Talous

Yhdysvaltalainen tuomioistuin hyväksyi kahden suuren teleoperaattorin yhdistymisen – hyödyttää Nokiaa, joka on tehnyt erittäin suuren sopimuksen T-Mobilen kanssa

T-Mobile jäädytti investointinsa siihen saakka, kunnes tuomioistuin on ratkaisut kiistan yhdistymisestä.

Yhdysvaltalainen tuomioistuin on hyväksynyt ehdoitta teleoperaattoreiden Sprintin ja T-Mobilen yhdistymisen, jolla on verraten suuri merkitys verkkolaitteita valmistavalle Nokialle.

Nokia kertoi lokakuussa, että yhdistyvät yhtiöt ovat keskeyttäneet investointinsa viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkoon siihen saakka, kunnes tuomioistuin on hyväksynyt yhdistymisen.

Yritysjärjestelyssä T-Mobile ostaa kilpailijansa Sprintin 26 miljardilla dollarilla eli vajaalla 24 miljardilla eurolla. T-Mobile on Yhdysvaltojen kolmanneksi suurin teleoperaattori ja Sprint neljänneksi suurin.

Tiistaina iltapäivällä Nokian osake kallistui Helsingin pörssissä yli seitsemän prosenttia 4,1 euroon. Se oli kuitenkin pientä verrattuna siihen, että Sprintin osake kallistui New Yorkin pörssissä yli 70 prosenttia ja T-Mobilen osake yli 11 prosenttia.

Heinäkuussa 2018 Nokia ilmoitti tehneensä T-Mobilen kanssa 3,5 miljardin dollarin monivuotisen sopimuksen, joka käsittää 5g-tekniikan verkkolaitteita, ohjelmistoja ja palveluita.

New Yorkin ja Kalifornian osavaltioiden syyttäjät ovat vaatineet tuomioistuimessa yritysjärjestelyn kieltämistä, koska se aiheuttaisi heidän mielestään hintojen kallistumisen etenkin ennalta maksettavissa liittymissä. Ennalta maksettavia liittymiä käyttävät yleensä ihmiset, joilla on maksuhäiriö.

Yhdysvaltojen kilpailuviranomaiset ovat jo aikaisemmin hyväksyneet kaupan.

T-Mobilen väistyvä toimitusjohtaja John Legere ilmoitti oikeudenkäynnissä, että Sprintin liiketoiminta on vaikeuksissa eikä se selviäisi itsenäisenä yhtiönä. T-Mobile ja Sprint perusteli kauppaa myös sillä, että se lisää kilpailua suhteessa kahteen suurimpaan teleoperaattoriin Verizoniin ja AT&T:hen.

Kilpailun kiristymisesta hyötyisivät kuluttajat, koska hinnat halpenevat ja tiedonsiirtoyhteydet paranevat.

T-Mobilen omistaa Euroopan suurin teleoperaattori Deutsche Telekom, joka on Reutersin mukaan arvostellut erittäin ankarasti Nokian 5g-tekniikkaa.

Reutersin hankkimien tietojen ja asiakirjojen perusteella Deutsche Telekom on arvioinut Nokian 5g-tuotteet alan huonoimmiksi ja arvostellut yhteistyötä Nokian kanssa vaikeaksi.

Deutsche Telekom on Reutersin mukaan kertonut havaitsemistaan ongelmista Nokian hallituksen puheenjohtajalle Risto Siilasmaalle ja toimitusjohtaja Rajeev Surille.

Lokakuussa Nokian osake romahti, koska yhtiö arvioi kannattavuuden kehittyvän selvästi aikaisempaa arviotaan heikommin.

Yksi syy siihen oli Nokian mukaan Sprintin ja T-Mobilen yhdistymisen viivästyminen tuomioistuinkäsittelyn takia.

”Suurin yksittäinen asia, joka on heikentänyt näkymiämme, on yhdysvaltalaisen teleoperaattorin päätös jäädyttää investointinsa. Sen vaikutus näkyi jo kolmannessa vuosineljänneksessä ja tulee jatkumaan neljännessä vuosineljänneksessä. Nokialla on erittäin vahva asema näiden yhdistyvien yhtiöiden verkoissa, minkä takia tämä sinänsä hyvä asia on muuttunut haasteeksemme investointien jäädyttämisen vuoksi”, sanoi talous- ja rahoitusjohtaja Kristian Pullola lokakuussa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää