Uusi vastoinkäyminen konkurssin partaalla olevalle Postnordille: Vasta­hankituilla jakelu­autoilla ei voi ajaa Ruotsin talvi­kelissä - Talous | HS.fi
Talous

Uusi vastoinkäyminen konkurssin partaalla olevalle Postnordille: Vasta­hankituilla jakelu­autoilla ei voi ajaa Ruotsin talvi­kelissä

Autonvalmistaja Renault’n mukaan autoilla on turvallista ajaa.

Osa Postnordin uusista jakeluautoista on määrätty ajokieltoon. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu: 8.2. 11:11, Päivitetty 8.2. 18:42

Ruotsalais-tanskalainen kuljetusyhtiö Postnord on joutunut taloudellisten vaikeuksien lisäksi painimaan nyt myös jakelukalustoonsa liittyvien ongelmien kanssa, kertovat ruotsalaismediat.

Yhtiön 500 upouutta ja viime vuonna hankittua jakeluautoa käsittävässä kalustossa on havaittu niin vakavia puutteita, että osa autoista on määrätty ajokieltoon. Autoja on mahdoton jarruttaa lumikelissä. Koska autoilla ei voi ajaa, postia on jäänyt jakamatta osassa Ruotsia, kertoo uutissivusto Breakit.

Ajokaluston ongelmat tietävät yhtiölle entistä suurempia taloudellisia menetyksiä.

Asiasta kertoo myös Expressen -lehti, jonka mukaan jarruongelmia on havaittu Postnordissa neljä kertaa.

Breakitin mukaan Postnordin operatiivinen johtaja Mathias Krümmel kertoo auto-ongelmien tulleen ilmi pari viikkoa sitten. Tuolloin postinjakajat ilmoittivat, ettei uusilla Renault Kangoo -jakeluautoilla voi lumikelissä jarruttaa.

”Saimme tietoomme, että eräissä tapauksissa autojen jarrutuskyky on kadonnut tai vähentynyt merkittävästi. Tällöin päätimme laittaa autot sivuun ja ottaa yhteyttä Reunault’n valmistajaan ja maahantuojaan”, Krümmel kertoo Breakitille.

Hänen mukaansa teknisen ongelman takia on syntynyt läheltä piti -tilanteita 70–80 kilometrin tuntinopeuksilla. Osa tapauksista on sattunut kaupunkialueilla.

”Onneksi autot on pystytty pysäyttämään, mutta tietysti työntekijät ovat olleet järkyttyneitä.”

Krümmelin mukaan autoja tilatessa oli selviää, että niiden oletettiin sopivan talvikeleille.

Tällä hetkellä ajokiellossa on noin sata Ruotsin pohjoisosien jakelureiteille tarkoitettua autoa. Maan muille jakelualueille Postnord on antanut ohjeen, ettei autolla saa ajaa lumisateessa ja pakkasessa.

Postnord on Krümmelin mukaan käyttänyt uusien autojen hankintaan ”merkittävän summan rahaa”. Nyt yhtiö on joutunut vuokraamaan jakeluun muita autoja, mistä aiheutuu ylimääräisiä kuluja.

Renault Nordics on antanut Postnordin ongelmiin liittyvän lausunnon, jonka mukaan yhtiö sai Postnordilta tiedon kahdesta ongelmatapauksesta tammikuun lopussa. Tehdyissä testeissä ei havaittu poikkeavuuksia, ja jarrut toimivat ”kansainvälisten standardien” mukaan. Renault’n mukaan autoilla on turvallista ajaa.

Postnordilla on kaikkiaan 8 000 ajoneuvon kalusto, johon kuuluu paljon muitakin kuin pieniä jakeluautoja.

Postnord perustettiin vuonna 2009 Ruotsin ja Tanskan postiyhtiöiden yhdistyttyä.

Yhtiöllä on Ruotsissa 20 000 työntekijää, ja se on maan toiseksi suurin työnantaja. Postnord toimii myös Suomessa.

Oikaisu 8.2. kello 18.39: Läheltä piti -tilanteita on tapahtunut 70–80 kilometrin tuntinopeuksilla, ei 70–80 kilometrin ajon jälkeen, kuten uutisessa aiemmin kerrottiin.

Dagens Nyheter: Kuljetusyhtiö Postnordia uhkaa konkurssi

Ruotsissa kirjeposti kulkee nopeammin ja halvemmin kuin Suomessa, mutta Postnordin toimitusjohtaja katsoo kateellisena Suomea

Seuraa uutisia tästä aiheesta