Kiinan pörsseissä noin kahdeksan prosentin laskupäivä koronaviruksen takia – Helsingissä lievää laskua - Talous | HS.fi
Talous

Kiinan pörsseissä noin kahdeksan prosentin laskupäivä koronaviruksen takia – Helsingissä lievää laskua

Kiinan pörssin syöksy ei ole näkynyt Euroopan pörssien pääindekseissä. Helsingin pörssi avasi lievään laskuun.

Sekä Shanghain että Shenzhenin pörssien keskeiset indeksit avasivat lähes yhdeksän prosentin laskussa. Kuva: STR / AFP

Julkaistu: 3.2. 5:41, Päivitetty 3.2. 12:46

Euroopan merkittävimmät pörssit avautuivat maanantaina nousuun brexit-viikonlopun jälkeen. Lontoon pörssin pääindeksi FTSE 100 nousi 0,1 prosenttia. Yleiseurooppalainen Stoxx 600 -indeksi oli myös 0,1 prosentin nousussa.

Helsingin pörssi taas seurasi Aasian suuntaa ja avautui 0,3 prosentin laskuun. Laskuun vaikuttaa muun muassa koronaviruksen vaikutukset talouteen.

Euroalueella Frankfurtin pörssin DAX 30 -indeksi nousi 0,4 prosenttia ja Pariisin CAC 40 taas teki 0,3 prosentin nousun.

Kiinassa pörssikurssit romahtivat maanantaina koronavirushuolien seurauksena. Pörssit olivat olleet runsaan viikon suljettuna kiinalaisen uudenvuoden takia. Maanantaina pörssikurssit sulkeutuivat rajussa laskussa.

Shanghain pörssin keskeinen indeksi SHCOMP laski 7,7 prosenttia ja Shenzenin pörssin SZCOMP-indeksi laski 8,4 prosenttia. Kiinan pörssit ovat tunnetusti ailahtelevia, mutta maanantain sukellus oli poikkeuksellisen raju. Shanghain pörssin lasku oli rajuin miltei viiteen vuoteen.

Edellisen kerran indeksit Kiinassa ovat laskeneet yli kahdeksan prosenttia vuonna 2015.

Hongkongin pörssi sen sijaan sulkeutui 0,17 prosentin nousuun viime viikon syvän laskun jälkeen.

Uutistoimisto Bloombergin pörssidatan mukaan yli 2 600 osakkeen arvo laski 10 prosenttia, joka on päivittäinen maksimiarvo.

Kiinan valuutta juan heikentyi 1,5 prosenttia dollariin verrattuna. Kiinan keskuspankki kertoi suuresta rahoitusoperaatiosta: se laskee markkinoille 173 miljardia dollaria markkinoiden tasapainottamiseksi.

Koronavirusepidemialla uskotaan olevan merkittäviä vaikutuksia Kiinan talouteen.

Analyytikot ovat varoittaneet, että epidemia voi vaikuttaa talouskasvuun globaalisti.

”Tilanne on huono, ja Kiinan talous tulee saamaan pahan iskun”, Axicorpin analyytikko Stephen Innes sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiinan talouden hallinnosta ja suunnittelusta vastaavan komission (China’s National Development and Reform Commission) edustaja Lian Weiliang sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että vaikutukset Kiinan talouteen ovat lyhytaikaisia, ja että Kiina on täysin kykenevä minimoimaan epidemiasta aiheutuvat vaikutukset maan talouteen.

Seuraa uutisia tästä aiheesta