Talous

Leudon talven koettelema XXL turvautuu ”pakkotyhjennykseen” rahoitusvaikeuksissaan

Sesonkiluonteinen urheilukauppa kärsii mustasta talvesta ja ostotapojen muutoksesta. Norjalaiskonserni XXL taistelee rahoitusvaikeuksiaan vastaan tyhjentämällä varastot.

Huono talvi risoo hiihtäjää, mutta kenties vielä kovemmin se tuntuu painona urheilukauppiaan rinnassa.

”Talvivälineiden kauppa on ollut katastrofi”, Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää sanoo.

Kankaanpään mukaan murheenkryyninä on erityisesti hiihto.

”Ostotottumukset ovat muuttuneet. Jos tänään on lunta, sukset ostetaan huomenna”, Kankaanpää kuvailee.

Viime vuonna urheiluvälineiden, kuten suksien, mailojen ja lautojen myynti väheni Suomessa 2,5 prosenttia 406 miljoonaan euroon. Koko urheilukauppa painui liki kolme prosenttia alle 1,2 miljardiin euroon. Vain kenkämyynti kasvoi hieman, mutta liikuntavaatteitakin meni kaupaksi 5,4 prosenttia vähemmän.

”Säätila on talvivarusteiden oston isoin vaikutin”, Kankaanpää sanoo.

Urheiluvaatteiden myynti rullasi vielä marraskuussa, mutta joulukuussa ei tullutkaan lunta. Siksi myös urheilukauppaketju XXL:n loppuvuoden ja tämän vuoden tammikuun myynti ovat olleet synkkiä.

XXL:n Suomen-toimitusjohtajan Pasi Lämpsän mukaan tammikuussa ketjun liikevaihto väheni neljäsosan. Myös hän käyttää sanaa katastrofi.

Kauppa on käynyt koko norjalaisomisteisessa XXL:ssä niin hitaasti, että varastot ovat täynnä. Ketju on aloittanut varastojen tyhjennyksen. Se kertoo myyvänsä tavaraa tappiolla. Tarkoituksena on saada lisää tilaa ja varoja, jotta seuraavaan sesonkiin valmistautuminen olisi mahdollista.

”Kyseessä on pakkotyhjennys. Taustalla on todella haasteellinen vuosi Ruotsissa ja myös Norjassa myynti laski ensimmäistä kertaa”, Lämpsä kertoo.

Suomen poikkeuksellisen lämmin ja lumeton talvi on vain yksi lisä XXL-ketjun murheisiin.

Se on ollut vaikeuksissa jo pitkään. Joulun alla 2018 XXL:n osakkeen arvo romahti tulosvaroituksen jälkeen. Viime syksynä pörssiyhtiö XXL antoi jälleen tulosvaroituksen ja vahvisti tasettaan noin 50 miljoonan euron lisärahoituksella. Samalla yhtiön suurimmaksi omistajaksi nousi sijoitusyhtiö Altor. Tuorein tulosvaroitus sai osakkeen luisuun vuodenvaihteessa.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä XXL teki kaikkiaan 38 miljoonan euron alaskirjauksen valikoimastaan. Noin 7 miljoonaa euroa tästä kohdistuu Suomen XXL:ään. Suomen-yhtiön loka–joulukuun liikevaihto pieneni edellisvuodesta 10,2 prosenttia 44,5 miljoonaan euroon.

XXL:llä on Suomessa 17 myymälää. Uusin myymälä avautui Seinäjoelle viime marraskuussa.


XXL:n liiketoimintamalliin ovat kuuluneet isot varastot ja valikoimat, joiden ansiosta ketju on myynyt tavaraa kilpailijoita halvemmalla.

”Karsimme rönsyt, joille ei ole tarvetta. Noin 20 prosenttia nykyisestä valikoimasta on tuotteita, joita ei ole valikoimassa 1–3 vuoden aikajänteellä”, Lämpsä kertoo.

Lämpsän mukaan esimerkiksi darts-tikanheittoon liittyvät tuotteet voivat olla lähtölistalla.

”Pidämme laajan valikoiman, mutta supistamme hieman. Panostamme tuotteisiin, joissa olemme jo vahvoja. Vähennämme tavarantoimittajien määrää”, Lämpsä sanoo.

Lämpsän mukaan Suomessa ei olla tekemässä henkilöstövähennyksiä.

”Järkeistämme muuta liiketoimintaa ja luomme työntekijöille paremmat raamit.”

Loppuvuoden huonoja lukuja selittää myös ulkomaisen verkkokaupan kasvu. Viime vuonna välinemyynti ulkomailta kasvoi 15,9 prosenttia, mutta oli vieläkin alle kymmenen prosenttia koko urheiluvälinekaupasta.

Myös joulusesongin rikkoutuminen uusien mainoskampanjoiden vuoksi muuttaa perinteistä kaavaa. Black Friday vaikuttaa ostokäyttäytymiseen, mutta senkin urheiluvälinekampanjat ovat sääsidonnaisia.

Veronpalautuksetkaan eivät tule enää joulun alla.

Markkinaykkösellä, eli Keskon omistamalla Intersportilla, on yhteensä 54 myymälää. Intersport Finlandin johtaja Jussi Mikkola uskoo, että viime vuonna Intersport on saanut vahvistettua markkina-asemaansa.

”Viime vuosi oli meillä kokonaisuutena varsin hyvä. Tilanne ei heilahda kahdesta kuukaudesta, vaikka poikkeavan heikko talvi onkin kysymyksessä. Nyt tammikuussa olemme miinuksella ilman muuta”, Mikkola sanoo.

Intersportin myynnistä noin 75 prosenttia tulee kauppiasvetoisista myymälöistä ja loput Keskon suoraan omistamista. Mikkola uskoo tämän olevan ketjun valttikortti.

”Siellä on enemmän joustovaraa, kun kauppias voi muokata valikoimaa tilanteen mukaan.”

Intersportin kauppiaat esimerkiksi Kajaanissa tai Seinäjoella eivät kärsi pääkaupunkiseudun tapaan.

”Suomi on jakautunut kahtia. Rannikolta parisataa kilometriä sisämaahan on auvoisa talvi”, Velimatti Kankaanpää sanoo.

Kankaanpään mukaan huonon talven jälkeen urheilukaupan pahin kauhuskenaario olisi se, jos takatalvi yllättäisi ja jatkuisi pitkään.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää