Talous

Helsingin pörssin yleisindeksi nousi korkeimmalle tasolleen yli kymmeneen vuoteen – ”Saatiin jatkoajan jatkoaika”, päästrategi sanoo nousukaudesta

”Nyt näyttää, että saatiin jatkoajan jatkoaika”, S-Pankin päästrategi selittää helmikuun alun pörssihuumaa.

Helsingin pörssin yleisindeksi kohosi torstaina korkeimpaan noteeraukseensa yli kymmeneen vuoteen.

Yleisindeksi kipusi yli 10 500 pisteeseen tulosjulkistajien hyvien uutisten siivittämänä. Yhtä korkeita lukemia kirjattiin viimeksi vuoden 2008 alussa.

Nosturiyhtiö Konecranesin kurssi nousi torstaina kymmenen prosenttia. Nokian osake kallistui yli kaksi prosenttia ja Nordea yli kuusi prosenttia.Lue torstaina tuloksestaan julkistaneista yhtiöistä tarkemmin täältä.

Samaa intoa on nähty läpi koko tammikuun lopulla alkaneen tuloskauden. Kurssit ovat nousseet teollisuudessa ja erityisesti niin sanotussa konepajateollisuudessa.

Wärtsilä kertoi omassa tulosjulkistuksessaan viime viikolla harvinaisen suorasukaisesti mikä kaikki sillä oli mennyt loppuvuonna pieleen, mutta sijoittajat huomasivat tilauskirjojen pullistuneen ja palkitsivat yhtiön heti tulosjulkistuspäivänä yli kahdeksan prosentin kurssinousulla.

Kuukaudessa Wärtsilän kurssi on noussut jo yli 18 prosenttia.Keskiviikkona tuloksestaan kertoneen Valmetin osake kallistui eilen liki 15 prosenttia, kun sekä tulos että saadut tilaukset ylittivät analyytikoiden odotukset. Torstaina nousu jatkui.

Osake kallistui kaksi prosenttia.Mitä ihmettä Suomen teollisuudessa oikein tapahtuu?

Nythän pitäisi olla jo ennätyspitkään jatkuneen nousukauden loppupuoli.

”Kysymys onkin siitä, miten lopussa ollaan”, vastaa S-Pankin päästrategi Lippo Suominen.

”Nyt näyttää, että saatiin jatkoajan jatkoaika.”

Suomisen mukaan kurssinousua selittää kolme seikkaa: odotukset, faktat ja tarve tuotolle.

Odotuksilla Suominen sanoo tarkoittavansa sitä, että talouskasvun hyytymistä ja nousukauden loppua on odoteltu jo niin kauan, että sen luultiin jo tulevan.

Koronavirus vielä lisäsi hetken alakuloa.

”Ajateltiin että tulokset eivät parane.”

Faktat eli yritysten talousluvut kuitenkin näyttivät pelättyä paremmilta.

”Taantumapelot on pyyhkäisty pois, ja teollisuuden luottamusluvutkin ovat kautta linjan menossa parempaan suuntaan”, Suominen sanoo.

”Ainut kysymysmerkki on korona, mutta sekään ei näytä niin kovalta iskulta kuin otsikoissa tehtiin.”

Tuottotarpeella Suominen tarkoittaa sitä sijoittajien päässä tapahtunutta muutosta, että kaikki ovat myöntäneet maailman siirtyneen pitkäksi aikaa nollakorkojen tai negatiivisten korkojen aikaan.

Tällöin korkomarkkinoilla on vaikea tehdä tuottoja, ja varat etsiytyvät pörsseihin.

Tätä ilmiötä lisää se, että keskuspankit pumppaavat markkinoille rahaa eli likviditeettiä.

”Ja raha etsii tuottoa.”

Sekin voi nostattaa kursseja, että yhtiöt ovat huomanneet sijoittajien arvostavan hyviä osinkoja ja jakavat niitä nyt avokätisesti, Suominen arvelee.

Hän muistuttaa, että Suomen pörssi on noussut jokseenkin samaa tahtia Euroopan pörssien kanssa.

”Jenkit ovat nousseet vielä kovempaa.”

Suomalaisten konepajojen viime aikojen kurssikehitys puolestaan selittyy Suomisen mukaan pitkälti sillä, että ne ovat perinteisesti suhdanneherkimpiä yrityksiä.

”Ne ovat suuntaan tai toiseen kovimpia liikahtamaan.”

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pääekonomisti Penna Urrila selittää viime aikojen kurssinousua sillä, että maailmantalous kuitenkin kasvaa koko ajan ja että moni suomalainen globaali vientiyritys ”on kiinni bisneksessä, joka menee vähintäänkin kohtuullisesti”.

”Tulokset eivät laskeneet, vaan jopa vähän parantuivat”, Urrila pohtii.

Hän sanoo, että tietyt suomalaiset konepajayhtiöt ovat luonteeltaan ”hieman jälkisyklisiä”, eli suhdanteiden heikkeneminen ei kokonaan välity näihin yhtiöihin samantien.

Suomalaiset teollisuusyhtiöt eivät ole myöskään joutuneet samanlaiseen kurimukseen kuin Saksan autoteollisuus ja siitä riippuvaiset yhtiöt, Urrila muistuttaa.

Syksyllä Saksan mielialat saattoivat kuitenkin vaikuttaa Suomeenkin, Urrila pohtii.

”Jotain siitä on valunut ehkä suomalaiseen keskusteluun ja suomalaisiin osakkeisiin.”


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää