Talous

Reuters: Euroopan suurin tele­operaattori arvostelee Nokian 5g-tuotteita kaikkein huonoimmiksi

Uutistoimiston mukaan Deutsche Telekom on kertonut havaitsemistaan ongelmista Nokian hallituksen puheenjohtajalle Risto Siilasmaalle ja toimitusjohtaja Rajeev Surille.

Euroopan suurin teleoperaattori Deutsche Telekom vaatii Nokia parantamaan viidennen sukupolven (5g) matkapuhelintekniikan tuotteitaan ja palveluitaan, ilmenee uutistoimisto Reutersin hankkimista asiakirjoista ja tiedoista, jotka se on saanut asiasta perillä olevalta lähteeltä.

Deutsche Telekom on ottanut Nokian laitteita käyttöön ainoastaan yhdellä sen 12 markkina-alueesta.

Reutersin tiedot perustuvat asiakirjoihin, jotka on laadittu Deutsche Telekomin ja Nokian heinäkuun ja marraskuun välillä käymien neuvotteluiden perusteella.

Asiakirjojen perusteella Deutsche Telekom on arvioinut Nokian 5g-tuotteet kaikkein huonoimmiksi. Siitä huolimatta se on antanut Nokialle toisen mahdollisuuden parantaa tuotteittaan ja yhteistyötään, koska se karsastaa kiinalaisen Huawein 5g-tekniikan käyttöön ottoa.

Ainakin toistaiseksi Deutsche Telekom on ostanut 5g-verkkolaitteita yhä enemmän ruotsalaiselta Ericssonilta. Lokakuussa Nokian osake romahti, koska yhtiö synkensi merkittävästi arviotaan kannattavuutensa kehittymisestä 5g:n ongelmien takia.

Reutersin mukaan Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri oli 11. heinäkuuta Deutsche Telekomin pääkonttorissa Bonnissa koko päivän kestäneessä tapaamisessa. Asiakirjojen perusteella Deutsche Telekomin toimitusjohtaja Timotheus Höttges ilmoitti Surille, että Nokian reagointikyky ja suorituskyky ovat heikompia kuin kilpailijoilla.

”Nokian 5g-tuote oli huonompi verrattuna kaikkiin muihin valmistajiin verrattuna, ja neuvottelut olivat monimutkaisia ja pitkittyneitä jokaisessa projektissa”, asiakirjassa todetaan.

Uutistoimiston mukaan Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa tapasi marraskuun puolivälissä Deutsche Telekomin johtajia. Tapaamisesta tehtyjen muistiinpanojen perusteella Nokian on vakuuttanut tuotteiden paranevan.

Nokialla on kuitenkin kiire.

Deutsche Telekomin johtajien on tarkoitus esitellä yhtiön hallitukselle uudistettu suunnitelma verkkolaitteiden hankkimisesta helmikuun lopussa, ilmenee Reutersin hankkimista tiedoista.

Deutsche Telekom ilmoitti perjantaina iltapäivällä että sen tavoitteena on aina hankkia verkkolaitteita useilta valmistajilta välttääkseen riippuvuutta yhdestä valmistajasta. Teknologia- ja innovaatiojohtajan Claudia Nematin mukaan yhtiö on viime vuonna edennyt yhteistyössä Nokian kanssa ja aikoo myös jatkaa yhteistyötä tänä vuonna.

Nokian toimitusjohtaja Suri kieltäytyi ottamasta kantaa Deutsche Telekom esittämään arvosteluun.

”Meillä on pitkä ja menestyksellinen historia Deutsche Telekomin kanssa [--] he ovat yksi merkittävimmistä asiakkaistamme sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa”, Suri sanoi Reutersille torstaina osavuosikatsauksen jälkeen.

Deutsche Telekomilla on Saksan lisäksi liiketoimintaa useissa valtioissa Keski- Itä- ja Etelä-Euroopassa sekä Yhdysvalloissa.

Perjantaina Nokian ja Ericssonin osakkeet kallistuivat. Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr ilmoitti torstaina, että määräysvalta Nokiassa ja Ericssonissa pitäisi saada Yhdysvaltoihin.

Se tarkoittaisi luultavasti yritysjärjestelyä, jossa yhdysvaltalaiset yhtiöt hankkisivat tavalla tai toisella hallituksen myötävaikutuksella yli 50 prosenttia Nokian ja Ericssonin osakkeista.

Perjantai-iltana Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence kuitenkin tyrmäsi Barrin ajatuksen CNBC:n haastattelussa. Pencen mukaan Yhdysvallat pystyy rajoittamaan Huawein vallan kasvua muilla keinoin.

Yhdysvaltojen perimmäinen huoli on, että Huawei saavuttaa liian vahvan aseman 5g-tekniikassa. Yhdysvallat väittää, että Huawein verkkolaitteissa on merkittäviä tietoturvariskejä ja yhtiö vuottaa tietoja Kiinan hallitukselle.

Huawei on toistuvasti kiistänyt väitteet eikä Yhdysvallat ole esittävät näyttöä väitteidensä tueksi.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää