Talous

Yrittämisestä uhkaa tulla yksilölaji – Willem van Schevikhoven palkkasi kolme työn­tekijää verkko­kauppaansa, mutta yhä suurempi osa yrittäjistä pyrkii pärjäämään yksin

Yritykset työllistävät yhä enemmän suomalaisia, mutta kasvu syntyy lähinnä keskikokoisista yrityksistä.

Yrittäjä Willem van Schevikhoven teki kaksitoista vuotta sitten ratkaisun, jonka tekee yhä harvempi yksinyrittäjä.

Hän palkkasi ensimmäisen työntekijänsä.

Van Schevikhoven uskalsi lähteä työnantajaksi, vaikka oli vasta vähän yli 20-vuotias – tai ehkä juuri siksi.

Nyt hän myöntää, ettei osannut tuolloin laskea työntekijän palkkaamisen kaikkia kustannuksia kovinkaan tarkasti. Työntekijään uppoaa palkkakulujen lisäksi eläke- ja vakuutusmaksuja, ja palkkaus tuo mukanaan annoksen lisää byrokratiaa.

”Tällä hetkellä osaan laskea realistisesti palkkaamisen kustannukset ja liittää niihin myynnin ja kannattavuuden tavoitteita. Vuonna 2008 en osannut tehdä sitä yhtä tarkasti.”

Van Schevikhovenin yritys Race Performance sai alkunsa autoharrastuksesta, josta hän lähti tekemään liiketoimintaa vuonna 2006 toiminimellä.

Nykyään Race Performance myy autojen viritysosia kahdessa verkkokaupassa. Yrityksen konttori sijaitsee Pornaisissa, josta tuotteet liikkuvat ympäri Eurooppaa.

Suosittuja tuotteita ovat vanteet ja alustasarjat. Suurin asiakasryhmä on van Schevikhovenin mukaan ”ratin takana viihtyvät katuautoilijat”.

Yrityksen kasvuvauhti on vaihdellut. Seuraavaksi se yrittää päästä yli miljoonan euron liikevaihtoon.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen tuli ajankohtaiseksi samaan aikaan kun van Schevikhoven päätti tehdä yrityksestä osakeyhtiön. Töitä oli enemmän kuin yrittäjä ehti tehdä. Vierestä löytyi tuttu kaveri, joka osoittautui sopivaksi.

Päätös oli lopulta helppo.

”Olen suhtautunut asioihin aina kunnianhimoisesti ja eteenpäin pyrkivästi”, van Schevikhoven selittää heittäytymistä työnantajaksi.

Nyt Race Performancella on van Schevikhovenin lisäksi töissä kaksi kokopäiväistä ja yksi osa-aikainen työntekijä.

Suomessa yksinyrittäjien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Samoin keskikokoiset pk-yritykset työllistävät aiempaa enemmän suomalaisia.

Jostain syystä Race Performancen kokoluokan eli 2–4 hengen yritykset ovat kuitenkin vähentyneet. Näyttää siltä, että yhä harvempi suomalainen yksinyrittäjä lähtee kasvattamaan yritystään palkkaamalla.

Vuosina 2001–2017 työpaikat lisääntyivät eniten 20–100 työntekijän yrityksissä. 2–4 hengen yrityksissä työpaikat vähenivät. Toinen kutistunut yritysluokka oli yli tuhannen hengen yritykset.Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo, että selvää syytä pienten mikroyritysten kuihtumiseen ei tiedetä. Asiaa ei ole juuri tutkittu.

Yhtenä syynä pidetään sitä, että yksinyrittäjät kasvattavat yritystään mieluummin verkottumalla. Esimerkiksi myyntityötä tai valmistusta voi ulkoistaa toiselle yrittäjälle palkkaamisen sijasta.

Malisen mukaan toinen syy on työllistämiseen liittyvissä velvoitteissa. Niihin kuuluvat työnantajakulut ja byrokratia. Suomen Yrittäjät katsoo, että yrittäjän velvoitteita tulisi helpottaa.

Verkottumalla kasvu ei Malisen mukaan ole yrittäjän kannalta välttämättä ongelma vaan usein fiksu vaihtoehto. Sen sijaan yhteiskunnan näkökulmasta on huono asia, jos yksinyrittäjät eivät palkkaa ketään.

”On tärkeää, että se päätös uskallettaisiin tehdä”, Malinen sanoo.

Kaikista kun ei kuitenkaan voi tulla yrittäjiä.

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pertti Hämäläinen sanoo, että 2–4 hengen yritysten kuihtumista ei voida todeta ilmiönä tarkasti, koska sen laskemiseksi pitää yhdistellä yksinyrittäjyyttä ja yritysrakenteita koskevia tilastoja.

”Monen yksinyrittäjän sivutoimisuuden huomioiden tällainen laskutapa voi liioitella pienimpien yritysten työllistämisen vähentymistä”, Hämäläinen arvelee.

Myös ministeriön mukaan tilastoista voidaan tehdä selvä havainto, että pienimpien yritysten rooli työllistäjinä on pienentynyt ja keskisuurten yritysten rooli vahvistunut.Van Schevikhoven ajattelee, että ensimmäisen työntekijän palkkauskynnystä korottavat monet syyt. Yksi on se, että joillain aloilla verkostoituminen on palkkaamista helpompaa.

Esimerkiksi konsulttina tai graafisena suunnittelijana hän olisi itsekin saattanut päätyä käyttämään verkostoja työntekijän palkkaamisen sijaan.

”Riskiero on aika merkittävä.”

Myös vuokratyövoiman käyttö on lisääntynyt ja helpottunut takavuosista.

Hyvänä van Schevikhoven pitää sitä, että kyselyjen mukaan yhä useammat nuoret ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä. Yrittäjäksi ryhtyminen on myös helpottunut esimerkiksi kevytyrittäjäpalvelujen ansiosta.

Kynnys työnantajuuteen on kuitenkin monelle korkea.

Omat työntekijät ovat auttaneet van Schevikhovenia saavuttamaan kasvua ja tekemään asioita, jotka eivät olisi muuten olleet mahdollisia.

Suomen ja Hollannin kaksoiskansalaisena hän sai vapautuksen armeijasta mutta päätti kuitenkin astua vuonna 2015 palvelukseen. Vuosi armeijassa ei olisi onnistunut yrittäjältä ilman luotettavia työntekijöitä.

Lopulta armeijavuosi osoittautui van Schevikhovenin yrittäjyyden kannalta tärkeäksi käännekohdaksi. Hän ymmärsi, ettei kaikkea tarvitse tehdä itse.

”Se teki todella hyvää. Aluksi mietin, että mitähän tästä tulee. Lopulta se vuosi ja etäisyyden ottaminen auttoivat keskittymään oikeisiin asioihin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  2. 2

   Stylisti Teuvo Lomanille ehdollista vankeutta 13-vuotiaan pojan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

  3. 3

   Turun hovioikeus vapautti joukkomurhasta epäillyt irakilaiskaksoset syytteistä

  4. 4

   Pörssipaniikki pyyhkinyt jo yli 4,5 biljoonaa euroa maailman osakkeiden arvosta: HS seuraa markkinoiden kylmää kyytiä hetki hetkeltä

  5. 5

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä varten te olette siellä, kysyi Terttu Paavola pihalleen putkahtaneelta ihmisjoukolta – Mobiilipeli ajoi asukkaat raivon partaalle Vantaalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää