Talous

Sanoma ostaa Aamulehden, Satakunnan Kansan ja muut Alman aluelehdet

Lehdet jatkavat toimintaansa omien päätoimittajiensa johdolla. Kauppahinta on noin 115 miljoonaa euroa.

Mediayhtiö Sanoma ostaa Alma Median aluelehtiä kustantavan Alma Media Kustannuksen. Yhtiö kustantaa Aamulehteä ja Satakunnan Kansaa sekä kolmeatoista pienempää lehteä Pirkanmaalla sekä Länsi- ja Keski-Suomessa.

Kauppahinta on noin 115 miljoonaa euroa.

Kaupan toteutuminen edellyttää vielä kilpailuviranomaisen hyväksynnän.

Molempien yhtiöiden osakekurssit nousivat tiistaina. Sanoman osake kallistui noin 2,5 prosenttia ja Alman osake noin 4,7 prosenttia.Sanoman tiedotteen mukaan lehdet jatkavat toimintaansa omien päätoimittajiensa johdolla.

Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu sanoo Aamulehdelle, että lehti jatkaa itsenäisenä brändinä ja tekee omaa journalismiaan kuten tähänkin asti.

”Sanoma on tunnistanut hyvän osaamisemme ja ymmärtää omaäänisen journalismin merkityksen”, Tuulensuu sanoo.

Satakunnan Kansan vastaava päätoimittaja Tomi Lähdeniemi sanoo Satakunnan Kansassa, että omistajuuden vaihtuminen ei näy välittömästi mitenkään lehden lukijoille ja asiakkaille.

”Kauppa on kooltaan merkittävä ja osoittaa, että Sanoma uskoo alueellisen ja paikallisen journalismin tulevaisuuteen ja on valmis sitä kehittämään”, Lähdeniemi sanoo Satakunnan Kansalle.

Sanoma kuvaa kauppaa ”merkittäväksi investoinniksi Sanoman uutismedioiden digitaalisen tilaajamäärän kasvattamiseen ja kotimaisen, riippumattoman journalismin digitaaliseen tulevaisuuteen”.

Alma Medialta ostettavat lehdet ovat Sanoman tiedotteen mukaan vahvimmillaan paikallisuutisissa, kun taas Sanoman vahvuus on valtakunnallisessa ja kansainvälisessä sisällössä.

”Uutismediatoimialan keskittymisen hyötyjä on nähty jo monissa Euroopan maissa, esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa, Belgiassa ja Hollannissa – median moniäänisyyden kärsimättä”, sanoo Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven tiedotteessa.

Ostettavan liiketoiminnan liikevaihto vuonna 2019 oli noin 94 miljoonaa euroa ja liikevoitto 10 miljoonaa euroa.

”Alma Median alueellisilla sanomalehdillä on vahvat brändit ja tiiviit asiakassuhteet alueillaan, ja ne täydentävät erinomaisesti Sanoma Media Finlandin uutistarjoomaa”, sanoo Sanoma Median toimitusjohtaja Pia Kalsta tiedotteessa.

Yritysoston arvioidaan tuovan noin 13 miljoonan euron vuotuiset synergiat eli säästöt. Niiden odotetaan toteutuvan täysimääräisinä vuonna 2022.

Alma Media sanoo tiedotteessaan, että lehtien myynnin myötä digitaalisen liiketoiminnan osuus yhtiön liikevaihdosta nousee noin 67 prosenttiin.

”Luopuminen alueellisesta media- ja painoliiketoiminnasta on jatkumoa aiemmille divestoinneillemme ja johdonmukaiselle portfolion kehittämiselle kannattaviin ja kasvaviin digipalveluihin. Suomessa keskitymme valtakunnallisiin medioihin ja digitaalisiin palveluihin, digitaalisiin mainos- ja markkinointiratkaisuihin sekä maksullisiin digisisältöihin”, Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne sanoo tiedotteen mukaan.Sanoma ilmoitti joulukuussa myyvänsä Sanoma Media Netherlandsin eli aikakauslehtitoimintansa Hollannissa ja Belgiassa DPG Medialle. Kauppahinta ilman velkoja ja käteisvaroja oli 460 miljoonaa euroa.

”Myynnin jälkeen meillä on kaksi vahvaa liiketoimintayksikköä, Learning ja Media Finland, jotka ovat valmiina kasvuun, sekä 400 miljoonaa euroa käytettävissämme yritysostoihin”, Duinhoven sanoi perjantaina tulosjulkistuksen yhteydessä julkaistussa tiedotteessa.

Yrityskaupan julkistamisen yhteydessä Sanoma ilmoitti, että se harkitsee Oikotie-kauppapaikan myymistä.

Sanoman operatiivinen liikevoitto ilman hankintamenojen poistoja kasvoi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kahteen miljoonaan euroon. Vuonna 2018 samaan aikaan liikevoitto oli viisi miljoonaa miinuksella.

Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Alma Median aluelehdet


 Aamulehti

 Satakunnan Kansa

 Janakkalan Sanomat

 Jämsän Seutu

 Kankaanpään Seutu

 KMV-lehti

 Merikarvia-lehti

 Nokian Uutiset

 Rannikkoseutu

 Suur-Keuruu

 Sydän-Satakunta

 Tyrvään Sanomat

 Valkeakosken Sanomat

 Vekkari

 Jokilaakso

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää