Finnair arvioi korona­viruksen vaikutusten olevan ”suhteellisen rajallisia” mutta ei antanut koko vuoden liikevaihto­ennustetta – kurssi nousee - Talous | HS.fi
Talous

Finnair arvioi korona­viruksen vaikutusten olevan ”suhteellisen rajallisia” mutta ei antanut koko vuoden liikevaihto­ennustetta – kurssi nousee

”Lentojen peruminen vastaa vain prosenttia kapasiteetista”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Finnairin lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä elokuussa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Julkaistu: 7.2. 9:23, Päivitetty 7.2. 16:24

Lentoyhtiö Finnair arvioi tulostiedotteessaan, että koronaviruksen vaikutukset ovat rajallisia ja yhtiön vahva vire jatkuu Euroopassa.

Yhtiön mukaan viruksen talousvaikutukset olisivat ”suhteellisen rajallisia”, vaikka Manner-Kiinan lentoperuutukset jatkuisivat maaliskuun loppuun asti.

Syynä tähän on se, että kiinalaisen uudenvuoden jälkeinen aika on tyypillisesti hiljaisinta aikaa lennoilla, kertoi toimitusjohtaja Topi Manner yhtiön pääkonttorissa järjestetyssä tulostiedotustilaisuudessa Vantaalla.

Finnair on ilmoittanut peruuttavansa Manner-Kiinan lennot helmikuun loppuun saakka. Näiden lentojen peruminen vastaa vain noin yhtä prosenttia Finnairin koko vuoden kapasiteetista, Manner sanoo.

Hänen arvionsa mukaan vain pari konetta olisi sitoutunut Manner-Kiinan liikenteeseen peruttujen lentojen aikana.

Kun muissa Finnairille tärkeissä Aasian maissa, Thaimaassa, Singaporessa, Intiassa ja Etelä-Koreassa, varaustilanne kehittyy normaalisti ja Euroopan-lennot ”kehittyvät vahvasti”, Manner pitää kevättalven kysyntätilannetta varsin hyvänä.

Finnair kuitenkin jätti koko vuoden liikevaihtoennusteen antamatta koronaviruksen takia.

”Jos tilanne jatkuu pidempään, sillä tulee olemaan vaikutuksia”, Manner sanoi.

Mannerin käsityksen mukaan virus on tällä hetkellä ”hyvinkin tiukasti” rajautunut Manner-Kiinaan.

Finnairille Aasian-liikenne ja erityisesti Helsinki-Vantaan kautta tapahtuva syöttöliikenne Euroopan ja Aasian välillä ovat strategian tukijalka. Siksi sijoittajat ovat seuranneet tarkasti koronaviruksen vaikutuksia yhtiön liiketoimintaan.

Finnairin liikevaihdosta jo noin puolet tulee vaihtomatkustajista, jotka tyypillisesti kulkevat Helsingin kautta kohteisiinsa Euroopassa ja Aasiassa.

Lentolippujen liikevaihdosta vaihtoliikenne tuo kaksi kolmasosaa.

Suuri osa eurooppalaisista kansallisista lentoyhtiöistä lopetti lentonsa Manner-Kiinaan tammikuun lopussa. Esimerkiksi Ranskassa omat kansalaisia haettiin pois valtion kyydillä.

Finnair sen sijaan poikkesi tuosta linjasta ja jatkoi lentoja torstaihin 6. helmikuuta asti.

Mannerin mukaan vain osa kansainvälisistä lentoyhtiöistä lopetti lennot heti. ”Osa kuten KLM jatkoi, ja myös Emirates jatkoi pidempään.”

Manner kertoi Finnairin päättäneen jatkaa lentojaan, koska Suomen Lapissa ja Euroopassa oli paljon kiinalaisia viettämässä uudenvuodenlomiaan.

”Nähtiin, että oli tärkeätä viedä kiinalaiset kotiin ja ihan samoin eurooppalaiset asiakkaat takaisin”, hän sanoi.

”Olemme saaneet hyvää palautetta. Asiakkaan muisti on tällaisissa tilanteissa aika pitkä.”

Viime vuonna Finnairin matkustajamäärä kasvoi 10,3 prosenttia uuteen 14,7 miljoonan vuosittaisen matkustajan ennätykseen. Se johti liikevaihdon 9,2 prosentin kasvuun, 3,1 miljardiin euroon. Matkustajakäyttöaste parani 2,1 prosenttia 79 prosenttiin.

Mannerin mukaan Finnairin vertailukelpoinen liiketulos heikkeni ennen kaikkea polttoaineen hinnanmuutoksen vuoksi.

Finnairin kurssi oli perjantaina iltapäivällä yli neljän prosentin nousussa.

Manner kertoi tiedotteessa, että Euroopan-liikenteessä kilpailijat vähensivät lentämistä erityisesti joillakin pohjoismaisilla reiteillä sekä Suomesta Etelä-Eurooppaan. 

Euroopan sisäisessä liikenteessä ja Aasiasta Eurooppaan suuntautuvassa vaihtomatkustuksessa Helsinki-Vantaalta Finnairin markkinaosuus kasvoi Euroopan-liikenteessä 4,7 prosenttiyksikköä 60,8 prosenttiin.

Mannerin mukaan Finnair oli vuonna 2019 yksi nopeimmin kasvavista keskisuurista lentoyhtiöstä Euroopassa.

Yksi merkki tästä on sekin, että Finnairin henkilöstömäärä kasvoi viime vuonna tuhannella hengellä.

Koronavirus sysäsi Finnairin kurssin rajuun laskuun

Finnair ei ota enää uusia varauksia Manner-Kiinan lentoihin