Kolme suurta suomalaista yhtiötä on keskeyttänyt tuotantoaan Kiinassa koronaviruksen takia - Talous | HS.fi
Talous

Kolme suurta suomalaista yhtiötä on keskeyttänyt tuotantoaan Kiinassa koronaviruksen takia

Kiinassa viranomaiset ovat määränneet yhtiöitä pitämään tehtaita suljettuina kuluvan viikon koronaviruksen tartuntojen ehkäisemiseksi.

Kone, UPM ja Konecranes ovat keskeyttäneet tuotantonsa Kiinassa koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Kuva: Martti Kainulainen, Vesa Moilanen ja Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 4.2. 16:36

Ainakin kolme suurta suomalaista yritystä on keskeyttänyt tuotantonsa tehtaillaan Kiinassa viranomaisten ohjeiden takia. Syynä on Kiinassa leviävä koronavirus, joka on saanut viranomaiset eristämään kokonaisia kaupunkeja. Virukseen on kuollut Kiinassa yli 400 ihmistä.

Viranomaiset ovat Kiinassa kehottaneet yhtiöitä pitämään tehtaitaan suljettuina tämän viikon koronaviruksen tartuntojen ehkäisemiseksi.

Viime viikolla vietettiin kiinalaista uuttavuotta, jolloin monien tehtaiden työntekijöillä oli lomaa, mutta lomia on viranomaisten päätöksellä pidennetty viikolla.

Hissejä ja liukuportaita valmistava Kone on keskeyttänyt tuotantonsa kahdella tehtaallaan Kunshanissa lähellä Shanghaita. Toisessa valmistetaan hissejä ja toisessa liukuportaita.

Kone arvioi viime viikolla julkaistussa osavuosikatsauksessaan, että koronavirus aiheuttaa epävarmuutta markkinanäkymiin.

Metsäyhtiö UPM:stä kerrotaan, että sen tarralaminaatteja valmistavan Raflatacin tehtaalla Changshussa tuotanto on keskeytetty viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti kuluvan viikon ajaksi.

Sen sijaan kolmen paperikoneen tehdas samassa kaupungissa toimii normaalisti, koska viranomaiset eivät ole edellyttäneet yhtiötä keskeyttämään tuotantoa siellä.

Liioin metsäyhtiö Stora Enso ei ole pysäyttänyt tuotantoaan pakkauskartonkia valmistavalla tehtaallaan Etelä-Kiinassa Beihaissa, koska viranomaiset eivät ole sitä edellyttäneet.

Nostolaitteita valmistavan Konecranesin tehtailla Dalianissa, Jingjiangissa ja Lingangissa tuotanto on seisautettu viranomaisten ohjeiden mukaisesti.

Merkittäviä taloudellisia vaikutuksia tuotannon seisauttamisella tuskin on yhtiöille ollut, koska ne eivät ole niistä tiedottaneet.

Verkkolaitteita valmistava Nokia ei suostunut kertomaan, onko sitä kehotettu keskeyttämään tuotantonsa Suzhoussa sijaitsevalla tehtaallaan.

Investointipankki Goldman Sachs kertoi maanantaina sanomalehti Financial Timesin mukaan, että koronavirusepidemia saattaa hidastaa maailmantalouden kasvua 0,1–0,2 prosenttiyksiköllä tänä vuonna.

Goldman Sachs arvioi, että maailmantalous kasvaa tänä vuonna 3,25 prosenttia. Viime vuonna maailmantalous kasvoi investointipankin mukaan 3,1 prosenttia.

Uutistoimisto Reuters kertoi tiistaina, että maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn on keskeyttänyt lähes kaiken tuotantonsa Kiinassa.

Jos tuotannon keskeytys jatkuu pitkään, sillä voi olla suuri vaikutus Appleen, jonka puhelimia ja tietokoneita Foxconn valmistaa. Foxconn valmistaa puhelimia ja tietokoneita myös monille muille yhtiöille.

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti tiistaina, ettei koronavirus ole ainakaan toistaiseksi aiheuttanut pandemiaa eli maailmanlaajuisesti levinnyttä epidemiaa.

WHO on kuitenkin jo aiemmin julistanut koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi.

Koronavirus voi aiheuttaa Applelle isoja ongelmia: sopimus­valmistaja keskeytti tuotantoaan

Koronaviruksella voi olla arvaamattomia vaikutuksia Kiinan talouteen, ekonomisti pitää riskejä Suomeen pieninä

WHO: Koronavirus ei ainakaan toistaiseksi ole aiheuttanut pandemiaa

THL: Koronavirus ei uhkaa suomalaisten suosittuja talvilomakohteita kuten Thaimaata

Taltuttaako saunominen viruksen ja voiko tartunnan saada Kiinasta tilatusta elintarvikkeesta? Asiantuntija vastaa koronavirusta koskeviin väitteisiin

Lapin Kansa: Koronavirus pysäytti rovaniemeläisen leikkivälinevalmistajan suurehkon kaupan Wuhaniin

HS-analyysi: Osakekurssit sukeltavat, kaivokset hyytyvät – näin koronavirus murentaa maailmantaloutta

Seuraa uutisia tästä aiheesta