Talous

Koronavirus saattaa vähentää älypuhelinten myynnin puoleen Kiinassa

Markkinatutkimusyhtiöt arvioivat, että älypuhelimien myyntimäärä Kiinassa supistuu kuluvalla vuosineljänneksellä 30–50 prosenttia.

Älypuhelimien myynti Kiinassa saattaa vähentyä kuluvalla vuosineljänneksellä eli tammi–maaliskuussa 50 prosenttia, arvioivat markkinatutkimusyhtiöt.

Yksi syy myynnin vähenemiseen on se, että puhelimia myyviä liikkeitä on suljettu koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

”Valmistajien suunnittelemia tuotteiden julkistuksia on peruttu tai siirretty, koska Kiinassa ei saa järjestää suuria yleisötapahtumia”, arvioi markkinatutkimusyhtiö Canalys viime viikolla.

Kiinan suurimmista älypuhelimien valmistajista Huawein, Xiaomin, Oppon on tarkoitus julkistaa tammi–maaliskuussa uusia puhelimiaan, mutta niiden markkinointitapahtumat joudutaan todennäköisesti lykkäämään.

Koronavirus on aiheuttanut Kiinassa tähän mennessä yli 900 ihmisen kuoleman ja aiheuttanut ongelmia teollisuudelle. Viranomaiset ovat määränneet yhtiöitä pitämään tehtaitaan suljettuina viime viikon. Maanantaina työt aloitettiin osalla tehtaista.

Canalys arvioi, että älypuhelimien myynti Kiinassa vähenee 50 prosenttia kuluvalla vuosineljänneksellä. Toinen markkinatutkimusyhtiö IDC arvioi myynnin vähenevän 30 prosenttia.

Yhdysvaltalainen matkapuhelimien ja tietokoneiden valmistaja Apple ilmoitti viime viikolla, että se pitää liikkeensä suljettuina ennakoitua pidempään. Yhtiö ei ole päättänyt, milloin liikkeet avataan. Applelle puhelimia valmistava Foxconn ei ole pystynyt aloittamaan tuotantoaan kaikilla tehtaillaan Kiinassa.

Maanantaina Foxconn sai viranomaisilta luvan aloittaa tuotanto Zhenghzoussa sijaitsevalla tehtaallaan, mutta tuotanto suurella tehtaalla Shenzhenissä on yhä keskeytetty.

Kiina on maailman suurin älypuhelimien markkina-alue. Sillä on huomattava vaikutus kansainvälisiin älypuhelinmarkkinoihin.

Markkinatutkimusyhtiö Trendforce arvioi, että älypuhelimien kansainvälinen valmistusmäärä supistuu tammi–maaliskuussa 12 prosenttia. Se tarkoittaisi, että niitä valmistettaisiin 275 miljoonaa, mikä pienin määrä viiteen vuoteen.

Yhtiö arvioi, että Applen puhelimien valmistusmäärä supistui 10 prosenttia 41 miljoonaan ja Huawein puhelimien tuotanto 15 prosenttia 42,5 miljoonaan. Sen sijaan eteläkorealaisen Samsungin puhelimien tuotanto pysyisi kutakuinkin ennallaan, koska sen tärkeimmät tehtaat ovat Vietnamissa.

Trendforce arvioi, että Samsungin valmistaisi tammi–maaliskuussa 71,5 miljoonaa älypuhelinta, miksi olisi kolme prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää