Airbus tehnyt salaisia testilentoja: esitteli suunnitelmia lentokonemallista, jonka toivotaan vähentävän päästöjä viidenneksellä - Talous | HS.fi
Talous

Airbus tehnyt salaisia testilentoja: esitteli suunnitelmia lentokonemallista, jonka toivotaan vähentävän päästöjä viidenneksellä

Esimerkiksi yhdysvaltalainen B-2-pommikone on kehitetty samantyyppisen konemallin pohjalta.

Airbus on esitellyt Maveric-koneesta havainnekuvia. Kuva: Airbus

Julkaistu: 11.2. 7:18

Eurooppalainen lentokonevalmistaja Airbus esitteli tiistaina suunnitelmiaan niin sanottua blended wing body -muotoilua edustavasta koneesta. Konemallissa koneen siivet ovat yhdistyneet runkoon siten, että kone muistuttaa malliltaan kolmiota tai rauskua.

Matkustajakoneita valmistava Airbus on tehnyt konetyyppiä edustavalla pienoismallilla koodinimeltä Maveric koelentoja Ranskassa sijaitsevassa salaisessa kohteessa viime vuodesta saakka, kertoo uutistoimisto Reuters. Koelennoissa käytetty malli on noin kolme metriä leveä. Nyt konevalmistaja paljasti suunnitelmiaan Singaporessa järjestetyssä ilmailutapahtumassa.

Kone ei ole kuitenkaan täysin uudenlainen, sillä malli on tunnettu jo 1940-luvulta lähtien, kertoo Reuters. Esimerkiksi niin kutsuttua lentävä siipi -muotoilua edustava yhdysvaltalainen B-2 pommikone on kehitetty sen pohjalta.

Myös yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja Boeing ja Yhdysvaltain alainen ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasa ovat tehneet vastaavan mallin pohjalta yhteisen projektin kymmenisen vuotta sitten.

Tätä mallia edustavat koneet ovat Reutersin mukaan hankalampia hallita kuin perinteiset, mutta samalla ne tuottavat vähemmän aerodynaamista vastusta.

Ilmailua on kritisoitu viime vuosina runsaasti sen aiheuttamista päästöistä. Uudenlaisten konemallien, kuten myös tämän, tarkoituksena on Reutersin mukaan löytää ratkaisuja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Konemallin on arvioitu voivan olla parikymmentä prosenttia nykyisiä vähäpäästöisempi, kertoo Reuters.

Myös Airbusin teknisen kehityksen varajohtaja Jean-Brice Dumont kutsui mallin edustaman teknologian testaamista ”yhden vaihtoehdon tarkastelemiseksi”, jotta koneista voisi tulla ympäristöystävällisempiä. Hän arvioi, että on vielä liian aikaista arvioida, milloin konemalli mahdollisesti voisi tulla varsinaiseen lentokäyttöön.

Twitterin AirbusMaveric-tilillä julkaistu kuva Maveric-koneen pienoismallista. Kuva: Twitter

Seuraa uutisia tästä aiheesta