohtaja. Saksan lainsäädäntö antaa työntekijöille vahvan vaikutusvallan yhtiöiden päätöksentekoon hallintoneuvostojen kautta. Hissiliiketoiminnan ostajaehdokkailla on siis edessään neuvottelut Gieslerin kanssa.

Giesler on myös Saksan metalliliiton IG Metallin Nordrhein-Westfalenin-aluejohtaja. IG Metall edustaa Thyssenkruppin hallintoneuvostossa työntekijöitä.

Thyssenkruppin vakavat talousongelmat ratkeaisivat IG Metallin mielestä parhaiten, jos konserni listaisi hissiliiketoimintansa omaksi yhtiöksi pörssiin, Giesler sanoi HS:lle perjantaina.

”Paras ratkaisu olisi sellainen, jossa Thyssenkrupp pysyy hissiliiketoiminnan enemmistöomistajana. Mutta se, onko tämä mahdollista, on toinen kysymys.”

Talousvaikeuksien keskellä painiva Thyssenkrupp on pyytänyt ostotarjouksia parhaiten kannattavasta osastaan eli hissiliiketoiminnoista. Yhtiö tarvitsisi varoja kyetäkseen tervehdyttämään perinteisen päätoimialansa terästeollisuuden tehtaita ja voidakseen lopettaa kannattamattomia yksiköitä.

Suomalainen Kone on yhdessä pääomasijoittaja CVC Capitalin kanssa tarjonnut hissiliiketoiminnasta arviolta 17 miljardia euroa, kertoi uutistoimisto Bloomberg tiistaina.

Knut Giesler. Kuva: IG Metall

Pääoma­sijoittaja CVC Capitalin on tarkoitus ottaa vastuulleen Thyssen­kruppin hissiliike­toimintojen Euroopan-toiminnot. Syynä tähän on arveltu olevan se, että järjestelyn ansiosta Kone selviäisi paremmin EU:n kilpailu­viranomaisten asettamista rajoituksista, joita voisi aiheutua esimerkiksi yhtiön määräävän markkina-aseman syntymisestä.

Koneen tarjous on arviolta noin miljardi euroa suurempi kuin kilpailevat tarjoukset. Thyssenkruppin toimitusjohtaja Martina Merz sanoi perjantaina konsernin yhtiökokouksessa, että hissiliiketoiminnasta tehdyt tarjoukset ylittävät kaikki arvoltaan 15 miljardia euroa.

Merz sanoi yhtiökokouksessa myös, että hissiliiketoiminnan pörssiin listaaminen on yhä mahdollista. Päätös listautumisesta tai myynnistä on Merzin mukaan tarkoitus tehdä helmikuun loppuun mennessä.

Yksin hinta ei ratkaise, kun päätetään, kenelle Thyssenkrupp myy hissitoimintonsa, Giesler sanoo. Hänen mukaansa IG Metallia kiinnostaa 55 000 työpaikan kohtalo.

Työntekijät pelkäävät, että Kone irtisanoo työntekijöitä ja lakkauttaa toimipaikkoja. Gieslerin mukaan IG Metall aikoo estää sen, oli ostaja kuka tahansa.

”Kun strateginen investoija ostaa kilpailijansa, kyse on aina työntekijöille suuresta riskistä. Synergiaedut otetaan yleensä työntekijöiden selkänahasta”, hän sanoo.

”Meille on tärkeää taata jatkuvuus ja pitkä sitoutuminen työpaikkojen kehittämiseen. Aiomme pitää huolen siitä, että tuleva ostaja sitoutuu pitkäjänteisesti säilyttämään työpaikat nykyisissä toimipaikoissa ja myös pitkäjänteisesti kehittämään hissiliiketoimintaa.”

Kyse on esimerkiksi sellaisista asioista kuin missä konsernin pääkonttori sijaitsee, missä on tuotekehitys ja mihin mitkin investoinnit suunnataan, Giesler sanoo.

”Ratkaisevaa on myös se, että kauppa on mielekäs Thyssenkruppin muille osille.”

Thyssenkruppin kassavirta on miljardeja euroja negatiivinen, ja yhtiön käyttövarat ovat hupenemassa vauhdilla. Siksi työntekijöiden voi olla pakko suostua liiketoimintamyyntiin, vaikka se ei olisi vaihtoehdoista mieluisin.

Vastustus voi olla myös keino nostattaa hintaa tarjouskilpailussa.

Se, että Thyssenkrupp jäisi uuden hissiyhtiön enemmistöomistajaksi, takaisi, että hisseistä saatavat voitot näkyisivät Thyssenkruppin tuloslaskelmassa. Hissien tuotoilla voitaisiin pitkän ajan kuluessa tervehdyttää koko yhtiö.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kertoi yhtiön tulosjulkistustilaisuudessa tiistaina, että Kone ei ole kiinnostunut vähemmistöosuuden ostamisesta hissiliiketoiminnoista. Sen sijaan Kone on HS:n tietojen mukaan valmis järjestelyyn, jossa kauppa toteutettaisiin osin osakevaihtona niin että Thyssenkrupp saisi kaupassa Koneen osakkeita.

”Se, että Kone haluaisi täyden omistuksen, on meille lähtökohtaisesti vaikeaa”, Giesler sanoo.

IG Metall kannattaa pörssiin listautumista. Työntekijöille on kuitenkin sinänsä toisarvoista, onko ostaja sijoitusyritys vai Koneen kaltainen teollinen omistaja, jos ja kun uusi omistaja sitoutuu yhtiön pitkäjänteiseen kehittämiseen, Giesler sanoo.

”On kiinnostavaa, pystyykö Kone sellaisiin sitoumuksiin.”

On selvää, että Thyssenkruppin hissiliiketoiminta houkuttaa monia ostajia, Giesler sanoo. Kyse on hänen mukaansa rahasammosta.

”Thyssenkruppin tila on hyvin kriittinen. Sillä on kuitenkin yksi osa, jota kaikki tavoittelevat: hissit. Hissiliiketoiminta on ainoa mahdollinen ja viimeinen tapa saada konserniin rahaa.”

Giesler suhtautuu varauksella myös Koneen suunnitelmiin erottaa hissiliiketoiminnan Euroopan-toiminnot omaksi yhtiökseen.

”Thyssenkrupp Elevator on globaali toimija, ja liiketoimintojen erottaminen on vaikea prosessi. Oma kysymyksensä on se, miten eurooppalainen yksikkö saataisiin toimimaan kestävällä tavalla niin että Eurooppa-toimija menestyisi globaalissa kilpailussa.”

Thyssenkruppin työntekijöitä kiinnostaa hissiliiketoiminnan kaupassa myös Thyssenkruppin valtavan, yli kahdeksan miljardin euron suuruisen eläkevelan hoito.

Thyssenkruppin talousvaikeudet alkoivat vuosia sitten, kun Yhdysvalloissa ja Brasiliassa käynnistettyjen jättimäisten terästehdashakkeiden kustannukset karkasivat käsistä. Hankkeet myytiin miljarditappiolla.

Kone havittelee Saksasta hissejä

Suomalainen hissiyhtiö Kone on tehnyt ei-sitovan tarjouksen saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnoista.

Koneen yhdessä pääomasijoittaja CVC Capitalin kanssa tekemä tarjous on noin 17 miljardia euroa. CVC Capital ostaisi Thyssenkruppin Euroopan-toiminnot, sillä niissä on päällekkäisyyksiä Koneen toimintojen kanssa.

Thyssenkrupp tekee päätöksen hissiliiketoiminnan listautumisesta tai myynnistä helmikuun loppuun mennessä.

Jos kauppa toteutuu, kyse on Suomen suurimmasta yrityskaupasta.

Kone vahvistaa tehneensä tarjouksen saksalaisesta kilpailijastaan – Toteutuessaan kauppa olisi Suomen taloushistorian suurin

HS-analyysi: Kone saisi koko Thyssenkruppin puolella siitä summasta, mitä sen pelkistä hissitoiminnoista pyydetään

Koronavirus vaikuttaa Koneen toimintoihin Kiinassa – tehtaiden lomia pidennetty jo viikolla, työmaiden viivästyksistä ei tietoa