Suomalainen ohjelmisto-startup keräsi huomattavan sijoituksen Piilaaksosta, nelivuotiaan yrityksen arvo jopa 236 miljoonaa euroa - Talous | HS.fi
Talous

Suomalainen ohjelmisto-startup keräsi huomattavan sijoituksen Piilaaksosta, nelivuotiaan yrityksen arvo jopa 236 miljoonaa euroa

Tietokantayhtiö Aiven aikoo palkata sata uutta työntekijää tänä vuonna. Viidessä vuodessa liikevaihdon toivotaan ehkä jopa 300-kertaistuvan.

Nopeasti kasvavan ohjelmistoyhtiö Aivenin työntekijöitä: Juho Vähä-Herttua (vas.), Mika Eloranta, Heikki Nousiainen (taustalla), Samuli Suortti, Hannu Valtonen (takana), Roope Karhapää, Tuomas Lounamaa (takana), Markus Stenberg, Alex Rickardsson ja Prem Nallasivampillai. Kuva: Shanshan / Aiven

Julkaistu: 5.2. 20:29

Neljän suomalaisen ohjelmistokehittäjän vuonna 2016 perustama ohjelmistoyhtiö Aiven on saanut Kalifornian Piilaaksossa sijaitsevalta Institutional Venture Partners (IVP) -pääomasijoitusyhtiöltä 40 miljoonaa dollaria eli noin 36 miljoonaa euroa riskirahaa, yritys tiedotti keskiviikkona.

Aivenin ohjelmisto tekee tietokantojen huoltotöitä ja hallinnointia internetin välityksellä automaattisesti. Kun yritysten tiedostot siirtyvät paikallisista konesaleista pilveen, ohjelmistolla voidaan korvata paikallista työtä.

Loppuosa tehdään ympärivuorokautisena palveluna tietokantainsinöörien työnä.

Yritykset myyvät nykyisin yhä enemmän tuotteitaan myös verkossa. Tuolloin taustalla pyörivien tietokantojen ylläpito annetaan mielellään siihen keskittyvien yhtiöiden – kuten Aivenin – huoleksi, sijoittajat uskovat.

Jos kasvunäkymät ovat hyvät, yhtiöiden arvostustasot ovat aivan omaa luokkaansa.

”Kymmenen kaksikymmentä kertaa suhteessa liikevaihtoon”, kertoo Aivenin toimitusjohtaja Oskari Saarenmaa alan tyypillisistä arvostustasoista.

Aivenin toimitusjohtaja Oskari Saarenmaa työssään. Kuva: Aiven

Se tarkoittaa, että nykyisin 13 miljoonan dollarin vuosilaskutusvauhdilla pyörivän Aivenin arvo on 130–260 miljoonaa dollaria eli 118–236 miljoonaa euroa.

”Sitä luokkaa”, Saarenmaa sanoo.

Vertailun vuoksi: Yli neljätuhatta henkeä työllistävän elintarvikeyhtiö Atrian markkina-arvo oli keskiviikkona 184 miljoonaa euroa.

Saarenmaa kertoo, että yhtiö on ollut vain muutamana kuukautena voitollinen, koska varat on haluttu sijoittaa kasvuun ja tuotekehitykseen. Nyt saadun pääoman turvin kasvua on tarkoitus hakea lisää.

Aivenilla on ollut rahoitusneuvotteluissa vahva neuvotteluasema, koska se kasvaa todella nopeasti.

”Molempina edellisenä vuotena työntekijöiden määrä on kaksinkertaistunut ja liikevaihto on kolminkertaistunut. Tänä vuonna vauhti on vähintään sama tai enemmänkin.”

Tähän mennessä Aivenin liikevaihto on kasvanut ensimmäisen ohjelmiston lanseerauksesta kymmenen prosentin kuukausivauhtia.

Pilvipalveluiden markkina kasvaa muutenkin kovaa vauhtia. Alan jättiläistenkin, kuten Amazon Web Servicen, Microsoftin pilvipalveluiden ja Google Cloud Platformin, kasvu voi olla 30–70 prosenttia vuosineljänneksessä.

Siksi on mahdollista, että viidessä vuodessa Aivenin liikevaihto voisi jopa 300-kertaistua. Saarenmaan mukaan niin pitkälle on kuitenkin vaikea ennustaa tarkasti. Mutta mahdollisuuksia on vaikka mihin:

”Markkinan koko on valtava ja jatkaa kasvuansa.”

Aivenin neljä perustajaa – Saarenmaa, Mika Eloranta, Hannu Valtonen ja Heikki Nousiainen – ovat kaikki lähtöisin F-Securelta.

”Kukin oli noin kymmenen vuotta eri hommissa. Tutustuttiin ohjelmistojen taustajärjestelmiin”, Saarenmaa sanoo.

Alkuun omaa yhtiötä pyöritettiin konsulttityönä, mutta vuonna 2015 nelikko päätti keskittyä pelkkään ohjelmiston tekoon. Avoimeen lähdekoodiin perustuvassa ohjelmistosta oli tarkoitus tehdä lähinnä ohjelmistokehittäjille tarkoitettu ohjelmisto, jonka ostaminen ja käyttöönotto olisi mahdollisimman helppoa.

Yllättäen ohjelmistolle riitti kysyntää myös monissa muissakin yrityksissä erityisesti vähittäiskaupassa ja logistiikassa.

”Ensimmäinen asiakkaamme oli meksikolainen rekkafirma, joka on asiakkaana edelleen.”

Aivenilla on töissä 50 ihmistä kuudessa eri maassa. Pääkonttori on Helsingissä, ”ja pysyy toistaiseksi”.

”Suomi on tarkoitus pitää isoimpana maana vielä pitkälle tulevaisuuteen”, Saarenmaa kertoo.

Muut isommat toimistot ovat Berliinissä, Sydneyssä ja Bostonissa.

Uusien pääomien turvin Aiven aikoo kasvattaa myyntipanostuksiaan Yhdysvalloissa ja tehdä uusia tuotteita. Se kertoo myös aikovansa palkata noin sata uutta työntekijää vuoden 2020 aikana.

Vuosi sitten Aiven keräsi niin sanotulla A-rahoituskierroksella rahoitusta kasvuunsa saksalaiselta Earlybirdiltä sekä suomalaisilta Risto Siilasmaan First Fellow Partnersilta ja Lifeline Venturesilta.

Tällä rahoituskierroksella sijoittajaksi tullut IVP on erikoistunut sijoittamaan niin sanottuihin myöhäisen vaiheen teknologiayhtiöihin, joissa liikevaihto on tyypillisesti jo yli 10 miljoonaa dollaria.

IVP on sijoittanut varojaan 400 yritykseen. Niistä 113 on päätynyt pörssiyhtiöiksi, Aiven kertoo tiedotteessa. IVP:n sijoituksia ovat olleet esimerkiksi suomalainen peliyhtiö Supercell ja ruotsalainen tietokantayhtiö MySQL.

MySQL tunnetaan Suomessa siitä, että se on pitkälti suomalaisen Michael ”Monty” Wideniuksen kehittämä.

Supercelliin IVP:n onnistui sijoittaa jo varhaisessa vaiheessa, vuonna 2013.

Jälkikäteen on arvioitu, että sijoittamisen historiassa vastaavaan arvonousuun on päästy vain muutamassa teknologiayhtiössä.

”[Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja] Ilkka Paananen esitteli meidät Slushissa”, Saarenmaa kertoo Aivenin ja IVP:n kohtaamisesta.

Suurin osa Amazonin voitoista tulee jo pilvipalveluista, ei verkkokaupasta – yhtenä syynä yhtiön menestykseen on Jeff Bezosin kahden pizzan sääntö

Jeff Bezos rikastui kurssi­nousun ansiosta vartissa 12 miljardia euroa – Erikois­nopeat joulu­toimitukset kiidättivät Amazonin kurssia

Yrittäjä­kaksikko sijoitti ensimmäisten joukossa Supercelliin, jonka arvon­nousulle vetävät vertoja lähinnä Google ja Alibaba – nyt heillä on uusi 130 miljoonan euron rahasto

Nollasta miljooniin ennätysajassa – näin Facebookin imu nosti suomalaisyrityksen maailman huipulle